.

miercuri, 18 august 2010

Blogger la kilogram

Mă mişc de câteva luni prin "blogosferă". Nu, nu mă mişc mult, pentru simplul fapt că n-am destul timp la dispoziţie; iar când am timp, n-am chef. Îmi examinez cu atenţie blogroll-ul, ţin la el şi-l preţuiesc; din când în când mai comentez, din când în când mai dau peste câte un alt blog care-mi place, trimit frumuşel mesaj de link-exchange, extind blogroll-ul, citesc, examinez, compar.

Şi-aşa am ajuns eu zilele trecute pe bloguri de bloggeri mari. Da' mari, frate, că m-am speriat de cât de mari şi de importanţi erau. Şi erau atât de mari, de importanţi şi de cunoscuţi, că nu mai catacdiseau nici să răspundă la comentarii, nici să facă altceva decât să posteze propoziţie după propoziţie, în post-uri diferite; posturi de stare, sau de idee...

Şi-aici să ne-nţelegem: mi se pare normal ca cineva care deja e cunoscut, care e deja persoană publică, să fie mai citit decât cutare, din fundul unui orăşel incert; mi se pare normal să aibă parte şi de mai multă publicitate, şi de mai multă "citire", şi de mai multe reacţii din partea populaţiei. Şi da, ştiu că s-a discutat de multe ori chestia asta, dar pe mine acu' m-a lovit drept în moalele capului, de-am văzut câteva steluţe, başca vreo două privighetori care triluiau frumos. Pentru că acu' am dat atenţie "fenomenului".

După cum spuneam, mi se pare normal ca badea Ilie să vrea să vadă ce zice cutare vedetă, de-o vede el la televizor, şi care stă pe lângă personalităţi, şi care mai vine şi cu câte o idee genială, ba mai împarte şi opinii pertinente despre criză, câini maidanezi sau situaţia sistemului medical. Total de acord. Când găsesc o persoană d'asta, o citesc şi eu cu cea mai mare plăcere.

Dar, acum serios vorbind, de ce te-ai îngrămădi să citeşti idei de genul:
Ziua 1 - robinetul meu curge; trebuie să fie din vina guvernului.
Ziua 2 - mi-am observat cu atenţie robinetul. Chiar şi după ce i-am schimbat garnitura, se-ncăpăţânează să curgă.
Ziua 3 - noi amănunte despre robinetul meu: curge ca să mă tragă-n piept la apometre.

Evident, subiectul nu e real. Lungimea postărilor însă, da. Şi, în virtutea acestor propofraze publicate destul de periodic, se obţine ditai traficul, toată lumea se-ngrămădeşte să-şi dea cu părerea, toată lumea are un robinet care curge, toată lumea are ceva cu guvernul, toată lumea e nervoasă pe apometre, şi pe tanti de la întreţinere care face mişmaşuri ca să-şi tragă frumuşel banii şi să facă buzunarul gros, toată lumea dă mulţumită din coadă când vede că mai sunt şi alţii aidoma lor, şi se face megaforumul, şi traficul curge liniştit, şi-n plus cică e de bon ton să apari că i-ai comentat lu' ăla de prezinţă pe sticlă situaţia politică precară, şi pe blog face metafore cu robinetul lui drag.

Şi m-a mai surprins ceva: bloggerii de sunt intitulaţi mari nu fac link-exchange. Da, într-o oareşcare măsură înţeleg; adică, oricum eşti citit, de ce să-ţi încarci pagina cu link-uri inutile? Inutile? Păi, tocmai aici e problema. N-am căutat prea mult blog-uri; dar pe bune că există câteva bune, bune de tot, şi există şi oameni care ştiu să scrie, şi oameni care au grijă de spaţiul lor, care-l întreţin şi-l updatează regulat, şi care au condei, şi care pot bate la popoul gol de oricare cutare vedetă. Să-nţeleg că toţi bloggerii mari sunt atât de ocupaţi, şi de importanţi, şi de bine mânuitori de tastatură şi cuvinte, încât nici unul dintre cei care scriu nu le-a atras atenţia? Nici unul nu i s-a părut demn de a fi luat în seamă? Părerea nici unuia nu i-a ridicat o sprânceană? Nici o revoltă, nici o poveste, nici o chestie nu l-a atins la corazon în aşa fel încât să spună "chapeau"?

Sau pur şi simplu au ignorat total că mai sunt şi alţii care scriu, şi mai sunt şi alţii care au păreri, şi unii care chiar le-ar putea da lecţii?

Nu, nu m-am enervat. Nu, nu susţin nici o cauză de genul "lăsaţi bloggerii mari fără cititori". Nu, nici măcar nu sunt indignată. Atâta doar, că sprânceana stângă se zbate; ba se ridică, ba coboară, ba rămâne fixată undeva sus de tot, în mijlocul frunţii. Pentru că n-o să-nţeleg şi pace bună de ce te-ai băga în seamă cu persoane care ignoră total existenţa ta. Şi de ce te-ai încăpăţâna să-i citeşti, în momentul în care scriu propoziţii simple, gen "Ana are mere". Să-mi explice cineva, pentru că n-aş vrea să rămân într-o ceaţă totală. Nu de alta, dar ceaţa mă cam sufocă, şi n-o suport, şi-mi displace mai ceva ca propoziţiile simple.

27 comentarii:

  1. Ete că Google-ul nu ar mai fi atât de bun și i-ar scădea din grade dacă ai încerca să cauți răspuns la întrebările de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. La întrebarea din ultimul paragraf ai răspuns chiar tu foarte bine ceva mai sus (la faza cu robinetul). Ce să zic, ai dreptate, dar când e vorba de glorie (că e vorba de o glorie mare să-i comentezi unei pseudo-vedete pe blog) mulţi sunt gata să facă multe, inclusiv să se certe fictiv cu ei dar dând evident nume şi link-uri (mari, normal) că de ce ar fi în mediul virtual diferit faţă de cel real-social!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai, ideea asta de blogger mare... e datorata vechimii lor prin blogosfera... M-am lovit si eu de faze de genul asta...
    Si sincera sa fiu, am intalnit ,,bloggeri" aproape analfabeti, dar cunoscuti. Prin simplul fapt ca stiau sa-si optimizeze SEO blogul si mai prindeau unul-doua contracte de publicitate...

    RăspundețiȘtergere
  4. daca ti-as spune ca sunt absolut de acord cu tine, ai zice probabil ca ma repet :-) asa ca nu-ti spun, dar intelegi tu, ca esti fata dashteapta, manca-o-ar mama pe ea :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm... știi care e faza? N-au decât să se umfle în pene, până îi ia dreacu, și plesnesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. simona take, daily cotcodac, zoso, mircea badea, pitici gratis?

    'ai ma ca nu te merita... fuck them

    RăspundețiȘtergere
  7. Era si penru mine o necunoscuta... Sau mai multe... Poate aflu si eu ceva raspunsuri pe care sa le pot lua in cosiderare.

    Eu mi-am facut blog pentru ideile mele, pentru ce simt si nu am vrut nicodata nici macar sa sugerez nimanui sa citeasca bullshiturile mele. De abia acum, dupa 3 ani de blog am spus si eu adresa unei persoane pe care o cunosc...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Liviu - pai, atunci sa facem un super google, care ar putea sa raspunda;))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Bogdan - cred ca ai dreptate; dar eu nu pricep, pentru ca nici in mediul "real-social" nu practic chestia asta:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. @Iulia Mihai - da, dar nici vechimea, nici publicitatea nu te fac mai destept, mai amuzant, mai "interesant". deci?

    RăspundețiȘtergere
  11. @S - slabe sanse sa plesneasca. ai mai vazut drac mort?:))

    RăspundețiȘtergere
  12. @Kaos Moon - ei, n-am dat nume; fiecare are bloggerii lui mari la care sa se gandeasca:))

    RăspundețiȘtergere
  13. @dreamr - eu l-am facut pt ca-mi place sa scriu; n-a fost ideea mea, dar ma bucur ca am ascultat si m-am pus cu burta pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa fie sanatosi cu/in a lor " celebritate ", noi sa ne vedem linistiti in continuare de-ale noastre blogulete. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai nu te fac, adevarat... dumnezeul blogarilor works in ways misterioase! :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Bun articol, dar din pacate nu-l vor auzi niciodata cei ce ar trebui sa auda.
    Adevarurile mari zac in lucruri marunte si pentru ca acestea trec neobservate e firesc sa apara in toata splendoarea ei gogomania(atentie etimologic gogomania nu provine de la goagal, gugal, sau cum ii mai zice... :) )
    Poate gresesc, dar eu cred ca totul are legatura cu mult manipulatul cult al competitiei.
    Teoria ierarhiei nevoilor umane apare firesc printr-o reprezentare piramidala, ideea Maslowiana de a ajunge la varf porneste de la o baza absolut necesara, se pare ca tot ce urmeaza se cladeste in functie de cat de mult dorim sa raspundem afirmativ asteptarilor noastre.
    Google-ul nu face exceptie, adopta o gandire piramidala, ce e in varful piramidei o decide el, pentru ca e piramida lui :lol: , asteptarile lui astea sunt ;)
    Nu merita sa facem riduri, mai lesne ne este sa ne pensam piramidal spranceana decat sa asteptam vre-o schimbare :)

    RăspundețiȘtergere
  17. depinde ce preferi, cititori la kilogram sau cititori de calitate??? zi-le mersi bloggerilor "mari" ca-i ia pe "acei cititori", iar tu ne ai pe noi aici gata selectatzi...hehehe

    RăspundețiȘtergere
  18. Citez"Sunt genul de om care are nevoie să fie împins de la spate ca să urce în sus fiindcă e mereu tras în jos, spre deosebire de alţii care au nevoie să fie trași în sus fiindcă mereu sunt împinși în jos… voi din care categorie faceți parte, dintre cei care trebuie împinși sau dintre cei care trebuie trași de mânecă?"
    Unde vede el deosebirea?!
    Asta e un blogger care vede o diferenta doar intre tras-impins cu toate ca directia si obstacolul e identic si incredibil si-a gasit cititori

    deus_pax are dreptate n-avem nevoie de cititori la kilogram ci de calitate

    RăspundețiȘtergere
  19. @addicted - pai, ce sa zic, nu pot decat sa-mi doresc asa sa fie:P

    RăspundețiȘtergere
  20. @Iulia Mihai - :)) se pare ca toti dumnezeii lucreaza in ways misterioase; cica "misterul" se vinde:))

    RăspundețiȘtergere
  21. @cammely - ma gandesc eu ca cei ce trebuiau sa auda daca n-au auzit, poate ca nu merita sa auda:))

    sincer acu', e de ajuns sa "auda" cateva persoane:)

    RăspundețiȘtergere
  22. @deus_pax - pai, daca e s-o iau asa, pe bune ca zic "mersi"; ba chiar dublu "mersi"...

    P.S. - welcome back:P

    RăspundețiȘtergere
  23. P.S. - bine v-am gasit sanatoshi :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Bloggeri de genu' sunt ca cei de la OTV zic eu: adica mereu in cautare de rating, de trafic, de cititori. Doar ca Diaconescu aduce numai chestii "senzationale" in emisiune, iar astia scriu chestii banale pe blog. Tocmai ca sa inteleaga tot poporul. Ia scrie si tu un articol despre durere de burta pe care ai avut'o ieri sau despre ce ai mai gasit prin piatza, sa vezi cum trec badea Ilie si tzatza Leana si pe la tine! :> :))

    RăspundețiȘtergere
  25. @chocolatfollie - mey, durerea mea de burta e proprie si personala, iar prin piata nu ajung decat extrem de rar, din intamplare:))
    crezi ca daca as scrie despre cat de mult s-au scumpit lucrurile si cat de grea e viata in romania azi, as obtine acelasi efect? :))))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger