.

miercuri, 29 septembrie 2010

Aventurile lui Cutare

Am văzut că se poartă o chestie; una nu tocmai fair-play, din punctul meu de vedere. Nici elegantă, nici inspirată, nici măcar originală. Printre bloggeri adică, pentru că în real life asta ar fi aşa, ceva gen bârfă, amestecată cu un soi de plictis şi-un n-am ce face, hai să-mi fac de treabă.

Să mă explic: se ia un oareşcare personaj cu blog; să-i zicem Cutare. Ei, şi Cutare ăsta se gândeşte că ar fi bine să-şi dea el cu părerea despre ceea ce scriu alţii. Cu citate, link, ba chiar print-screen, ca să nu creadă lumea că inventează. Şi pentru că respectivul Cutare e o "autoritate" în domeniu, face şi analiză pe text, se gândeşte cum ar fi trebuit să fie metaforele pentru a fi "valabile", ba chiar ar fi în stare să dea lecţii (contra-cost, fireşte) pentru a te învăţa cum şi ce ar trebui să scrii.

Să ne înţelegem că n-am fost pusă în situaţia cu pricina. Nu, nu sunt eu victima lui Cutare. Sunt mulţi alţii. Şi Cutare nu-i un personaj unicat. Nu, am găsit eu cu mouse-ul şi tastatura mea mai mulţi de-alde Cutare; şi-n plus, se-nmulţesc pe zi ce trece.

De ce nu mi se pare ok, de ce mi s-a zburlit codiţa, de ce dimineaţa asta este despre Cutare? Păi, s-o luăm sistematic:

1. Loc pe net este pentru toată lumea. Dacă unul vrea să scrie maşini, altul să povestească în fiecare zi ce-a visat c-o noapte-n urmă, să facă metafore cam ciudate, să se creadă Verlaine, să deseneze-n paint şi dup-aia să posteze, să fotografieze pungi, să descrie cum se desface un monitor, să-şi inventarieze colecţia de boxeri, să se creadă Nostradamus, să scrie ca la clasa 1, dar să aibă o mega impresie despre ceea ce a creat, să descrie cu lux de amănunte cum va fi când mânia cerească se va pogorî peste toţi păcătoşii, să se plângă, să se extazieze c-a primit un zar, lasă-l, frate-n plata lui. Nu-ţi fură din spaţiu, nu se bagă peste bucăţica ta, poate nici măcar nu ştie că exişti. De-asta-s blog-uri şi de-asta există blogosferă: pentru ca fiecare să facă borş în pătrăţica lui. Atât timp cât nu se ia de tine, cât nu te copiază, cât n-ai nimic palpabil de împărţit cu el, de ce să te isterizezi că nu i-au ieşit figurile de stil?

2. Fiecare scrie după cum îl taie capul. Cu sau fără greşeli, cu sau fără diacritice, cu sau fără acorduri. Unii fac poezie, alţii n-au trecut încă de romantismul de la 15 ani. Nu se isterizează Călinescu - da', ştiu că-i mort, da' nu aruncă el cu suliţe de foc în cei care maltratează limba - de inepţiile unora, şi se trezeşte Cutare că e critic literar. Băi, băi, băi, stai aşa, că nu e chiar aşa. Adică, la urma urmei, cu ce e Cutare mai sus faţă de ăl de s-a gândit că vrea să scrie şi să fie citit măcar de cei 15 prieteni pe care îi are? În momentul în care-mi vii cu diploma de Doctor Honoris Causa în ale literaturii şi-n ale blogosferei, de-abia atunci - probabil - ai avea dreptul să te pronunţi; să califici anumite chestii drept "nulităţi", ba chiar să te apuci să dai sfaturi. Până atunci, mucles.

3. Din câte ştiu eu, n-ai voie să reproduci textele (sau bucăţi din textele) altcuiva fără acordul acestuia. Chit că dai sursa, chit că-i pui link direct pe pagină. Dacă nu ţi-a dat acordul, se cheamă furt. Că vrei să-i faci un bine (sau un rău) e de ajuns să-i menţionezi adresa. N-ai voie să-l copiezi. Da', nu, frate, că vezi tu, că unii sunt aşa, cu un deget deasupra muritorilor de rând, şi pot copia, diseca, discredita în voie.

4. Ultima chestie, care m-a secat rău de tot, e în felul următor: Cutare e deschis la comentarii. Le încurajează, le aprobă, le bagă-n seamă. Atât timp cât sunt din turma de lătrăi care-s de acord cu părerea expusă. Dacă are cineva curajul, tupeul, nesimţirea să-l contrazică, e făcut cu ou şi cu oţet. Pentru că vezi tu, Cutare şi-a exprimat o părere proprie şi personală; cine eşti tu să fii Gică Contra? Şi dacă Cutare se simte autoritate, nu-şi poate permite să-şi simtă autoritatea lezată. Aşa că, ai comentat? N-ai comentat cum trebuie? Na, de-aici! Un pumn verbal, ba chiar şi-un picior, direct la ficat, să ştii de altă dată să alergi împotriva curentului!

Hmm...fiecare e stăpân pe blogul lui, e drept, dar atât timp cât îşi vede de blogul lui, fără să dea în ceilalţi. Zic eu. Tocmai d'aia n-o să dau link-ul lui Cutare. Nu de alta, dar fiecare o să dea peste un Cutare la un moment dat. Şi da, într-un fel e contra-exemplu la tot ce am scris aici, , da' pe bune acu', ori suntem toţi Cutare, ori nu sumtem nici unul. Ar fi mai bine.

10 comentarii:

  1. =)) daca ai sti tu..... cate nopti nu am dormit eu de grija asta =)) si asa multe dureri am..... =))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Black Angel - îmi închipui că ai avut şi coşmaruri, nu?:)))))))))

    serios acu', nu-i vorba de "griji", da' nu mi se pare corect...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu este corect ce face Cutare, nu e corect ce fac multi care nu-s Cutare, dar sunt Altii si-si permit sa-ti regadeasca tot ce-ai scris in sensul gandit de ei. Nu este corect sa fii rau cu ceilalti pentru ca, cum spusesi, loc este pentru toti. Si parerile oricui conteaza, daca nu sunt insotite de trivialitati si de denaturari. Eu respect tot ce este de respectat si-mi arog dreptul de-a urmari doar ce-mi place, de-a face comentarii doar acolo unde cred ca nu sunt nedorite (adica sunt dorite, negarea negatiei, mama ei!). Ma aliez tie in a arata cu degetul pe Cutare sau pe Cutare si-s gata sa sustin cauza! :) (suna a angajament comunist, stiu, dar chiar is de acord cu ce-ai scris desi n-am vazut si n-am patit asa ceva).

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Daca te referi la tanti Cutare, pe care o citesc si eu, cred ca e o mica razbunare. A comentat pe blogul nefericitului si tipul i-a intors-o, asa ca era de asteptat. Oricum, asta e stilul ei, cititorii ei o plac iar etica in literatura nu a prea existat pe meleagurile astea. Eu tot cred ca e fun tipa :D
    P.S. Ai voie sa dai cu copy/paste din textul cuiva daca mentionezi sursa si autorul, mi se pare ca poti face asta cu pana la o treime din text sau asa ceva, mi-e lene sa caut datele exacte.

    RăspundețiȘtergere
  5. multe cosmaruri :)))
    pai si eu am avut de a face, dar eu in schimb m-am distrat :)))
    dupa o zi ce am descoperit un anumit blog... deja facuse o postare speciala blogului meu... sau mai bine zis... nu stia de ce am pus un anumit widget...( e mai dificil... cu vizite etc) .. si tot asa facu, un print screen :)) si cand am fost sa vad ce a mai postat... iti dai seama ce cadou am gasit ? =))))
    problema e ca templateul blogului meu e unic, si fu usor de recunoscut :)))) chiar daca nu a zis despre cine e vorba in acea postare.
    oricum, m-am distrat :)))).
    si inca vizitez blogul respectiv ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @QED - şi puţină maliţiozitate îşi are rostul ei, uneori; dar, după cum spuneam, avem loc cu toţii, chiar dacă ne umflăm în toate penele pe care le avem; ba chiar şi dacă mai împrumutăm de la alţii:))

    cât despre cauză.. putem noi să stăm şi-n cap; atât timp cât sunt destui care degustă genul ăsta de chestii, tot degeaba:(

    RăspundețiȘtergere
  7. @Eclipse - :-?? nu'ş dacă o fi aceeaşi tanti Cutare; dacă sunt două diferite, deja extindem aria:))

    eu ştiam că depinde de ce "licenţă" foloseşti; oricum, nu mi se pare ok să te dai rotund pe textul altcuiva; zic şi eu...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Black Angel - o fi avut o dilemă şi-o curiozitate:)))
    depinde, într-adevăr, şi de cum priveşti problema. Da' pe mine m-a secat Cutare pt că încerca să impună o părere, şi să discrediteze toate opiniile opuse.

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamnă sau domn, e plin de Cutare! Am dat și eu de ei și chiar am ridicat din sprâncene: da cine 'zda mă-sii a murit și l-a lăsat pe Cutare criticul absolut, dirigintele aspru dar sever al blogosferei? După care am zâmbit înțelegător: sunt și ei oameni cu frustrări, cu senzații de superioritate, în plus, nu vezi pe atâtea bloguri, pe forumuri, tot românul se pricepe la toate și mai ales la a critica și a scuipa! Vorba ta, e loc pe netul ăsta mare pentru toată lumea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @LiaLia - vorba aia "hai să ne avem ca fraţi":P

    una peste alta, nu'ş cine a desemnat un şef al blogurilor, că eu nu ştiam de existenţa lui; se pare însă că unii se erijează în rol de şef, şi-şi iau şi-n serios rolul:-??

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger