.

joi, 26 august 2010

It's a sin!

Lucrurile sunt simple: dacă e bine, e alb; dacă e rău, e păcat. Şi nu, nu e vorba despre păcate din alea care au proprietatea de a te arunca direct în fundul iadului, lângă cazanul din stânga, unde e mai cald decât lângă cel din dreapta doar pentru că sunteţi mai mulţi, amici între voi, ci despre păcate din alea pe care le-am luat mult timp ad literam, nu de alta dar, sinceră să fiu, dădeam importanţă la toate nimicurile.


Nu ştiu de ce, dar am ajuns eu la concluzia că pâinea e cea mai păcătoasă. Nu, n-are nici o legătură cu dietele, caloriile şi nemâncatul după ora 6 seara, ci se întâmplă în felul următor:

Să spunem că ai o pâine. Una din aia faină, de-abia scoasă din cuptor, aburindă şi fierbinte, ce mai, cea mai cea pâine care a existat vreodată. Primul impuls era să-i ciugulesc din coajă. Puţin câte puţin, preţ de 9 etaje pe care le urcam pe scări. Era mai presus de mine, era nebunie curată, când vedeam pâine caldă înebuneam de-a dreptul, şi trebuia să o decojesc. Nu, nu pe toată, nu eram bătută-n cap, doar că mirosul ăla-mi gâdila plăcut stomacul şi, până acasă, pâinea rămânea în mod miraculos fără colţ. Ei, bine, chestia aia e păcat. Că nu e bine să te laşi condus de stomac, că cedezi tentaţiilor, că eşti veriga aia mai slabă, că ce te-ai fi făcut dacă ai fi fost nevoită, Camelia dragă, să posteşti în deşert? Îţi spun eu, ai fi picat testul şi, pentru că te laşi condusă de pofte şi dorinţe, vei fi ajungând direct în iad. De atunci nu-mi refuz nimic din ce înseamnă poftă şi dorinţă; nu de alta dar, dacă de la 7 ani sunt condamnată pierzaniei, de ce mi-aş mai face griji? Şi c-o poftă-n plus, şi cu una în minus, tot "cazan" scrie pe mine...

Da' vezi tu, că dacă pui pâinea în dulap şi n-ai grijă s-o aşezi cu faţa-n sus ci o laşi aşa cum a picat, eventual pe-o parte, tot păcat se cheamă. Adică trebuie să umbli cu mănuşi cu pâinea aia, că dacă se supără pe tine te poate transforma în păcătos de clasă. Dacă a aterizat cumva cu burta-n sus, frate, e de rău, că nici Iordanul nu te mai spală, şi ţi-ai pecetluit soarta, şi toate pâinile vor dansa şi vor cânta în cor la condamnarea ta. Dacă ţi-a rămas o coajă de pâine, să nu carecumva să te-mpingă păcatul s-o arunci că, ghici ce, tot păcat se cheamă. Aşa că, mort copt, ori găseşti pe cineva care să mănânce respectiva coajă, ori o faci cumva să-ncapă-n tine, că e nasol să te descotoroseşti de ea direct în coşul de gunoi. No way, pâinea nu se aruncă, şi nu din motive de economie, ci din motive religioase.

Dacă din întâmplare faci pâine, ai grijă cum vorbeşti în preajma ei, să nu carecumva să te audă că foloseşti expresii mai "colorate", că e păcat, şi se supără pe tine, şi nu mai creşte, şi-n loc de pâine mănânci turtă, şi fugi şi fă şi-un Ave Maria, şi mai spală-ţi gura aia cu săpun, că uite ce-ai făcut, ai mâniat-o pe doamna pâine, pe care eu am frământat-o cu dragoste, şi calm, şi făină clasa-ntâi, şi-ai stricat totul cu vorbele tale, păcătoasă mică ce eşti!

Păi, dacă tot ce face pâinea e să te bage în păcat, am zis eu că e mai bine să renunţ la ea; nu de alta, dar nu ne facem decât rău una alteia. Stă cam prost cu nervii, eu stau cam prost la capitolul religie, deci drumurile noastre trebui să se despartă, înainte de a se întâmpla ceva grav. Iar când simt miros de pâine caldă, o vizualizez, salivez, înghit în sec şi-mi continui drumul, pentru că eu şi pâinea nu ne prea avem la inimă.

Tot din categoria "e păcat", se mai întâmplă şi aşa:
E păcat să dai cu aspiratorul în zi de sărbătoare, chit că aia e singura zi în care ai ceva timp liber şi, pentru a face sus-numita acţiune, sacrifici cam o oră de somn; că cică divinităţii nu-i place să munceşti când ea se odihneşte. Şi eu ce vină am că ea a obosit? Ar trebui să-mi fac programul după cum binevoieşte măria sa şi să amân aspiratul cu o săptămână? Păi, dup-aia nu e păcat de mine, că-nghit praf, că-mi storc nervii să găsesc ceva în toată debandada din jur, că ar trebui să muncesc dublu peste o săptămână? Din motive obiective, aspir doar duminica.

La fel de păcat e să coşi duminica. Şi dacă îmi pică un nasture, ce-ar trebui să fac? Să aştept până luni pentru a reîntregi hainuţa? Păi, până luni, uit şi că a picat nasturele păcătos, şi unde l-am pus. Nu se poate face derogare de la regulă pentru un biet nasture? Moare cineva dacă îl cos în 30 de secunde? Şi dacă tot facem derogare pentru un nasture, n-am putea face şi pentru doi? Şi stai aşa, că mai am şi-un fermoar de băgat la geantă. C'mon, oricum tre' să primesc acatiste pentru iertare de păcat cu pâine, şi păcătuit cu aspiratorul, trece pe listă şi nasturii, că tot pe-o foaie de hârtie scrii.

Şi mai e păcat ceva: să rupi fructe necoapte. Pe bune, chit că le mănânci, pentru că îţi plac şi zarzărele, şi gorgoazele, şi vişinele verzi, tot păcat se cheamă. Ăsta ar fi aşaa, păcatul de verde, pentru că ar trebui să le laşi acolo, în copac, până când sunt coapte coapte de tot, şi le culege şi le mănâncă altcineva în locul tău. Da' pe bune acum, dacă mie-mi plac corcoduşele verzi, ce treabă are pomul cu mine? Ştie el clar că i-am şutit eu fructul verde, şi nu cine ştie ce vrabie în căutare de hrană? Are radar şi monitorizează cu atenţie păcătoşii barbari care-i halesc fructele înainte de a se coace? Nu cred...Deci, unde-i păcatul cel mare, şi grav, şi de neiertat?

Ultimul pe listă este păcatul ăla care implică fumatul. Că vezi tu că, dacă tragi frumuşel din ţigară, îl afumi pe diavol. Ei, na, pe bune? Păi trebuie să fie săracul pastramă de-acum la câtă lume îl afumă. Că vezi tu, că-n loc să arzi tămâie, arzi tutun. Păi, mie nu-mi place mirosul de tămâie; miroase a mort. Şi-n plus, nu ştiu dacă ar fi mai sănătos să fumez tămâie; şi nu cred că există tămâie nici de prizat, darămite de fumat. Şi ce treabă au raiul şi iadul cu ce bag eu direct în plămânii mei roz şi plesnind de sănătate? Da' dacă fumezi din alea aromate, tot păcat se cheamă? Că alea nu miros neapărat a tutun, ci mai mult a parfum. Să-nţeleg că ăla e un fel de semipăcat, pentru că nu presupune aceeaşi cantitate de tutun. Deci raportul ar fi cam două ţigări din alea parfumate la una normală; sau de 4 la 1? Să-mi explice careva, că stau cam nasol cu matematica religioasă. Oricum, e păcat că fumezi. Scoate ţigara aia ce-ţi atârnă între degete, pune-i capac şi jură pocăinţă veşnică, altminteri e de rău.

Am ajuns la concluzia că sunt nu numai o păcătoasă notorie, ci o dau şi-n blasfemie curată. Dacă nu mă-nchid până mâine pentru erezie, revin cu idei mai "serioase". La fel de păcătoase dar, măcar, mai pline de sens.

24 comentarii:

  1. Vai, copilărie, pâine caăldă... Eu mâncam jumătate până-n casă și stăteam doar la etajul unu. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. hahahahhahahaa =))
    Stai să-ți spun cum e la mine...
    La cât de al dreacu pot fi, și ce înjurături scot... ar trebui ca aluatul de cozonac, de exemplu, să dea în gaură neagră, nu să crească mare și frumos :))
    Treaba cu verdețurile care atârnă în copaci... pe asta n-o știam... iar aia cu fumatul =))... muhahhahaaa... îl afumi pe diavol? Păi... presupun că-i place. Nu-i în elementul lui? Ia drace, de aici!
    Zi de sărbătoare? Numai bună pentu spălat rufe, dat cu aspiratorul, făcut manichiura/pedichiura, cusut diverse chestii... eventual ceva creații proprii, dacă se poate. E sărbătoare mareee? Zi numai bună pentru sex, fumat, băut. I'm a baaaad man.
    :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai mâncam pâine de Mopan,de aia caldă şi moale,diferenţa e că eu ciugulesc miezul,nu coaja.Anyway,ne vedem în cazan:))

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte tare :)) nu o stiam pe aia cu fructele verzi... am pacatuit, ma duc la manastire sa ma calugaresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draguto, ai un fel de leapsa de la mine...primul post:P

    pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea, asa e! Clar! Tot ceea ce este bun (sau credem noi ca e bun), spune romanul, ori e imoral, ori e ilegal, ori ingrasa.
    Ai uitat, totusi, pacatul cu spalatul, in general, al parului, in special, duminica. Deci mai ia o foaie si completeaza. :)
    Despre fumat, nu scot niciun cuvant, sunt in faza in care vreau sa renunt. Nu-mi iese, si mor de ciuda. Cred ca sunt sortita esecului. Sau, cum spui tu, pierzaniei!? :)
    Hai ca mai vedem, pana atunci, o seara cat mai nepacatoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar discutam cu o prietena mai umblata prin tari si civilizatii straine cat de mult din religia noastra e defapt traditie si cat e credinta adevarata... e trist ca ne tinem cu dintii de niste obiceiuri lumesti si uitam sa ne mai indreptam gandul curat catre cel de sus si sa mai privim in adancul sufletului nostru... e pacat ca am cusut un nasture duminica, sau ca purt pica si invidie vecinei de la 3? Daca nu cos duminica pot sa stau verde de invidie pana la adanci batraneti, caci voi ajunge in rai, pura ca un inger? Trist...

    In legatura cu fumatul, se spune ca e un pacat pentru ca ar afecta sanatatea si e pacat se ne distrugem trupul creat de Dumnezeu... dar daca e sa o luam asa, in era tehnologiei si a produselor ultra mega procesate, cam orice punem in gura sau pe piele dauneaza sanatatii, asa ca nu stiu in ce masura se mai aplica...

    Imi place ca esti o persoana mai analitica si nu te lasi prada miturilor si credintelor populare lipsite de sens.

    RăspundețiȘtergere
  8. pacatoasa mai esti... am ras cu pofta... pacatosi suntem cu totii. o, da... o natie de pacatosi... si ca sa te citez, am sa spun doar: "Ne place, da, ne place!"

    RăspundețiȘtergere
  9. @Liviu - nooo, ca mie-mi placea sa savurez cate o bucatzica mica, mica de tot; si pana la 9, tot sa-mi ajunga un colt:P

    RăspundețiȘtergere
  10. @S - semneaza condica si stai la rand la cazane:))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cristina - see u @cazan in mod clar; nu de alta, dar nici tu se pare ca nu rezistai tentatiei;))

    RăspundețiȘtergere
  12. @dianna - hmmm...sa spui la care manastire, sa stiu sa vin cu fructe verzi, de-abia date-n parg, sa te tentez:))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Miss Sunshine - maine dimineatza, promit:P

    RăspundețiȘtergere
  14. @cati - pai, faza cu spalatul duminica pe cap am scos-o din start; nu de alta, dar mor daca nu ma spal o zi pe cap, fie duminica, Paste ori Craciun...Foc si pucioasa scrie in fruntea mea:))

    Daca nu iese renuntzatul la fumat, renutza la renuntzat; nu de alta, dar ce e mai bun decat o tigara la cafea?:P

    :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @clarra - pai, daca tot nu credem in ele, macar facem o portie buna de ras; nu de alta, dar e pacat sa ne refuzam o ironie la fileu - evanghelia dupa Camelia :))

    RăspundețiȘtergere
  16. @tu26dor - sunt, si recunosc cu labutza pe inima ca sunt:D
    inca un hohot de ras trecut la catastif:P

    RăspundețiȘtergere
  17. Hahaha, păi normal că orice e plăcut, omenesc, natural este păcat, altfel cum să mai poată religia să-ți inducă ura de sine pentru a-ți descompune personalitatea pentru a o reconstrui în jurul religiei?

    RăspundețiȘtergere
  18. @zergu - ei, nici chiar atat de serios sa nu luam lucrurile:))

    RăspundețiȘtergere
  19. Nici in zece vieti n-o sa-mi spal pacatele.Vaaii mie,cum am putut sa mananc o viata intreaga "fructe necoapte".
    Aoleeeeuu,nici jdemii de matanii nu ma vor salva.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Fetita Junglei13 - pai, sa ne calmam; le-ai mancat, dar le-ai rupt tu cu manutza ta din copac? ca acolo e pacatu' al mare:)) daca nu, atunci mai ai o sansa la iertare=))

    RăspundețiȘtergere
  21. @Camelia Bucur: Popii au avut la dispoziție 2000 de ani pentru a-și perfecționa metodele. Alte religii spuneau că a mânca era păcat, dar creștinii au nimerit cel mai tare instinct - dorința de a face sex - al omului pentru a induce autoînvinuirea.

    Trist, să îți fie rușine că ești om. Nici o altă mișcare n-a fost așa de antiumană.

    De râs e că se găsesc mereu proști care să pună botul la treaba asta.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Zergu - hmm...sunt multe chestii pe care religia le interzice; dar da, cu partea sexuala au lovit din plin:D

    RăspundețiȘtergere
  23. Hai, măi, iar mă doare fața din cauza ta, de atâta râs... :D Păcătoasă mică ce ești... :P Da' , cică la cazane nu mai e loc, că au politicienii noștri rezervare...:D Deci, au schimbat ăia regulamentul în iad: pentru păcatele pe care le-ai descris tu, nu te mai primesc acolo. Îți dau bon de ordine, un șut în partea dorsală și te trimit in zona norișori, iarbă verde, divane albastre( ups, nu, asta-i din alta poveste...:D ) alea, alea... Că se gândesc așa: Camelia a fumat și a băut toată viața, dacă se duce-n iad, are parte în continuare de aceeași distracție. Mai bine o trimitem în rai, unde tre' sa stea imbracată în cămașa din aia lungă, albă, unde nu există decât apă(că, de, norișori de vin nu există... :D) și unde nu iaște nici foc deci nici brichete... :)) Sadic, nu? Da', uite, că-mi place mie cum scrii, iți dau un pont. Gratis! :D Singura solutie e să cultivi, așa, mai la dos, ceva tutun și, după ce-ți faci țigări handmade, îl pândești pe Sf. Ilie când trece cu carul lui și asa prinzi și tu un foc... =)) Acestea fiind spuse, ne vedem acolo. Dacă ești cuminte, o să-ți arăt cum se face berea din plante + norișor stors...:D

    RăspundețiȘtergere
  24. @Inache - aoleu, nu mai am voie în iad? da' mă dor ochii de la atâta alb:(((

    ms de pont; dacă e aşa cum zici, o să-mi fie util=)))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger