.

joi, 1 iulie 2010

O palmă, o cafea, un viitor

De când eram mică, am auzit tot felul de poveşti despre cum trebuie să te fereşti din calea ţiganilor, pentru că fură copii pe care îi duc departe, departe de tot, pe care îi pun să cerşească şi, eventual, când li se face foarte foame, îi mai şi mănâncă. Asta aşa, de pe la lume adunate. M-am simţit în pericol, pentru că se spunea că ei caută copii blonzi, cu ochi albaştri, iar eu mă încadram perfect în tiparul ăsta. Mai era şi faza aia, conform căreia dacă te apropii de ei te scuipă, te fură, te bat, îţi dau păduchi, te deoache, te farmecă, te leagă cu descântece, te vrăjesc şi te înrobesc. Drept urmare, m-am ferit, mică fiind, de ei. Şi nu doar m-am ferit, ci am învăţat să traversez pe partea cealaltă a străzii, să-i evit, să scap, pe cât posibil de compania lor.

În ciuda acestei chestii, m-au fascinat întotdeauna. M-a fascinat mersul ăla fără nici o ţintă vizibilă, în căruţe cu coviltir; m-au fascinat bărbaţii cu pălărie şi mustaţă care, de dragul unei femei, puteau s-o fure şi s-o facă "femeia lor"; m-au fascinat femeile cu părul lung, cu monezi împletite în păr, care pretindeau că pot ghici şi ce e în mintea ta, şi ce încerci să ascunzi în fundul sufletului. M-au fascinat pentru că erau boemi, nomazi şi cu tradiţii secrete, la care noi, neofiţii, nu avem acces.

Mai târziu am aflat şi ce e aia discriminare, şi că toate chestiile cu care mi-a fost împuiat capul în copilărie nu au ca sâmbure de adevăr decât o vreme de mult trecută, şi că, la fel ca noi, sunt tot oameni care se trezesc dimineaţa, mănâncă, se spală, iubesc, urăsc, trăiesc, mor. Că da, ne-am învăţat să generalizăm până în pânzele albe şi să ne ferim de ţigani ca de dracu', pentru că e mai uşor să condamni ceea ce nu cunoşti, decât să-ncerci să înţelegi.

Un român care fură e, săracul, rupt de foame; un ţigan care fură, e din start pierdut pentru societate. Un român care îşi rupe nevasta în bătaie are, probabil, motivele lui (gen gelozie, stare de ebrietate, probleme la locul de muncă); un ţigan care face aceeaşi chestie e malefic. Un român care violează o femeie a fost, clar, provocat de outfit-ul ei provocator; un ţigan care face aceeaşi chestie n-are nici o scuză. Un român care cerşeşte prin ţări străine e împins de starea economică precară şi de sentimentul nobil că n-are cu ce-şi hrăni cei 5 copii de acasă; un ţigan care cerşeşte clar e leneş şi nu vrea să muncească. Un român care nu se spală are ca scuză faptul că s-a oprit apa caldă în tot oraşul; un ţigan care nu se spală e nespălat din fire. Un român care omoară un om are circumstanţe atenuante pe motiv de nebunie temporară; un ţigan care dă în cap clar are boală pe români. Un român care mănâncă lebede în Germania e împins de sărăcia în care e obligat să trăiască; un ţigan desigur că le omoară doar ca să ne facă de ruşine în toată Europa. Nu se spune câţi români înfundă puşcăriile în ţări străine; ni se atrage atenţia că ţiganii sunt cei care terfelesc numele de "român" prin noroi. Dacă dintr-un grup de hoţi, trei sunt români şi unul rom, clar el le-a spălat creierul şi i-a împins spre pierzanie.

Ne-am învăţat să ne găsim ţapi ispăşitori în minorităţi. Ţiganii sunt cei care ne fură; maghiarii vor să ne ia Ardealul şi din cauza lor nu putem fi o Românie liberă şi întreagă; persoanele gay vor să strice "familia tradiţională" şi sunt cauza pentru care românii nu mai fac copii. Pentru tot ceea ce nu ne convine, există o minoritate pe care să ne enervăm.

Mie, una, îmi place muzica lor. Aia tradiţională, nu manelele behăite de cine ştie ce rege autoproclamat. Aia veche, despre care povestesc cărţile că o cântau lăutarii vara, pe terase. Îmi plac pentru că, în ciuda modernizării, ei tot mai fac judecăţi la foc de tabără, şi-şi plâng morţii zile-n şir, şi-şi păstrează tradiţia nealterată. Mă şi sperie, pentru că-mi ghicesc rădăcinile blonde, în ciuda faptului că nu m-au văzut niciodată nevopsită; şi pentru că simt atunci când mă privesc, chiar dacă sunt cu spatele; şi pentru că de la ei mi se trag cele mai grele deochiuri. Dar am învăţat că există ţigani între ţigani, la fel cum sunt şi români între români. Şi-am învăţat să nu mai pun ştampila după naţie, sex, religie, ci după cum e omul ăla luat singur, cu bunele şi relele lui.

Şi da, încă mă feresc când sunt acostată de câte trei care vor să-mi ghicească în ghioc, dar nu mă grăbesc să le pun în cârcă dispariţia copilului vecin, şi nici faptul că nu mai sunt lebede în Deltă.

8 comentarii:

  1. Tiganii despre care scrii tu, sunt cei de prin Ardeal , cred, nu cei de la noi. Din cate am vazut... muncesc (fac oale,cazane,tigai,bijuterii), si sunt curati, chiar daca le intra mustatile in farfurie :). Au ochii inchisi la culoare, dar te privesc senin si drept. Nu piezis, cum fac astia "de Moldova". Si daca stiu bine, pe tiganii de la noi nu ii apreciaza nici macar ei.
    Trebuie sa recunosti, educatia, ocupatiile si comportamentul celor de la noi din zona, lasa mult de dorit.

    RăspundețiȘtergere
  2. PS
    Te-am vazut din maxi, erai cu Mab, cred:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Booo nu stiu... Eu, la mine la Focsani, aveam satul de tigani chiar in spatele blocului.. drept sa zic, am stat la oras pana in clasa a 4a si nu prea am avut timp sa vad cum sunt! dar cat am stat acolo nu am avut problene cu ei! Ba chiar erau doi batranei, care stateau acolo langa tigani, si nu aveau probleme, ... nu zici ca faceau schimb de marfa cu ei!! dulceata de trandafiri... pe lapte si branza !!

    oricum... nu-s toti la fel! ,Am avut probleme cu unii ce mi-au venit la furat in curte... (ziua in amiaza mare, si nu mai zic ca eu stau chiar in fata scolii)
    Si cunosc ...pe unii care se trezesc dimineata la 5 si se duc pe jos la munca, si se intorc acasa la 7 seara... tot pe jos!!

    "persoanele gay vor să strice "familia tradiţională" şi sunt cauza pentru care românii nu mai fac copii. Pentru tot ceea ce nu ne convine, există o minoritate pe care să ne enervăm."

    pai care minoritate?? minoritatea nu e nimic pe langa adevar!!... minoritatea asta in realitate e foarte mare! si o sa fie din ce in ce mai mare!!
    pai tu pune la socoteala: gay, lesbi si oamenii care nu vor sa mai faca copii... (din care si tu te laudai ca faci parte) dar gandestete ca sunteti pe zi ce trece mai multi!! atunci tu o numesti minoritate???
    peste cativa ani minoritatea asta o sa devina MAJORITATE
    atunci familia traditionala nu o sa mai existe!!..... cu siguranta!
    si atunci cine e de vina??? lesbi, gay, trans, si cei ce care zic ca nu vor sa contribuie la prolificarea speciei!!
    sau poate sunt eu de vina, pentru ca inca mai cred in "familia traditionala"????

    va veni si momentul in care heterosexualii vor fi vazuti ca persoane anormale,
    stii zicala aia...."pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti"

    RăspundețiȘtergere
  4. @S - da, cei din ardeal sunt mai "civilizati". dar si la noi sunt oameni si oameni:-??

    RăspundețiȘtergere
  5. @Black Angel - sincer, dar sincer de tot, putin imi pasa de perpetuarea speciei.
    si, btw, multe persoane gay chiar isi doresc copii, si doar putine sunt locurile unde chiar au o sansa sa ii si faca, legal vorbind.

    RăspundețiȘtergere
  6. @S - PS: daca implica si un coafor, clar eram eu cu Mab:))

    RăspundețiȘtergere
  7. tu ai vazut barbati care sa nasca? eu nu .... asta chiar ar fi punctul culminant!

    "sincer, dar sincer de tot, putin imi pasa de perpetuarea speciei. "
    exact asta ziceam si eu !!! asta e adevaratul sfarsit al umanitatii...
    de asta spun ca nu este o minoritate ci majoritate!! .... nu e tap ispasitor... este realitate!!
    Personal .... incep sa cred ca nu mai are sens... daca tot e o debandare si un haos total.... eu de ce sa ma exclud!!
    Incep sa cred ca razboaiele .... au avut motive precise, si sau facut cu un scop...(diminuirea populatiei)il astept pe urmatorul! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Black Angel - barbati care sa nasca, inca nu; dar femeile, chiar daca sunt "gay", tot pot naste:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger