.

luni, 29 martie 2010

O shaorma mare, vă rog!

De la bun început ţin să menţionez că n-am nimic împotriva fast-food-ului. Adică da, e bun, e cald, consumat regulat îngraşă (mult), dar nu mă deranjează. Pentru mine, e la fel ca ţigările: ştii că-ţi fac rău, dar e alegerea ta să continui să fumezi, pentru că-ţi place. Dar ştii exact riscurile la care te expui, eşti - de cele mai multe ori - major şi responsabil pentru alegerile tale.

Povestea se schimbă când vine vorba despre copii şi fast-food. După cum cred că se ştie deja, nu sunt un fan al copiilor. Nu mă dau în vânt după ei, pe majoritatea nu-i suport, dar cred că dacă ai ajuns până la a face unul, ar trebui să ai cât de cât grijă de el. În ordinea asta de idei, cum îi dai tu - părinte fiind - unui copil care deja are mai multe kilograme decât ar trebui - vorba bunicilor "plesneşte de sănătate", roşu în obrajii bucălaţi şi cu pantalonii stând să crape pe el - shaorma? Şi nu orice fel de shaorma, ci mare? Sau, mai frumos, îl pui să baloteze 2 hamburgeri cu cartofi prăjiţi...Înţeleg faza cu "copilul vrea, copilul primeşte", dar în măsura în care ceea ce vrea nu-l transformă într-un obez de clasă.

Am auzit varianta aia, conform căreia copilul supraponderal plânge de ciudă că la şcoală toţi ceilalţi râd de el, are probleme de sănătate din cauza greutăţii, de-abia se mişcă, vrea să ţină dietă, dar nu poate mititelul! Când ajunge acasă, pur şi simplu nu se poate abţine să nu golească frigiderul. Ei, na! Păi, dacă-ţi pasă atât de mult de el, pune-i, frate, lacăt la frigider. Trimite-l la sală. Aleargă cu el prin oraş şi dup-aia dă-i salată de legume, nu-l premia pentru tot efortul pe care l-a făcut cu shaorma. Ajută-l să slăbească, nu-i băga în cap că e frumos aşa cum e şi că cine-l iubeşte o să-l iubească pentru cine este, nu pentru cum arată, pentru că asta e bullshit. Cum o să fie copilul ăla când o să crescă, altfel decât frustrat de greutatea lui, dependent de pastile şi timorat în prezenţa colegilor cu pernuţe pe abdomen?

A fost mare scandal într-un timp pe marginea fast-food-urilor din apropierea şcolilor. Că n-ar trebui să încurajăm "noua generaţie" să consume fast-food, că mai degrabă le dăm mere, corn şi lapte, etc. Când eram în liceu, nu ţin minte să fi mâncat altceva decât biscuţi şi eugenii - da, alea de Brăila, sau celelalte, şmechere, trase în ciocolată - şi nu pentru că nu aveam altceva, ci pentru că numai de mâncat nu-mi ardea mie în liceu...Şi nu e vorba numai de mine, ci de toţi care aveam în perioada aia 16-17 ani. Logic că un copil vede şi vrea; dar mă-ndoiesc că, dacă vorbeşti şi-i explici despe ce e vorba, nu pricepe. La urma urmei, copiii din ziua de azi chiar sunt mai dezgheţaţi decât eram noi.

Faza ciudată e că ţările afectate de obezitate recunosc "nocivitatea" fast-food-ului şi încearcă să-l elimine din programul zilnic. Noi, cu toate că ştim toate chestiile astea, continuăm să ne îmbuibăm cu McDo şi KFC. Parcă am fi descoperit oul lui Columb:-??

Şi da, dacă vrei să ai un copil pe post de minge pentru când te duci la plajă, dă-i în continuare fast-food. Fă-i cadou de ziua lui un lanţ de fast-food-uri, fă-i şirag de hamburgeri şi brăţări de cartofi prăjiţi. Farmaciile au numai de câştigat de pe urma ta. Sincer, mă duc să-mi cumpăr acţiuni la farmacie; în vreo 2 ani, miliardar ajung...

14 comentarii:

  1. Atâta timp cât eşti un copil sănătos adică te zbengui şi alergi toată ziua cred că este foarte greu să te îngraşi chiar dacă mănânci fast-food. Problema apare la cei care combină mâncatul nesănătos cu inactivitatea şi aici sunt vizaţi cel mai mult adulţii dar e adevarat că fenomenul a început să apara şi la copii odată cu inactivitatea generată de internet şi jocurile pe calculator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am chiar multe impotriva acestui gen de alimentatie, total nesanatoasa ... De preferat si mult mai sanatos, alimentatia bazata in special pe mancaruri gatite, supe, ciorbe, si cat d emulte salate, legume, lactate si branzeturi ...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cătălin Văduva - pai, tinand cont ca in ziua de azi copiii nu se mai zbenguie, eu zic ca ar trebui s-o lase mai moale cu fast-food-ul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana mea, legatura intre obezitate si fast-food este doar una tehnica, nu si morala...in plus, conceptia ca daca esti gras rad oamenii de tine mi se pare un pic redusa mintal...toti oamenii sunt diferiti, unii mai grasi, altii mai slabi...sa nu uitam ca luarea in greutate este conditionata genetic si intre doi oameni unul cu pernute la abdomen altul cu sunci, exista 90% sanse ca cel cu pernute sa aiba un metabolism natural mult mai rapid decat grasul, in lipsa caruia ar fi fost si el cu burta prin tramvai...
    ...asa ca sa nu caricaturizam inutil...aici e vb de complexe, pe care le au si cei care arata bine si cei grasi...in definitiv eu nu-i inteleg nici cei care, grasi fiind isi plang de mila cu big mac-ul in gat, dar nici pe cei care cred ca o silueta de invidiat le va aduce fericirea...pe dracu, uitati-va la aia frumosi si bogati ca populeaza clinicile de dezintoxicare si stau cu seringa in vene de bine ce le este...asa ca viata este muuult mai complexa decat o punga de chips-uri sau un brand a la brad pitt...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Camelia - probabil că aşa e, dar parcă spuneai că nu vorbeşti decât despre ceea ce cunoşti foarte bine şi din câte ştiu nu ai copii aşa că.... :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca un om supraponderal ce ma aflu, urasc fast-food-ul. Nu neg ca am incercat, am gustat "cate putin din fiecare" dar nu asta a dus la supraponderabilitatea mea, ci alte defecte alimentare. In fine, nu despre asta e vorba. Legat de plozii grasi...eu am fost un copil durduliu, insa, chiar si asa, ma zbenguiam afara cu aia din fata blocului, stateam de dimineata pana seara afara (trebuia sa vina maica-mea dupa mine sa ma bage-n casa). N-am avut net, hi5, mess si alte porcarii. Am avut minge, coarda, "flori, fete si baieti" si asa mai departe.

    P.s. eu le-as sparge capatanile parintilor care imbuiba copiii cu fast-food-uri. Mi se pare cea mai scarboasa inventie umana.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dan,nu te mai răhăţi pe dumneata,că nu alimentaţia asta îngraşă populaţia,ci lipsa de mişcare.În timpul în care eu băgam 2 hamburgeri pe zi şi un pepsi,asta în anul I de facultate,eram oke.După ce n-am mai putut să mănânc şi am rămas pe ciorbe,mâncăruri de acasă,am tot luat în greutate.Şi nu pentru că acasă nu s-ar găti ok,fără grăsimi şi sosuri,ci pentru că n-am mai făcut mişcare.Recomand cu căldură hamburgerii de la Piaţa Timpuri Noi şi falafelul de la Piaţa Kogălniceanu.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Filotas - Eu vorbeam strict despre copiii imbuibati cu fast-food, care se plang ca s-au ingrasat, carora mamele le cumpara fast-food si apoi se intreaba de ce copilul lor e supraponderal.
    Cat despre metabolismul fiecaruia, clar e diferit de la o persoana la alta, dar ce treaba are metabolismul cand unii baga in ei la o masa cat mananc eu o saptamana, si apoi se mira de ce au multe kg in plus?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Cătălin Văduva - Nu trebuie sa ai copii ca sa cunosti copiii:P Chit ca-ti plac, chit ca nu, exista.Pe bune;))

    RăspundețiȘtergere
  10. @'zinho - nu stiu cati copii din ziua de azi mai stiu cum e sa alergi dupa minge, sau dupa semnele de creta de pe asfalt si sa ajungi seara acasa atat de obosit incat sa nu mai vezi decat perna, sau sa adormi in timp ce mesteci. aia, frate, viatza:P

    RăspundețiȘtergere
  11. mmm, eu ma simt bine macar la asta. am fost crescuta cu sportul in sange, am apreciat intotdeauna sportul si nu, nu prea am mancat fast food la viata mea. nu ca ar fi avut un gust prost sau rau, dar pur si simplu nu m-a atras. mananc cu pofta, dar prefer o friptura bine facuta decat un fast food rapid si care sa-mi stea in gat ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand eram micutza, vedeam Mc doar la ocazii gen 1 iunie sau la sfarsitul anului scolar :lol: nici acum nu merg prea des, sa spunem doar o data pe luna de pofta...
    Dar chestia cu doar retardatzii mintal rad de oamenii grasi...don't know, if you ask me, lucrurile nu stau chiar asha :) nu e vorba ca rad sau ca fac misto de ei, dar tind sa ii ocoleasca, sa ii respinga social. Si mai ales copiii ( parca despre ei era vorba in articolul asta) nu prea stiu sa se controleze si spun pe bune, adica ce vad! Daca in clasa intai un baietel arata de parca ar fi inghitit un glob pamantesc, colegii lui nu or sa isi intoarca privirile si nici nu or sa se abtzina sa rada de el. Dimpotriva; suta-n mie il vor porecli "grasu'" si cu numele asta va ramane pana cand va mai creste...

    RăspundețiȘtergere
  13. @chocolatfollie - cand eram eu mica nici nu stiam ca exista McDo:))
    cat despre faza cu "grasul", asa e. copiii sunt cruzi, nu le pasa daca ranesc, atat timp cat ei se amuza.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger