.

miercuri, 19 mai 2010

Bătaia ruptă din rai

Mergeam eu liniştită acu' vreo două zile pe stradă. În mijlocul oraşului, trotuar pe o parte, maşini pe partea cealaltă, unii ieşind de la şcoală, alţii ducându-se, unii în plimbare, alţii cu sacoşa plină de chestii, mă rog, o după-amiază tipică. Ciripele păsărind liniştite, câte un câine tolănit la soare, claxoane şi hihihi-uri constante.

În faţa mea, o gagică - femeie, tipă, tânără, reprezentantă a sexului feminin, aţi priceput ideea - cu fiică-sa de mână. O plodoaică la un 6 ani, cu role, cotiere, genunchiere, care se străduia să ţină linia drumului dreaptă, fără să-i fugă pământul de sub picioare. Evident, de-abia învăţând să folosească sus-numitele role, cam fără direcţie, dar na! Cei care ştiţi să mergeţi pe role, cred că vă amintiţi cum a fost la început...

Oricum, revenind. Învăţa copilul să meargă pe role şi, la un moment dat, dă să cadă. Evident că gagica - femeia, tipa, tânăra, reprezentanta sexului feminin - a evitat căderea, ridicând-o de-o mână. De-abia dup-aia a început. Jap! una, două, trei palme. "Ţi-am zis să fii atentă! Şi-n loc să mergi, caşti ochii la vitrine!" Ups, e de rău. Deci, când folosiţi rolele, nu uitaţi să vă uitaţi drept înainte. Eventual, puneţi-vă ochelari de cal, în aşa fel încât să ţineţi linia dreaptă. Imaginaţi-vă o dungă pe asfalt, mai ales dacă sunteţi însoţiţi, pentru că, altfel, s-ar putea să vă treziţi cu un dupac după ceafă.

Păi, frate, eu ştiu una şi bună. Dacă vrei să înveţi pe cineva să folosească role, bicicletă, maşină, nu stai cu gura pe el şi cu bâta ascunsă la spate, pentru că n-o să înveţe niciodată. Şi, copil fiind, s-ar putea să asocieze învăţatul ăla cu palmele în caz de eşec, şi să nu mai înveţe niciodată.

Da, nu-mi plac copiii, dar consider demodată fraza aia cu "bătaia e ruptă din rai". Nu cred că educaţia se face cu parul. Bunică-mea mă trăgea de codiţe (da, am avut şi codiţe, şi bunică, şi uite ce bine am crescut) şi ştiu că o dată am mâncat bătaie pentru că n-am vrut să mă duc la grădiniţă. Dar asta s-a întâmplat demult, pe când erau bunicii tineri, şi nu s-a întâmplat în public. Pentru că, în public, totul capătă proporţii mult prea mari. O dojană publică te face să intri în pământ de ruşine, darămite o palmă, două, trei. Nu cred că poţi îndrepta pe cineva snopindu-l în bătaie. Dacă e soi bun, înţelege de vorbă bună; dacă nu, poţi să-l baţi până crapă, că tot ca el va face, şi-l mai şi înrăieşti pe deasupra.

Bineînţeles, există şi copiii ăia, care clar n-au primit o palmă la timp, acasă, între patru ochi. Ăia de bat din picior şi se dau cu fundul de pământ, dar aia e altă poveste.

Mi se pare penal să te apuci să faci educaţie în public, pentru că nu ajungi decât să-l timorezi pe copilul ăla, să-l faci să-i fie ruşine să dea ochii cu lumea, pentru că nu ştie când te-apuca "ora de corecţie". Ştiu două şi bune: cu violenţa nu rezolvi nimic şi rufele nu se spală în public.

Două chestii:
1. De ce ţin neapărat mamele/taţii să-i dea o palmă la fund unui copil care cade? Deja e pedepsit, pentru că, de la orice înălţime ar cădea, tot îl doare; iar dacă e mai împiedicat din fire, toate palmele la fund nu-l vor lecui de chestia asta. Ba chiar s-ar putea să-şi dezvolte o parte masochistă, să cadă mai des, ca să-l loveşti mai des. Glumesc, bineînţeles. Pe bune acum, ce rezolvi dacă îl pocneşti după ce a căzut? În afara faptului că te răzbuni pentru că mai ai încă un pantalon de spălat, şi te-ai săturat să speli, şi te-ai săturat să cadă, şi să coşi, şi să-l faci frumuşel, scos din cutie, şi el să strice aparenţa publică; păi, frate, trebuia să te gândeşti dacă te ţin nervii înainte de a avea un copil, nu după ce l-ai făcut. Acu', că te-ai procopsit cu el pe viaţă, controlează-te, pentru că se presupune că în relaţia asta tu eşti adultul, nu sunteţi doi copii care se joacă de-a relaţiile familiale.

2. Aveam un vecin care considera că educaţia copilului se face în felul următor: o bătea bine pe fătucă pentru că nu ştiu ce făcuse, şi apoi o dădea în pielea goală afară din casă, pe palierul blocului, şi-o lăsa acolo câteva ore. Mi s-a părut cumplită faza. Cumplită, crudă, cretină, psihopată, bolnavă. Dacă tu eşti dobitoc, nu-ţi îndobitoci şi copilul. Tratează-te, şi de-abia dup-aia gândeşte-te că vrei să faci educaţie.

Ca să concluzionez...Nu ştiu dacă stop violenţei e fraza cea mai potrivită. Pentru că asta o să existe atât timp cât unii fac copii înainte de a-şi face un control psihologic amănunţit. Cred că, la fel cum multe locuri de muncă te cer apt din punct de vedere psihologic, măcar un test de violenţă ar trebui să se facă oricui decide să procreeze. Pentru că nimeni nu l-ar vrea pe Charlie Manson sau pe Hitler ca tată, nici pe Vera Renczi pe post de mamă...

12 comentarii:

  1. Aoleoooo... o bătea și goală o ținea pe holul scării??? E ceva cu totul animalic! :( Sunt-mpotriva pedepsei cu bătaia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai daca fetitza nu cazuse si nu o durea nimic, s-a gandit maica'sa s-o faca sa planga :)) yeah, glumesc... nici eu nu sunt de acord cu cate 2-3 palme la fund pentru orice mica gresala gen purcelusi pe caietul de teme sau "nu ti-ai terminat supa, mai ai 3 linguri! vino inapoi si termina!"..iar vecinul tau e chiar psihopat...ar trebuit reclamat if you ask me..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si eu faze de genul pe strada si nu este deloc placut

    RăspundețiȘtergere
  4. Picture this: vecina-miu cu care impart peretele din stanga, in usa apartamentului, iarna, la ora 7 seara, in pantaloni de pijama, la bustul gol, cu burdihanul de bulibasa atarnand muuult peste numitii pantaloni. Are ochii injectati si se clatina pe picioare in timp ce trage cu sete dintr-o tigara pe care o tine cu dintii, ocupat fiind sa dea din maini catre un alt vecin; avand ei doi o conversatie aprinsa si cat se poate de savanta...
    In casa miroase a tuica fiarta si a fum de tigara mai rau decat o bodega de proasta factura. Copilul (2 ani) iese din casa pe langa ta-su si o ia la vale pe hol de-a busilea.
    El se apleaca horcaind de tuse , is copilul DE CAP si , cu ton mustrator, il intreaba: "Un' te duci co**e? Ce p**a mea, ti-am zis sa stai in casa, ca daca nu, te f*t in gat!"
    De specificat ca educatia copilului pica exclusiv in sarcina tatalui, mama fiind plecata la munca in afara de cand copilul avea vreo cateva luni.
    Ei bine, draga Cami, astia cred eu ca sunt la fel de rai parinti ca si aia care fac educatia cu parul.
    Si cica de ce e romania asa o tara de c***t...(asta asa, ca tot am inceput cu stelute)

    RăspundețiȘtergere
  5. asa cred unii ca cu batai se rezolva totul.nasol

    RăspundețiȘtergere
  6. bună,Cami
    ...faze cretine, de la oameni cretini.Cel putin treaba cu vecinul,aia e sick rău.''Oameni'' de genul merită să meargă la închisoare. Dacă ar fi dupa mine... apă și pâine, în timp ce stau câteva zile goi, în frig. Din păcate, cretinii se înghesuie să procreeze, că altfel nu se simt ''împliniți''...
    Cât despre ''mămica'' aia... probabil a avut părinți care au crescut-o în ritmul muzicii : '' eu te-am făcut, eu te omor''...
    Cunosc genul ăsta de ''om''. Și îl evit cât pot de des.

    RăspundețiȘtergere
  7. @chocolatfollie - vecinul meu ar fi trebuit reclamat daca in perioada aia s-ar fi pus accent pe violenta in familie. din pacate, asta se intampla undeva la inceputul anilor '90:-??

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alexiuss - clar sunt la fel (ba poate chiar mai) rai.

    departe de subiect...imi place teribil cum scrii;)

    RăspundețiȘtergere
  9. @S - de evitat ii evit si eu< asta doar daca nu-mi "sar in fata", cum se intampla de cele mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  10. Gracias, ma faci sa roşesc....:D

    RăspundețiȘtergere
  11. mmm ... multi tampiti pe lumea asta ... ufff
    pt genul ala de om cred ca s-a inventat fraza "rip ur head off" ... eu una asta i-as face ! cu propriile mele maini chiar !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger