.

marți, 5 octombrie 2010

În contradictoriu

În tinereţea mea "zbuciumată" aveam prostul obicei de a mă enerva teribil când discutam cu cineva în contradictoriu. Nu, nu erau nervi din ăia de durată, erau mai mult "nervi de adrenalină"; starea aia când încerci să-ţi impui punctul de vedere, când încerci să-l faci pe ăl de stă în faţa ta să priceapă că roşul nu e negru şi nici albastrul roz. Da, mă contraziceam cu pasiune; era deja un sport. Pe cine am mai desfiinţat azi? Hmmm... doi. Nu-i nimic, mâine poate reuşesc trei. Şi pe bune că-n momentul ăla credeam că e ceva constructiv.

Adică, am crezut mult timp că, dacă-i aduci omului argumente viabile, o să te creadă; nu neapărat să ajungă la părerea ta, dar să aibă un semn de întrebare, să lase loc posibilităţii, să existe măcar ideea că ai putea avea şi tu dreptate.

Da, era amuzant, nu zic nu. Era ceva de făcut. Da' nu prea ţine. Neuroni omorâţi degeaba. Pentru că pe unii nu-i scoţi dintr-ale lor nici cu ordinul procuraturii. Şi-atunci am ajuns la concluzia că n-are rost. Cu ce-au greşit toţi neuronii sacrificaţi în lungi discuţii? Ar fi putut să moară în moduri mult mai plăcute. Pentru scopuri mai nobile.

Nu mai port discuţii în contradictoriu decât ca să nu mă plictisesc. Ca să explodeze "adversarul". Eu nu mă mai aprind, eu nu mai am chef să-l conving. Eu mă amuz când îi văd pe alţii la fel de aprinşi pe cât eram eu cu ceva timp în urmă. La urma urmei, de ce să ajungă la părerea mea? Unora poţi să le baţi un cui în cap şi tot nu-ţi vor da dreptate. Iar dacă e vorba despre chestii majore, nici măcar n-are rost. Nu vei schimba părerea nimănui. Sunt opţiuni personale. Numai că, dacă eu nu-ncerc să te conving, arătă-mi respect făcând acelaşi lucru. Nu-mi băga idei pe gât cu polonicul, că nu merge. Şi nu, n-o să mă-nroşesc; doar n-o să te mai aud. Până în momentul în care realizezi că eu sunt eu, tu eşti tu, şi suntem atât e diferiţi tocmai pentru a ne înţelege, într-un fel sau altul. Nu ca să ne luăm jugulara unul altuia.

10 comentarii:

  1. S-ar putea ca ceea ce vrei tu sa-i explici unuia sau altuia sa-ti fie de fapt tie mai de folos daca pastrezi pentru tine. Oricum, dupa parerea si experienta mea, cea mai mare dovada de maturitate sau cel mai mare pas pe care poti sa-l faci in directia asta este sa inveti sa te abtii, sa taci si sa renunti (dupa caz).

    RăspundețiȘtergere
  2. Si aici ne potrivim:)) Asta cu desfiintatu altora era hobby la o vreme. Acum?Nu mai am nici rabdare, nici timp, nici chef. Dar fac exceptii pt.anumite specimene:D

    RăspundețiȘtergere
  3. eu prea m-am contrazis cu nimeni(doar cu soramea) =)) mereu am fost "satul" de contraziceri
    cuvintele zboara, deci e inutil sa incerci sa convingi pe cineva. mai degraba ii bemostrezi direct...decat sa te contrazici :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu inca-mi mai sustin punctele de vedere si inca mai incerc sa-i fac pe cei de langa mine sa ia macar in consideratie ca mai poate exista si o alta fata a cubului, la naiba! Sunt unii oameni care nu lasa loc niciunei cai de mijloc. Am momente cand intorc spatele si plec pentru ca doar unul detine dreptatea absoluta, iar ceilalti sunt decorul in care "desteptul" isi face numarul. Chiar ca incepi sa te saturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihai - să-nţeleg că m-am maturizat?:))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Miss Sunshine - după cum spuneam, acum doar ca să mă amuz mai practic "sportul" ăsta;)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Black Angel - păi, faza e că unora poţi să le desenezi, să le demonstrezi, să stai şi-n cap şi tot nu te cred :-??

    RăspundețiȘtergere
  8. @QED - hmm.. punctele de vedere sunt una; şi pe alea le susţin şi c-un picior în groapă. dar contrazisul de dragul contrazisului, sau pe subiecte "rotunde" l-am lăsat mai moale:P

    RăspundețiȘtergere
  9. Ehhh,eu ma amuz altfel: arunc pastila,incep contradictiile si eu ma fac,ca privesc cerul si-atunci sa vezi nervi, draci,ochi bulbucati :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Fetita Junglei13 - :)) uite, asta n-am încercat-o până acum...mâine clar am ce face la muncă =))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger