.

luni, 31 mai 2010

Peripeţii în maxi-taxi

Am avut ieri proasta inspiraţie de a lua un maxi-taxi. Dacă aş fi lua taxi-ul, aş fi fost mult mai inspirată, dar dă-i omului mintea de apoi. Aş fi scăpat de o mare durere de cap dar, pe de altă parte, n-aş fi avut de ce să mă plâng, palpabil şi "pipăibil cu mâna", azi. Aşa că tot răul spre bine. Cred.

După cum spuneam, am luat un maxi-taxi, nu de alta dar se vedea semn de furtună, norii păreau foarte ameninţători, miroasea a furtună. Rău de tot. Cred că am făcut şi o alergie la electricitatea din aer, dar asta e deja altă poveste. Oricum, esenţialul e că m-am riscat şi-am luat maxi-taxi. Big, big mistake. Huge mistake. Până aproape de destinaţie n-am avut cum coborî, pentru că s-a decis cineva să înceapă ploaia, şi ploua tare, cumplit, de nedescris. Aşa că am rămas în coşciugul groazei.

Să vă explic: Mai nou, s-a micşorat numărul de maxi-taxi, au rămas doar alea şmechere, cu odorizant de maşină, scaune cu catifeaua neroasă şi şoferi cu cămăşuţe albastre şi, eventual, cravată. Raiul transportului în comun, aţi fi tentaţi să spuneţi. Da, cam aşa ar fi DAR, şi aici e buba, dacă şoferii au restricţii şi reguli, pasagerii sunt acceptaţi oricum, atât timp cât îşi plătesc biletul. Şi asta e dureros.

Bun, mă urc frumos în sus-numitul autovehicul, îmi găsesc un loc, şi let the games begin!

În stânga, un băieţaş cu un copil în braţe. Copilul, vreo 3 ani; băieţaşul vreo 15. În faţa lor, fericita mămică, cu un alt copil în braţe; la vreo 4 ani. Şi aveau, ca să nu se plictisească micuţii, două jucării. Dar nu orice fel de jucării; adică nu tu ursuleţ de pluş, maşinuţă sau minge. Nu, ăştia aveau nişte imitaţii de telefon mobil, care făceau ca toţi dracii. Bârâituri, clipocituri, zgomote de sirenă, toate înghesuite sub acelaşi acoperiş. Asezonate cu ţipetele de bucurie ale micuţilor şi răcnetele mămicii cum că ar trebui să înceteze o dată cu zgomotul infernal, altminteri îi dă nenea şoferu' jos din maşină. Credeţi că ameninţarea urlată de mi-a spart timpanele şi mi-a disturbat liniştea interoară a avut vreun efect? No way! Copiii ăia nu ştiau ce înseamnă "nu mai face asta!" Pentru că, timp de câteva staţii, au continuat să foiască respectivele jucării, să ţipe extaziaţi, mama să zbiere, şi "bâr" de jucărie, şi "nu!" de mamă, şi "hihihihohoho", şi iar "ninonino" de telefon, şi "încetează că te pocnesc!" etc, etc, etc. Inutil de precizat că nervii mei mai aveau puţin şi săreau pe fereastră, lăsându-mă doar pe mine cu preafericita companie.
Au coborât într-un final, înainte de a-mi da ocazia să apar la Ştirile de la ora 5, ca maniaca care a zdrobit jucăriile bieţilor copilaşi în maxi-taxi...

Next, am văzut o tanti care s-a transformat în pungă. Nu, nu a fost efectul bieţilor mei nervi. S-a transformat de-a binelea. Adică, o tanti normală, cu poşetă, şi sacosă, şi ce mai avea ea pe acolo, văzând că plouă teribil, a scos frumuşel din poşetă ceva ce semăna cu o pungă. Scuzaţi, de fapt, chiar era o mare pungă. În formă de pelerină de ploaie. Galbenă canar. Şi, până să ajungă la destinaţie, s-a metamorfozat, trăgându-şi pelerina peste cap, într-o pungă mare, galben canar. Am rămas şocată pentru că n-am mai văzut pelerină de ploaie de secole. Ştiam că există, am avut şi eu una, dar eu le ţineam minte mai băţoase, mai uşchite decât o pungă de un leu. Mă rog, de gustibus...

Următoarea chestie, şi cea mai nasoală dintre toate, a fost mirosul. Frate, cum dă puţin căldura, cum încep unii să pută. Şi doar există apă cu care să se spele, săpunul nu e scump, te poţi spăla şi cu săpun de casă, numai spală-te. Nuuuuu. Se pare că unii au vaga impresie că apa e radioactivă, că provoacă boli nemaiauzite, că te termină şi te omoară, aşa încât evită cu toată puterea să o folosească. Şi put cumplit.
Că le place să emane mirosuri pe stradă sau la ei acasă, mă afectează mai puţin. Ce mă doare e când se hotărăsc să fie darnici şi să împartă duhoarea cu ceilalţi, într-un spaţiu închis, gen maşină. Păi, eu una nu vreau să le simt mirosul de transpiraţie, amestecat cu cel de şosete murdare şi de tot felul de alte esenţe. Mi se întoarce stomacul pe dos de la atâta generozitate. La propriu.

Deci, după cum spuneam, s-au urcat vreo doi care au decis să miroasă. Nu într-un stil finuţ, a parfum stătut sau a păr încins. Nu, frate, ei s-au decis la un miros complet, atât de complet că m-au forţat să cobor cu o staţie înainte, altminteri aş fi devenit o victimă gazată, aş fi trecut prin terorile camerelor de gazare naziste, aş fi ajuns direct în ambulanţă cu diagnosticul "intoxicată cu o substanţă necunoscută, emanată de un element uman."

Da, am coborât. Am ajuns plouată maxim, blugii uzi până mai sus de genunchi, murată ca un şoarece de canal, dar mai fericită decât dacă aş fi coborât leşinată în faţa blocului.

Ce m-a învăţat toată chestia asta? Niciodată, dar niciodată să nu mai iau maxi-taxi, decât dacă am căştile şi mp3 player-ul după mine şi, cel mai important, masca de gaze. Pentru că altfel e sinucidere din proprie iniţiativă, cu mânuţa mea şi cu secreţiile altora. Dacă nu m-am făcut încă înţeleasă, nu, nu voi mai lua never ever maxi-taxi. Taxi-ul e sfânt, cu toţi şoferii dornici de discuţie şi cu toată drama adiacentă. Parol!

19 comentarii:

  1. Unul conversa zilele trecute cu un şofer de bus (pesemne că se cunoşteau...) despre CRAVATĂ. Îşi făceau semne unul altuia pe la stop, cum că le vine să se sugrume cu cea cravată. Eu le făceam semne cum că se pot sugruma după ce cobor eu :))
    Nema bustul gol, nema şlapi, nema distracţie maxi-taxistă-şoferistică!

    RăspundețiȘtergere
  2. noi in TM nu avem maxi-taxi insa situatia este la fel fie ca esti in tramvai,troleibuz sau autobuz. Eu sunt mai mica de inaltime si deseori am ghinionul sa urc intr-un mijloc de transport in comun plin de oameni, inghesuiti ca sarmalele in oala si bineinteles nota finala parfumul inconfundabil de putoare. Daca careva mai inalt ca mine ridica bratul eu am "onoarea" de a mirosi duhoarea mai repede ca oricine because damn..sunt scunda.

    Apa si sapun? Cred ca ai pretentii mult prea mari:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Never, da' never-ever nu mi-a placut maxi taxi!
    Sau orice alta carutza de transport in comun. Tocmai pt ca pute, e inghesuit, se urla...etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. =)) am ras cu lacrimi :)) mortal scris

    RăspundețiȘtergere
  5. @keltghost - ma doare inima cand ma gandesc ca nu le voi mai vedea burtica rasfranta strategic...ma doare sufletul cand ma gandesc cat trebuie sa sufere din cauza cravatei...NOT!!!:))))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexiuss - tocmai de aia nu cred ca voi mai avea curajul de a repeta experienta:-??

    RăspundețiȘtergere
  7. Frate... Cami... Ești...stai să încerc să mă opresc din râs... :)))) Deci. Camelia Bucur, dacă mai scrii chestii atât de mișto, și de nostime, și de CRIMINALE, să știi că te dau în judecată! Și, cum la noi tribunalul(sistemul juridic, in general) e o mare glumă, sigur o să câștig! :P Și asta conform art. -5 din Codul Pe(rso)nal, Vătămarea corporală(atât fizică cât și intelectuală!)gravă care zice cam așa: "Se consideră infracțiune, fapta de a-ți face un blog bestial, pe care să scrii sistematic, cu sânge rece si fară să te gândesti la semenii tăi care-l citesc, articole geniale, care denotă un simț al umorului desăvarsit, sensibilitate bine camuflată și talent cu snopu'. Infracțiunea are și o formă agravată, când articolele sunt de-a dreptul criminale, sadic de haioase și nedrept de scurte... Se pedepseste, în forma simplă sau agravată, cu multe ore de terapie-n grup(știi deja unde și cum :d), discuții de reabilitare pe mess, interzicerea purtării ochelarilor de soare și confiscarea divanului, indiferent de culoarea acestuia!" :d
    >:d<

    RăspundețiȘtergere
  8. eu, cand eram la faculta intram in magazinul de mezeluri ca intr-un magazin exclusivist de bijuterii iar pe strada ma uitam la maxi-taxi ca la o limuzina superlux iar aceasta experientza m-a facut sa intzeleg (adiq se lasa cu piele de gaina) ca punctul tau de vedere este extrem de relativ shi subiectiv, dar... blogul tau, faci ce vrei cu el... eu nu pot nici macar sa ranjesc, dar'mite sa zambesc cand ma uit in background-ul imaginii pe care ai incercat (parerea mea ca nu prea ai reushit) sa o creionezi... vreau sa cred ca nu a fost decat un exercitziu, un experiment, ai probat shi tu, ca oricare din noi, odata in viatza (sper) nishte ochelari de cal...

    RăspundețiȘtergere
  9. @deus_pax - păi, să ne înţelegem; timpul trece, vremurile se schimbă:P
    şi dacă da, copilul cu timpanele e relativ, nu ştiu ce ar putea fi atât de relativ la refuzul sistematic al unor de a se spăla:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. Neee... Nu ține! You are so guilty... :D

    RăspundețiȘtergere
  11. ei, nu ma ashteptam de la o cameliana sa judece in atata alb shi negru, ori m-am grabit eu sa-mi fac o imagine prea buna despre tine... vezi tu, postul asta explica din plin ceea ce in "egalitate, dar nu pentru catzei" pare inexplicabil, shi anume ca brusc eshti de partea cealalta a baricadei. shtiu, tzi s-a ridicat spranceana shi-a ramas acolo, nu-mi replica cu "nu sufera comparatie", e lumea lor, evolueaza cum poate, iar agresiunii olfactive de care te plangi aici (poate pe buna dreptate) pot sa-i trag o paralela urmand violentza vizuala de care ma lovesc aproape in fiecare zi intalnind travestitzi cu forme, tzinute shi comportament care tzin mai mult de grotescul unui spital de boli psihice decat de firescul unei strazi populate de - ce urmeaza acum??? - oameni normali! vezi gresheala??? am spus oameni normali??? deja am creat o categorie!!! oops!!! ce am spus e o tampenie, sigur ca travestitzii sunt oameni normali, vizualizeaza lumea in felul lor iar agresiunea vizuala de care dau dovada este absolut neintentzionata, shi aici intervine conceptul magic de tolerantza... tu eshti sigura ca ei nu se spala intentzionat??? faptul ca tu shi eu shi totzi "ceshtelaltzi" de pe-aici am avut norocul sa nu ne nashtem in lumea lor, pe planeta lor, nu este echivalent cu a-i judeca in vreun fel atata timp cat habar n-avem de mecanismele ce le anima existentza... in rest, de-a D-zeu sanatate la totzi shi tzie in plus bani de taxi o viatza intreaga...

    P.S. :(

    RăspundețiȘtergere
  12. @deus_pax - sprânceana mea e în mod sigur acolo sus; şi nu pentru că nu eşti de acord cu mine - cu asta m-am obişnuit deja - ci pentru că susţii sus şi tare că e ok să nu te speli:-??

    şi mai îmi ţine ceva sprânceana acolo sus: când am lăsat eu să se înţeleagă că aş vrea să fiu de aceeaşi parte a baricadei cu toată lumea?:-??

    P.S. - :-??

    RăspundețiȘtergere
  13. arata-mi unde am spus eu ca e ok sa nu te speli!!! sau... unde am scris ca ash avea convingerea ca tu eshti de aceeashi parte a baricadei cu toata lumea??? doua din una, ori eu m-am prostit shi orice ash scrie musteshte de echivoc, ori ma subestimezi...

    P.S. :(

    RăspundețiȘtergere
  14. @deus_pax - păi... egalitatea e pentru toată lumea; dar asta nu înseamnă că, dacă aplicăm principiul ăsta, îi lăsăm şi pe cei care nu ne lasă să respirăm, să respire. Or tu cam asta zici:-??

    P.S. - :(

    RăspundețiȘtergere
  15. iarta-ma ca mi-am bagat nasu' unde nu-mi fierbe oala, din pacate am avut dreptate, nu am reushit sa ma fac intzeles, de-acum am sa-mi "depun" comment-urile numai daq am sa fiu sigur ca-s "lizibil"...

    P.S. :(

    RăspundețiȘtergere
  16. @deus_pax - netul e mare, fiecare îşi poate exprima opinia; da' pe bune că nu pricep ce ţi-a ridicat sprânceana:-??

    P.S. - :(

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger