.

sâmbătă, 14 august 2010

Berea după bere-i mahmureală

Prima mea beţie s-a întâmplat la un Revelion, cu un pahar mic micuţ de şampanie; de menţionat că aveam vreo 4 ani, şi că dup-aia am dormit buştean, de s-au mirat toţi unde am dispărut şi, mai ales, cum de-am tăcut. Eram machi, mi se făcuse somn, aşa că am făcut ce face orişicine în situaţia cu pricina; am tras la aghioase până n-am mai putut. Memoria mea nu mai spune dacă m-a durut sau nu capul după.

Următoarea beţie remarcabilă a avut loc mult, mult timp după, tot de-un Revelion. Nici atunci nu ţin minte să mă fi durut capul, pentru simplul motiv că eram mai tânără, duceam mai mult şi nu-mi făceam probleme că o noapte pierdută îmi poate dărui un rid în plus.

Am avut parte de nopţile mele pierdute, de amestecurile nerecomandate de bere după vin după bere după gin şi după o guriţă mică mică de vodcă, mă rog, chestiile obişnuite la vârste la care-ţi permiţi lejer să faci noapte albă după noapte albă după noapte albă, fără să-ţi pese că e posibil să te doară capul a doua zi şi problema fiind că trebuie tot în aceea a doua zi să fii la muncă, fresh şi zâmbitoare, să poţi da click după click şi să şi ştii de ce dai click-ul acela.

Mda, ca să vă lămuresc, azi va fi vorba despre bugagu-ul oricărei persoane căreia îi place să facă din când în când câte o noapte albă, şi anume mahmureala. De precizat că nu e nevoie să bei ca înecatul pentru a fi mahmur a doua zi. No, sir! Aceasta e o concepţie cu totul greşită, total eronată, cât se poate de departe de adevăr. E de ajuns să bei 3 beri, pe oboseală, şi mahmureala e garantată. Mai ales dacă ai avut prosta inspiraţie de a refuza sărmăluţa, sau pate-ul, sau salata de vinete oferită înainte, pe motiv că ţi-e mult prea cald pentru a mânca. Big mistake, huge mistake, pentru că tocmai acest refuz va fi motivul pentru care vei fi zombi a doua zi.

Să purcedem deci în a descoperi cam cum arată o mahmureală de clasă.

Totul începe încă din seara cu pricina, când simţi nevoia imperioasă de a lua 2 aspirine cu juma' de litru de apă înainte de te băga frumuşel între cearşafuri. Clar dacă simţi această nevoie, mahmureala e garantată. Şi te trezeşti a doua zi dimineaţă, o dată cu alarma de la telefon, bătând mărunţel din buze pentru că ai mai fi dormit măcar două luni. Şi auzi aşa, un bâzâit constant între urechi. Parcă ai şi vreo două kile în plus, din cauză de cap; atârnă ceva mai greu decât cu o zi în urmă, şi cântarul trebuie să fie stricat, pentru că afişează aceeaşi greutate constantă, dar clar simţi că sunt mai multe kilele pe care le duci pe umeri. Mă rog, ori cântarul e stricat, ori e ceva în neregulă cu capul. Bagă o gură de cafea, că trece rapid. Trece? Ei, na, că nu trece. Ba chiar parcă se acutizează. Se extinde. De la frunte înspre ceafă. Sau în sens invers? Oricum ar fi, nu-i a bună. Bagă rapid două felii de pâine cu ceva, orice, mâncare să fie, că parcă ţi-e şi foame, da' parcă mănânci în silă, că trebuie, da' parcă ţi-ai mai pune încă o felie, şi dă şi-o măslină, şi bagă şi-un castravecior murat, că parcă ai mânca toată sarea din lume, şi dacă ai avea drobul de sare l-ai linge aidoma caprelor, da' n-ai, aşa că dă-i şi c-o roşie, şi c-o bucăţică de brânză, şi mai scoate şi muchiuleţul ăla afumat, şi dacă nu mai poţi mânca, parcă tot ţi-e foame, aşa că treci din nou pe cafea.

Şi, frate, capul parcă te doare mai tare. Dacă tot ai mâncat, ia şi-o aspirină, că zice lumea că e medicament curat pentru mahmureală; şi-ar trebui să bei şi apă, multă apă, litri întregi de apă, da' arşiţa ţi-a trecut şi să nu mai vezi lichide pe lângă tine, până şi cafeaua parcă e mai groasă şi mai greu de înghiţit, şi parcă n-ai bea-o, da' ce-ţi pofteşte acu' inimioara e apă minerală rece. Şi dă o fugă până la consignaţie, că au stocuri nelimitate de apă minerală, rece şi înţepătoare la limbă, şi că tot veni vorba de înţepător, parcă ai bea şi-o bragă rece, da' nu se găseşte bragă prin zonă, da' măcar un suc de roşii, rece să fie, să-ţi treacă durerea de cap. Capul! Capul e cuvântul cheie. Capul care ajuns să te tragă în jos, atât e de greu; dacă ai putea, ai merge în cap, pentru că sigur ar trece mai repede, da' nu prea ai cum, pentru că nu are picioruţe, şi capul fără picioruţe nu merge, şi dacă ai gânduri din astea, tot de la mahmureală ţi se trage, pentru că, altminteri, nici nu ţi-ar fi trecut prin gând să-i dăruieşti capului picioare, şi-n nici un caz n-ai fi ieşit din casă pe căldura asta pentru o apă minerală.

În jur de ora 3 (15, adică) deja e o fanfară întreagă pe post de creier. Şi duduie, şi bârâie, şi ai impresia că fac vecinii renovări, şi-i o armată de muncitori prin preajmă, da' nu e nimic de fapt, e efectul berii de aseară, şi doar ai zis că nu trebuia s-o mai bei, dar era rece, şi acidulată, şi mergea aşa de bine la şuetă, că n-ai mai luat în calcul că s-ar putea să fie în cârdăşie cu durerea de cap de a doua zi.

Şi-n jur de ora 5 (17, adică), caţără-te frumuşel în pat. Da, căţărat e bine spus, pentru că patul de obicei de dimensiuni normale, acum pare extraordinar de înalt, şi efortul de a te sui în el e prea mare, dar, frate, ce bine e când dai cu capul de pernă, şi perna e clocotită, dar nu mai contează, pentru că dacă ai noroc găseşti din prima o poziţie genială, în care poţi pune pe mute toţi constructorii, şi toate zgomotele, şi poţi să adormi în linişte, nu de alta, dar trebuie să păcăleşti mahmureala, să creadă că a trecut deja o zi şi că a venit timpul să se mute la alt nefericit care a uitat să mănânce o sărmăluţă înainte de a bea o bere.

Urăsc mahmureala. Aş scoate-o în afara legii. Aş mazili-o. Aş da-o cu capul de tastatură, să vadă şi ea cum e să te doară. Şi-aş lăsa-o fără aspirină, să ştie ea de altă dată, să nu mai vină neinvitată. În ordinea asta de idei, mahmureală uşoară vă doresc. Celor care o cunoaşteţi la fel de bine ca mine.

22 comentarii:

  1. =)) Doamne ferește să intre mahmureala pe mâinile tale, că praf o faci. Acum te-a auzit și data viitoare n-o să coboare mai jos de ceafă. O să rămână cocoțată acolo, în cap. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Liviu - sper sa nu...nu de alta, dar ar trebui sa ma duc sa mai cumpar aspirine, si mi-e lene sa ies din casa:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Camelia, esti... o comoara! =))
    My God, de cand nu am mai ras asa... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu trec prin toate starile intr-o singura clipa, lunga, adevarat. Dimineata doar mi-e rau de nu ma pot ridica. Adio munca, adio orice activitate. Si n-am sa mai beau nici suc, clar! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @QED - eu dimineatza n-am nimic, nimic. De pe la ora 15 incepe, insa, calvarul:(

    RăspundețiȘtergere
  6. Mahmureala de după o băută de bere e crimă curată. Adică, pot să fiu eu marele șef de trib, micul Budha, sau Achmed, the dead terrorist... care-și bagă de la cinci la țânșpe' degete-n cap, sub formă de presopunctură, că degeaba. Nu eu sunt încăpățânat. Chuck Norris nu e încăpățânat, e mic copil. Însă durerea aia de cap, specifică... aia e atât de încapațânată, încât nu trece... decât cu altă bere. Trust me. I know. I did it. It works.
    Singurele incoveniente sunt că te-ai putea obișnui (nu de alta, dar e putin cam creepy sa vezi o tipă bând bere de dimineață :)) ), și că s-ar putea să muncești later.
    PS
    Ce biere ai beut?

    RăspundețiȘtergere
  7. @S - sincer, eu la mahmureala nu o sa pricep niciodata faza aia cu dresul de dupa. adica dupa o betie singurul lichid pe care il pot baga in mine e apa minerala, si aia cu greu. deci am inlaturat din start faza cu obisnuitul.
    P.S. bere nu mai beau, mahmureala de dupa bere o stiu din trecut cat e de nasoala, mahmureala actuala am realizat-o cu gin tonic :D e de sezon :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Recordurile mele: 5 beri, ceea ce inseamna mahmureala si "amnezie" din plin. Nu credeam in asta, dar acum sunt nevoit sa cred :) A doua experienta "de neuitat" - o sticla de vin... Iarasi "amnezie", frate si a doua zi toata lumea imi zambea :))
    Norocul meu a fost ca am muncit intr-un loc de unde puteam sa ciugulesc castraveti murati, la greu :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmm... cândva îmi plăcea ginul, însă se pare că am băut prea mult, acum nu-l mai suport :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @dreamr - pentru mine norocul a fost ca am putut sa-mi iau concediu fara plata atunci cand a fost cazul:D

    RăspundețiȘtergere
  11. @S - pai, gin simplu nu beau; in schimb cel tonic, cu multa gheatza, mi se pare super smecher, mai ales pe caldura asta:P

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, sunt de acord, nu-i nimic mai naspa decat mahmureala dupa bere! Brrrr

    RăspundețiȘtergere
  13. @Mihaela (Catwoman) - asta fiind unul dintre motivele pentru care am renuntzat la bere:))

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu,te reimbeti,ca sa spun asa :)) si-apoi efectul e dublu.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Fetitza Junglei13 - auzisem si eu ceva de chestia asta...ceva legat de apa minerala si alcool:-??

    RăspundețiȘtergere
  16. Fetita Junglei13 - ok, ok, te cred:P da' eu ce beau in loc de apa?:))

    RăspundețiȘtergere
  17. O bere buna nu te cadoriseste cu mahmureala. e bai ca-i scumpa berea cea buna. Al doilea ciomag pentru mahmureala este mancarea. Pai manca frate daca ai in agenda berea pentru seara, dupamasa, dimineata, nopate. A doua zi o alta cantitate de alcool e binevenita dar in portie mica (cam 10% minimum din ce-a fost c-o zi-nainte). Bineinteles cu mancare, o friptura-n sange, ciorba de burta, ficat, etc. :D

    RăspundețiȘtergere
  18. @Napocel - nu spun nu, da' depinde şi câtă bere:P normal că mâncarea-i musai înainte;))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger