.

miercuri, 31 martie 2010

Printre taxi-uri

Pentru că am explicat deja de ce iau taxi-ul şi nu folosesc - ca orice om care deţine permis de conducere, maşina - este clar că, în ultimul timp, am ajuns să cunosc destul de bine taximetriştii. Nu, nu personal, ci ca pe o categorie aparte, cu care mă întâlnesc aproape zilnic.

Există taximetrişti buni de pus la rană. Care te duc unde vrei, fără să pună întrebări, fără să te streseze, fără să bombăne că e cursa prea scurtă sau că oraşul e plin de gropi. Sunt taximetrişti joviali, care ar fi în stare să-ţi ia flori dacă te văd mai supărată, care-ţi povestesc despre papagalul lor de acasă şi care nu aruncă săgeţi când te urci cu pisica - în cuşcă - pentru a te duce la veterinar. Da, sunt - ca peste tot de altfel - oameni şi oameni.

Dar normal că nu ei sunt problema. Ei sunt partea bună a mersului cu taxiul, pentru că există - inevitabil - şi reversul medaliei.

Pentru mine şoferul de taxi ar trebui să-şi vadă de treabă; adică să te ducă din punctul X în punctul Y fără să-ţi facă capul mare. Fără să te întrebe cum poţi trăi în cartierul în care trăieşti, cu vecinii pe care îi ai, cum de nu vine poliţia în fiecare seară - cu toate că, din punctul lui de vedere - aşa ar trebui să stea lucrurile, cum de nu s-a reparat încă groapa aia pe care el o ştie de o lună, dar niciodată nu reuşeşte să o evite complet, şi cât de nesimţiţi sunt cei de la primărie că nu repară drumurile. În plus, în fiecare seară când ies de la muncă, nu există măcar unul care să nu întrebe dacă noi, acolo sus la firmă, facem video-chat, pentru că suntem prea multe fete. Nu, nu facem video-chat. Şi dacă am face, tot n-ar fi treaba lui. Eu nu-l întreb dacă foloseşte benzină sau motorină, cu sau fără plumb, de unde şi-a luat cauciucurile sau dacă şi-a cumpărat bujiile la reducere; pe el de ce să-l intereseze "aria mea profesională"?

Tot drumul un taximetrist a încercat să mă convingă că, de fapt, chestiile alea din mijlocul drumului, menite să te facă să reduci viteza, se numesc "limitatoare de viteză", că există mai multe tipuri, şi că faci o greşeală de neiertat, că nu-ţi mai poţi scoate nicicând capul în lume şi că ar trebui să te refugiezi în fundul pământului dacă le numeşti "ciupercuţe".

Am avut ghinionul să nimeresc într-un taxi care avea sistem audio atât de bun, încât îmi răsunau creierii de manelele pe care le asculta. Când l-am rugat să dea mai încet şi să închidă, s-a făcut că nu aude şi a dat mai tare. Ultimul album de "mega-manele, best of", după cum afişa pompos ecranul cd player-ului. Partea bună a fost că am ajuns acasă în mai puţin de două minute - cele mai lungi două minute din viaţa mea - şi am scăpat de fanul înfocat.

Un altul a fost atât de lezat de faptul că l-am rugat să facă stânga pentru a mă lăsa pe partea de drum unde trebuia să ajung - de menţionat că întoarcerea era permisă, iar dacă m-ar fi lasat unde voia el, nu aveam pe unde traversa - încât a început să ţipe, să facă scandal, şi m-a dus înapoi de unde plecasem. Pentru că "el nu e sluga nimănui, nici măcar nu trebuia să plece din staţie pentru mine, şi nu întoarce unde-i spun eu să întoarcă, pentru că e maşina lui". După ce am coborât, mai avea puţin şi mă lua la bătaie pentru că i-am luat numărul...Noroc că era zona populată. De atunci am schimbat firma de taxi, dar tot am probleme când îl văd pe traseu.

Întrebarea care se creează e: nu le face nimeni control psihologic când îi angajează? Adică, într-un fel, şi taximetria e tot serviciu clienţi. Nu văd angajând nicăieri la "relaţii clienţi" persoane care stau prost cu nervii. Se caută persoane cât mai calme, pentru că intră în contact cu tot felul de lume, şi trebuie să se muleze, să fie împăciuitoare, politicoase, stabile mental. Nu vreau un taximetrist care să-mi facă cafeaua, vreau un taximetrist care să mă ignore, care să nu audă decât destinaţia şi care, până ajungem la destinaţie şi-i plătesc, să uite că exist. Nu vreau de fiecare dată când iau un taxi să mă întreb "oare ce discuţie va fi de data asta? Oare cobor întreagă, sau i se pune pata că a luat - încă o dată - cursa cea scurtă? Oare voi fi nevoită să schimb din nou firma de taxi-uri?"

Cu riscul de a mă repeta: nu toţi taximetriştii sunt maniaci, dar când dau peste unul, mai că regret permisul meu plin de praf, pe care în curând trebuie să-l schimb, şi siguranţa relativă a Daciei pe care nu mai are nimeni curajul să mă lase s-o folosesc...

19 comentarii:

  1. De dimineata am auzit o veste buna: in Cluj, au fost interzise manelele in taxi. Sper ca in curand sa se aplice acest lucru si in Bucuresti :)

    RăspundețiȘtergere
  2. n-am mai mers de mult timp cu taxiul, dar aveam si eu probleme in bucuresti cand mergeam din piata iancului pana la autogara obor. intotdeauna trebuia sa-i intreb pe taximetristi daca ma duc pana acolo, pentru ca de fiecare data se gasea unul macar caruia sa nu-i trebuiasca banii mei. in sibiu n-am auzit de niciunul sa faca astfel de nazuri, dar sunt manelisti destui si pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine unul ca utilizator ocazional de taxi (că n-am bani ca unii să utilizez zilnic :-), mă deranjează mai puţin mârlania lor, poate şi pentru că fiind mascul mă pun mai uşor la mintea lor şi îi pun la punct când este cazul, dar ca şofer recunosc că nu îi pot suferii pentru că au un tupeu fantastic în trafic şi au impresia că dacă conduc un taxi la ei se aplică alte reguli de circulaţie. Sunt preferaţii mei la înjurături şi sudalme.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh, you know what they say: e nevoie de tot felul de oameni care sa creezi o lume...Eu circul cu taxi mai rar, dar foarte des utilizez in schimb maxi'urile ( zilnic, de 2 ori pe zi chiar! ). Sa vezi si acolo aventurile naibii :lol:

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu merg destul de des cu taxiul si din pacate, de cele mai multe ori raman cu un gust amar pentru ca fie, sunt nesimtiti si daca nu le atragi atentia mai trag de o straduta pe care o pot ocoli sau...daca ploua si vrei pur si simplu sa mergi 3 km, fie nu te iau, fie iti spun nonsalant ca daca ar fi stiut nici nu ar fi venit.
    In alta ordine de idei, saptamana trecuta mi-am uitat telefonul in taxi si bineinteles ca dupa ce mi-a spus la telefon ca voi fi nevoita sa-i platesc cursa pentru ca imi aduce telefonul, cand am ajuns face to face, deja discutam despre o alta suma :(
    Mda...faptul ca stau inchisi non stop intre 4 "pereti" isi spune cuvantul :P

    Si da, si eu am constatat ca majoritatea sunt foarte vorbareti...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexandra - sper sa ajunga peste tot legea asta:P

    RăspundețiȘtergere
  7. @Lucian - cred ca ar fi mai usor daca ar spune de la inceput ca refuza cursa, decat sa bombane tot drumul pe tema asta...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cătălin Văduva - pai da, dar dupa cum am zis, unii - in speta eu - nu fac uz de carnet, deci n-au alternative:)
    dar da, taximestristii se poarta altfel daca e si un barbat in preajma; isi permit mai putine, sunt mai tacuti, sunt chiar ok.

    RăspundețiȘtergere
  9. @chocolatfollie - la capitolul aventuri, cele mai tari mi se par autobuzele, mai ales daca e plin de pensionari si tu ai tupeul sa stai pe scaun;))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Den - sau mai fac faza aia, in care "uita" sa porneasca aparatul, si apoi au pretentii la o suma fenomenala, de vreo 3 ori valoarea cursei:((

    RăspundețiȘtergere
  11. unii sunt de-a dreptul enervanti. uneori nu poti vorbi la telefon pentru ca-i mai importanta melodia de la radio sau de pe ultimul album de manele... uneori te sacaie, chiar te agaseaza cu intrebari si remarci filosofice tipice taximetristilor... alteori din cauza "amneziei" de moment te fraieresc cu aparatul de taxat... uneori, cum ai spus si tu sunt ok...
    poate ca ar trebui sa-i intelegem pe unii dintre ei, ca vorba aia, o zi de munca intre 4 portiere... te face sa vorbesti singur...

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) ce tare mi-ai adus aminte de autobuzele noastre, de 11le meu in care eram strivita cand trebuia sa ajung la facultate, cand ma impiedicam de toti mosii si babele care trebuiau musai sa mearga la prima ora a diminetii la piata. deja pe unii ii cunosteam ... faceau acelasi traseu in fiecare zi ... si da te lua mama gaia daca apucai sa te asezi .... off, sarmanul sofer .. era unul mai kamikaze care dupa cateva zile s-a lasat de meserie :))) doamne ce vremuri .. parca au trecut 50 ani ... mmm

    RăspundețiȘtergere
  13. Te invit sa te spovedesti printr-o leapsa de Paste, care o vei gasi pe Blogu' Dreacu'!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu taximetriştii, am avut şi eu ale mele aventuri, povestite şi pe blog :) dar voiam să vă spun că, în cazul în care nu pun ceasul, voi aveţi dreptul să nu le plătiţi cursa! eu am făcut-o :)) şi, sincer, nu cred că ar mai face figura şi a doua oară!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mihaela ( Catwoman) - da, poti sa nu platesti, dar sunt unii in stare sa te bata pentru faza asta:(

    RăspundețiȘtergere
  16. imi repugna total sa folosesc taxiul...poate am eu cateva pasarici dar mi se pare extrem de neigienic sa ma ashez pe o bancheta al carei istoric imi este total necunoscut....dar...de cateva ori pe an sunt nevoit sa recurg la aceasta modalitate de transport, adeqtelea cand metroul si tramvaiul a plecat de mult la culcare iar cantitatea de alcool (oricat de mica) ingerata nu-mi mai permite sa fiu propriul meu shofer...in aceste rare ocazii, datorita faptului ca sunt barbat, toti taximetrishtii sunt extrem de tacutzi... dialogul standard suna cam asha: - buna seara; -buna seara;- strada x nr.y va rog, aaaaa, nu, intoarcetzi, o luam prin lizeanu; - o taiem prin floreasca? incearca el sperand totushi ca nu cunosc bine zona; - nu, mihalache, victoriei, stefan cel mare, lizeanu; - Cum doritzi... ofteaza el shi intoarce... peste 15 minute - multumesc mult, servici ushor - multumesc si eu, o seara buna...

    RăspundețiȘtergere
  17. @deus_pax - ce nu inteleg e cum de taxi-ul ti se pare neigienic, iar tramvaiul/metroul nu:-??

    RăspundețiȘtergere
  18. pen'ca pot sta in picioare...ti-am zis ca-i vorba de pasarici de-ale mele....bineinteles ca un taxi e mai igienic

    RăspundețiȘtergere
  19. @deus_pax - adevaru'i ca toti avem "pasarelele" noastre;))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger