.

miercuri, 21 iulie 2010

Ani de studenţie - ep.1

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când îmi aduc aminte de zilele studenţiei purtate semeţ prin Cluj, mă apucă şi acum o stare de-a râsul-plânsul. C-a fost bine, nu zic nu; aer curat, lume civilizată, facultă de facultă. Dar a existat şi reversul medaliei şi, când mai îmi revine câte o bucăţică de memorie, mă simt ca-mpăratul ăla de râdea c-un ochi şi cu celălalt plângea de i se scutura cămăşuţa pe el.

Acolo am învăţat eu cum e să stai în gazdă. A se înţelege diferenţa dintre gazdă şi chirie. Chirie e când dai bani, da' poţi să baţi un cui în perete şi să-ţi agăţi chiloţii la vedere. Gazdă e când stă o babă uricioasă cu gura pe tine, şi mai intră şi peste tine în cameră când ţi-e lumea mai dragă pentru c-o roade curiozitatea şi mai suferă şi de sindromul conspiraţiei excesive, duse strategic sub acoperişul ei. Da, am trăit-o şi pe asta, timp de vreo săptămână; mai mult nu cred că mă duceau nervii.

Imaginaţi-vă o damigeană. Una din aia sănătoasă, în care ai obiceiul să păstrezi vinul peste iarnă, dar care a venit din dotare şi cu picioare, şi cu gură. Şi, frate, ce de-a gură! Nimic din ce făceam noi, ăştia din Moldova, nu era bine. Nici cum spălam vasele, nici cum tăiam pâinea, nici cum prăjeam cartofii. Şi-n plus, ce-i aia să mănânci cartofi prăjiţi în fiecare zi? Da' voi, fetelor, nu ştiţi să gătiţi? Păi, asta-i treabă? Ce-nvăţaţi voi acolo, la Galaţi? Şi dacă nu gătiţi, cum o să aveţi grijă de-un soţ? Cu ce o să-l hrăniţi? Cu cartofi prăjiţi? Păi, nu se poate aşa ceva...Că eu, pentru răposatul meu soţ, Dumnezeu să-l odihnească-n pace, făceam câte trei feluri de mâncare pe zi, plus desert, că el era cadru militar, şi când venea acasă, trebuia să stăm toţi drepţi, şi băiatul a fost educat ca ordonanţă, şi-l aştepta cu şervetul pe braţ, şi-i trăgea scaunul, şi eu şi cu fata îl serveam. Mâncare adevărată, nu cum vă fandosiţi voi, în ziua de azi.

Şi de ce vă purtaţi părul scurt? Păi, mândria unei fete e în păr. La ce să se uite bărbatul, dacă ai părul scurt? Pe vremea mea, dacă aveai părul scurt erai aşa, femeie de moravuri uşoare, şi toate aveam cozi, cât mâna mea de groase, şi cum mi le mai împletea mama, şi cum mi le mai pieptăna bărbatu'! Şi-acum, fetele din ziua de azi...Nişte stricate! Nu zic de voi, că văd că voi nu ieşiţi despuiete pe stradă, dar sunt şi alea de iesă boite şi dezbrăcate, de zici că aşa le-a făcut mă-sa...

Şi dă-i cu vorbă rea, şi dă-i cu meliţa, că nu mi-a priit ca lumea cafeaua în nici una din zile. Da' eram în gazdă, ce puteam zice, şi nici unde să fugi n-aveai, că era mare Clujul şi stăteam doar 7 zile, după care back home, că se gătau înscrierile şi admiterea, şi taci, Camelia, şi-nghite-n sec pentru că n-ai cum să-i spui nimic "patroanei", că te dă pe uşă afară şi dormi restul de zile cu aurolacii pe peron, în gară.

Da' era frumos Clujul! Păcat că nu puteam să-l vedem decât până la 10 seara, când dădea gazda ora de închidere, că ea e femeie în vârstă şi trebuie să adoarmă, şi n-ar vrea să zică vecinii ceva dacă ne văd venind mai târziu, că-i stricăm reputaţia stabilimentului. Şi ia-o, lipa-lipa pe jos, pe alt traseu în fiecare zi, măcar cu limită de timp să vezi ce n-a văzut neam de gălăţean, adică Cluj, şi libertate, şi nu tu mârlani care să se ia de tine din doi în doi paşi, da' ai grijă să măreşti pasul, că trebuie să ajungi cu ochii pe ceas acasă, şi nu tu mâncare în cameră, că faci firimituri, nu tu ţigară, că n-ai voie decât în bucătărie, şi dacă vrei să treci în bucătărie se trezeşte dragonul, şi-ţi face capul mai mare decât în ziua precedentă.

Şi fă şi duş cu inima strânsă, că nu conta că mi-am pus jos cuvântul şi-am zis că plătesc toată apa care se consumă în 7 zile, că matroana se uita cu ochi câş de fiecare dată când făceam duş - recunosc, de vreo 2, 3 ori pe zi - că afară e cald, şi prafu'i mult, şi nici de învăţat nu-ţi arde dacă nu miroşi a gel de duş. Da' ce contează, că ochiul ăla vedea prin uşă şi calcula metri cubi în gând, şi vedea cu puterea minţii cum se-nvârt apometrele, despre care am aflat că-s de firmă, cum nu ai şanse să găseşti acolo, la ţară, în Galaţi, că gălăţenii îs împuţiţi şi nu se spală, deci n-au nevoie de apometre. Chiar, voi la Galaţi, aveţi apă curentă? Da? Şi aveţi şi gaze? Vai, aţi intrat şi voi în rând cu lumea...Da' presupun că doar câţiva aveţi centrală şi apă curentă, cât despre electricitate, încă pedalaţi ca să o obţineţi, nu? Ce ştiţi voi, în fundul Moldovei, ce-i aia civilizaţie?

Şi-aşa era Doamna Alexa, şi când am văzut c-am intrat la facultate, şi mai avem o zi de stat la ea, am jurat pe toate bibliile şi pe toate cerurile că în toamnă, când ne întoarcem, facem pe dracu'n patru şi nu mai stăm în gazdă. Că e rău în gazdă, şi lumea-i rea, şi tot mai bine e să găseşti căsuţă cu chirie, chit că e cât o cutie de chibrituri, decât să auzi în fiecare zi un taca-taca care să-ţi omoare neuronii. Şi i-am dat şi banii pe apă, şi-am promis că o voi pomeni până la sfârşitul zilelor, că mare bine ne-a făct luându-ne din pripă şi arătându-ne că nu e de trai în gazdă. Şi că nu e de trai pentru noi, că alţii să fie sănătoşi câtă gazdă mănâncă pe pâine şi mai zic şi "bogdaproste".

Cam ăsta ar fi episodul 1. Următorul e pus deja la cuptor, să se coacă bine înainte de a fi pus pe masă. Poftă bună!

27 comentarii:

  1. :))) girl, you brought back painfull memories. sa-ti spun si eu de tanti Mimi? eu am rezistat 6 (saseee) luni la ea ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de capu' meu. :)) De luat aminte, dacă cumva se strică apele cu chiria, să evit cu orice preț gazda.

    De la toamnă ajung și eu la Cluj, facultate... Azi am văzut rezultatele și mi-s tare nerăbdător. :D Om de serviciu pe scările blocurilor mă fac, numai să nu ajung în gazdă. Până-n toamnă poate povestești mai multe.

    P.S. Te-ai apucat de gătit, ai mai redus din dușurile alea? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. norocul meu ca nu am avut nevoie de stat in gazda!
    pe mine ma stresa bunicamea cu anumite prostii....(cum ar fi ora de stingere, sau ca cutere e mai prost si nu am voie sa ma joc cu el) dapai sa imi mai faca si alte gemuri de potroace... Cred ca nu stateam o zi! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ihhhh... imi aduce aminte de baba la care am stat eu...
    PS
    La ce sa se uite barbatul ,daca ai parul scurt? Tits, ass, eyes, hands, outfit... etc... etc
    Muhahahaha

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) ca de obicei..scrii absolut delicios. hai mai repede cu episodul 2 :p

    RăspundețiȘtergere
  6. Aoooo, păi ai nimerit urât cu zdrahoanca. Îmi pare rău de ghinion. Trebuia să făsești alta. Foarte fain ai scris. Aștept episodul umrător!

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Oare nu ai stat la aceeaşi gazdă la care am rezistat şi eu eroic două luni?:P Sincer nici nu mai ţin minte cum o cheamă dar era undeva în Mănăştur,pe Grigore Alexandrescu..odată vroiam sa mă duc să-mi iau paine,era vre-o 9 seara...a insistat să iau de la ea ca apoi a doua zi să-mi spună că nu ma lăsat să merg jos pentru că a crezut că eu vreau să mă întâlnesc cu vreo fată...

    RăspundețiȘtergere
  8. @forfecutsa - :)) da' ai avut ambitie, nu gluma:))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Liviu - orice ai face, fugi de gazda ca de dracu':))

    - bravo pt Cluj, o sa-ti placa;)
    - mai povestesc, cum nu...

    P.S. - m-am apucat de gatit, in chirie; cat despre dushuri, nu renunt la ele nici moarta:D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Black Angel - chiar ca noroc. si cand e vorba de bunica, parca suporti mai usor "critica", dar cand se trezeste cutare sa-si dea cu parerea, deja e prea mult...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim - ms, ms:) Episodul 2 vine curand de tot:P

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmmm... Presimt că urmează degustarea mâncării... oribile. :))

    Atunci aștept și celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Napocel - pai, direct in chirie am fugit; da'n alea 7 zile chiar nu aveam unde in alta parte:-??

    RăspundețiȘtergere
  14. @Mihai Likar - a mea a fost in Gheorgheni...
    singura chestie pe care s-a oferit sa mi-o imprumute a fost un paracetamol, ca era tarziu si nu gaseam nici o farmacie deschisa la ora aia. la cat de tare ma durea capul, pentru o secunda chiar mi-a placut de ea:))

    RăspundețiȘtergere
  15. @Liviu - sa stii ca, in mod ciudat, chiar mi-a iesit comestibila prima mancare... daca imi aduc bine aminte, am "gatit" paste cu branza, deci era greu sa dau gres:))

    RăspundețiȘtergere
  16. :))) am ras pe burta. Eu am facut facultatea la Galati si am stat la camin 5 ani. I-am preferat in locul oricarei gazde. Si eu am auzit o multime de povesti crunte despre gazde - cum umblau dupa chirias si ii stingeau lumina imediat ce iesea din camera sa se duca pana la baie, si ii ciocaneau in usa daca statea mai mult de 10 minute in baie :))

    RăspundețiȘtergere
  17. @clarra - Eu am renuntat la ideea de camin cand am auzit ca exista camere cu cate 6 inse, fiecare cu "barbatul" aditional. Nici nu stiu ce ar fi fost mai grav: gazda sau caminul:-??

    RăspundețiȘtergere
  18. Camelia, eu am avut norocul sa dau peste niste fete de treaba, asa ca n-a fost vorba de asa ceva - am fost doar noi 5 ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. @clarra - te cred, am auzit si eu despre cazuri super ok in camin. Cu toate astea am auzit si vazut si reversul medaliei, care nu era tocmai placut.

    RăspundețiȘtergere
  20. A sosit electricitatea la Galati?Sau incarci bateriile prin alte localitati si asa ne tii la curent?

    RăspundețiȘtergere
  21. @Fetita Junglei13 - nooo, n-a venit inca...noroc de amici binevoitori carora le dictez prin telefon (ala public, ca nici telefoane d'alea de le zice celulare n-avem la Galati) ce si cum, ca altminteri nu mai auzeati de mine never ever:))

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu am stat in gazda o perioada in Cluj! La un unchi de-al meu, dar tot tragic a fost. Ba sa stii ca am dormit chiar si in gara vreo câteva nopti, ca nu reusisem sa dau de respectivul unchi. Dimineata o luam fain frumos catre servici si pe drum era un pârâu care trecea printr-o gradina si acolo ma spalam.

    Mai bine sa platesti chirie decât sa stai in gazda!

    RăspundețiȘtergere
  23. @Dragos FRD - auch:( sa-nteleg ca, pana la urma, te-ai descurcat...

    faza e ca si la gazda platesti; mai putin, ce-i drept, dar sechelele sunt mult prea mari pentru diferenta de pret.

    RăspundețiȘtergere
  24. Exact de asta mi-e teama si mie daca as ajunge sa stau la gazda undeva :)) nici la camin nu stiu ce conditii sunt, dar vorba ta, mai bine cu chirie intr-o casutza de 2 pe 2, cu chilotzii tar atarnatzi in cui, decat cu budigaii unei babe nebune :))

    RăspundețiȘtergere
  25. @chocolatfollie - din cate am auzit, la Bucuresti poti avea sansa sa nimeresti la camere smechere, de 2 in camera, si-atunci e trai. altminteri... chiria rulllzzzz!

    RăspundețiȘtergere
  26. oare de ce gazda trebuie să fie ÎNTOTDEAUNA o hârcă de babă urâcioasă şi spurcată de gură? şi dacă mai e şi văduvă, ăla eşti.
    DA' DE CE? :)

    CU DRAG,
    .

    RăspundețiȘtergere
  27. @iculici - explicatia cea mai la-ndemana ar fi ca doar ele inchiriaza:(

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger