.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Facebook-holic

Mi-am făcut cont pe facebook undeva pe la începutul lui 2010. Anterior, avusesem cont pe hi5; l-am închis, şi-am zis să-nlocuiesc. M-a ţinut vreo săptămână, şi-apoi nu am mai intrat pe el. Am reînceput faza facebook acu' câteva luni. Şi da, recunosc, când ajung acasă deschid mail, blog, facebook.

N-am cei mulţi prieteni, n-am răbdare să mă uit pe toate pozele şi pe toate feed-urile, din când în când mă mai bag în seamă. Cică facebook-ul ar trebui să fie o reţea de socializare. Să ne cunoaştem om cu om, să discutăm, să descoperim prieteni foşti sau viitori, să ne reconectăm la trecut şi să descoperim un viitor.

Bullshit, zic. Da, îmi place să descopăr persoane pe care le-am cunoscut odată. Îmi place să ştiu că încă mai trăiesc, că poate sunt fericite, dar să fim serioşi, câtă fericire poate fi în viaţa cuiva care-şi updatează profilul măcar o dată pe zi? Recunosc cu lăbuţa pe inimă că am şi persoane pe care le displac total, care-mi atrag atenţia. Nu le am în lista de prieteni. Dar da, îmi creşte inima când văd că au câte un status trist. Când le văd buşite şi terminate. Oameni suntem, doar. Oameni? Păi, asta nu-i umanitate. Şi-o zic, ştiind că o fac.

Nu-i umanitate să trăieşti din like-uri. Nu-i umanitate să numeri câte like-uri ai avut tu, în raport cu alţii. Nu-i umanitate să trânteşti câte un status şmecher doar ca să faci sânge rău altuia. Nici să intri pe profilul lui cutare doar pentru a jubila când se simte rău.

În aceeaşi ordine de idei, am persoane care-mi plac, şi pe care nu le am ca prieteni. Din diverse motive. Dar mă bucur mai mult să ştiu că le e bine, decât să văd smile-ul ăla pus ostentativ pe facebook.

Prieteni... Prieteni nu's ăia 150 pe care-i ai pe net; sau mai mulţi. Ăia sunt, posibil amici. Cel mai probabil, cunoştinţe. Sau nici măcar atât. Poate ţi-a plăcut o poză, şi i-ai dat friend request, ca să te dai mare pe cine ai în listă. Sau poate ai vrea cu tot dinadinsul să cunoşti persoana respectivă dar, să fim serioşi, n-o să se întâmple niciodată. Nu datorită facebook-ului. Cine spune că şi-a găsit prieteni adevăraţi pe net (şi subliniez pluralul) ori nu ştie ce-i aia, ori minte de îngheaţă apele. Pentru că, pe bune acu', n-ai cum să ai jdemii de prieteni. Prieten e ăla pe care-l suni primul când îţi crapă măseaua. E ăla care te ajută să ieşi din belea. E ăla care stă lângă tine când te operezi. Ăla căruia i te plângi, care te ridică, care te şterge de praf, cu care-ţi permiţi să te îmbeţi şi să-ţi plângi tot amarul, fără să te temi c-o să fii "tagged" a doua zi dimineaţă; şi nu poţi da primul telefon în acelaşi timp la 100 de persoane. Nici măcar la 10.

Şi da, e o adevărată viaţă pe net, acolo. Da' e virtuală. Un like nu înseamnă că omul ăla o să te ia în braţe când ai nevoie. Înseamnă doar că tu ai atâta nevoie de chestia asta, dar n-are cine s-o facă. Şi asta e trist. Să cauţi alinare pe net, pentru că live n-ai cum.

Nu, n-am de gând să pornesc o cruciadă împotria facebook-ului. Nici măcar n-am de gând să-mi închid contul. Spun doar că e ca atunci când ajungi să joci ani întregi acelaşi joc, şi nu te poţi opri. Nu mai ai viaţă; ai doar facebook. Te hrăneşti cu asta; trăieşti acolo. Spun doar că ar trebui să se facă diferenţa între reţea de socializare, şi socializare în sine. Şi să ne purtăm cruciadele în alte moduri; prin telefoane, dacă faţă-n faţă nu se poate, dar nu pe un site care creşte, pentru că tu n-ai tupeul să suni.

P.S. - video-ul ăsta mi-a dat ideea. Ştiu că e lung, dar urmăriţi-l până la capăt. Merită. Dacă pot face din asta un argument, mie mi-a zburlit codiţa; într-un mod sad.

49 comentarii:

  1. cine mai e dispus (si are timp) sa riste in zilele noastre? de distante nici nu mai zic! orice fel de relatie necesita timp, mult timp, din partea ambelor parti implicate ... si timp (cica) nu mai avem. apoi, presupunand ca totusi exista timp, intervine egoismul cu diversele sale masti si texte. declarativ omul cica-i un animal social, adevarul e insa nitel mai nuantat. think about it ...

    RăspundețiȘtergere
  2. sfinte cacat, omul ăsta e culmea! cum adică he's not judging? de la un capăt la altul nu face decât să emită judecăți de valoare. și la un moment dat ne face și closeted social perverts..

    pe facebook te reprezinți pe tine. și arați atât cât simți tu că vrei să arăți. și citesti despre alții atât cât vor ei să arate. nu, nu esti mai frumos în realitate. poate ești mai interesant pentru că pe internet nu arăți tot. dar este totuși o versiune a ta, o parte din tine, nu un alter ego.

    trecând peste ce spune el... de ce când vedem acolo prieteni, trebuie să începem o discuție de semantică? de ce nu acceptam că alea sunt doar niște contacte și e treaba noastră ce înseamnă fiecare în parte pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite, vezi, stiam eu de ce nu am cont pe Facebook:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @INTJ - cu distanţele nu cred că m-aş descurca. în schimb prietenii prefer să-i ştiu în carne şi oase:D

    RăspundețiȘtergere
  5. @IOana - din punctul meu de vedere nu emite judecăţi de valoare; spune adevăruri:) şi nu pot fi decât de acord cu el, de la un capăt la celălalt:-??

    păi, tocmai, e o versiune. o versiune pe care o prelucrezi, după cum îţi place, pentru că nu e nimeni să-ţi spună că, în anumite chestii, chiar nu eşti tu.

    pentru că, dacă s-ar chema "contacte", n-ar mai exista o discuţie semantică:P

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mihaela ( Catwoman) - şi s-ar putea chiar să ai dreptate:P

    RăspundețiȘtergere
  7. adevăruri din punctul cui de vedere? cu ce argumente? we say that, don't we? adevăruri. pentru că trăim o viață multi-paradigmatică: putem să avem toți dreptate. dacă prind, bine. dacă nu, încercăm ceva nou. și asta pentru ce? de dragul de a milita împotriva unui lucru sau altuia.

    și în viața de zi cu zi nu se întâmplă la fel? spunem și facem tot ce ne trece prin cap? eu aș zice că nu..

    RăspundețiȘtergere
  8. @Camelia ... cu prietenii (pe care-i stii in carne si oase) care ulterior ajung "la distanta" cum e? chiar daca-i poti suna la orice ora, ei tot nu pot fi langa tine decat tot "virtual" (intr-un fel) ...

    @IOana ... nu te-am facut in nici un fel. eu doar am spus ca (d.p.m.d.v.) daca analizam in amanunt, fiecare dintre noi e un mic egoist ... ceea ce e normal, pentru ca asa am fost invatati (inclusiv prin experienta de viata) ... si chiar si atunci cand socializam, cel mai des o facem tot din egoism pur (ex. chiar si intrebarea "ce mai faci?" e in fond doar expresia nevoii proprii de a afla ce face celalalt). practic, tot (doar) din punctul meu de vedere, orice comunicare verbala (mai exact "prin cuvinte") e doar expresia acelui egoism (ego creat si "tinut in viata" de ratiune, prin diverse metode).

    RăspundețiȘtergere
  9. @IOana - ia reia video-ul şi vezi cam câte chestii sunt reale şi câte nu. nu militez pentru nimic, doar că netul - şi facebook-ul în speţă - dezumanizează nişte relaţii care nici măcar nu sunt umane.

    şi da, în viaţa reală, eu fac cam tot ce-mi trece prin cap; iar de zis, cu siguranţă zic:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. @INTJ - cred că Ioana se referea la videoclip:P sincer:)

    cu cei care ajung la distanţă, e altceva. deja îi ai ca prieteni:)

    relaţii la distanţă...not my kind:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. @INTJ - stai, stai, stai. eu vorbeam de tipul din filmuleț, nu de tine :-) sunt foarte de acord cu ce spui tu :D

    din punctul meu de vedere, contacte poi să ai cu oricât de mulți oameni simți. prin orice fel de rețea. dacă eu merg mâine în Istanbul, dau un mesaj, poate mă văd cu cei pe care îi cunosc de acolo. Nu aș avea nici timp, nici energie, nici chef și nici vreo altă motivație să pretind că suntem prieteni. Dar o bere putem să bem împreună atunci când suntem în același oraș, oricare ar fi el, iar facebook-ul mă ajută să păstrez contactele astea.

    RăspundețiȘtergere
  12. l-am reluat. apar câteva generalizări grosolane, care presupun că toți cei care folosesc facebook-ul sunt niște tâmpiți care nu știu mai bine...

    facebook-ul este o listă de contacte și nimic mai mult. eu îi cunosc pe toți cei pe care îi am în listă. și sunt din toate colțurile pământului ăsta rotund.

    și sunt relații umane pentru că suntem oameni. după mine ăsta e singurul criteriu esențial.

    vezi, eu nu am cum să știu cum ești tu în viața reală. dacă vreau cu adevărat și am ceva de câștigat din asta, pot doar să pun niște chestii cap la cap și să îmi formez o imagine. și imaginea o proiectez pentru o persoană în carne și oase, nu pentru pagini de blogspot sau facebook.

    RăspundețiȘtergere
  13. @IOana - ok, înţeleg că tu, ca utilizator de facebook, te ataci când ţi se arată ceva ce - probabil - tu nu faci, dar mulţi alţii da...

    pentru tine; pentru alţii e un mod de viaţă.

    păi, n-ai cum să pui chestii cap la cap decât din imaginea mea de pe blogspot. dacă nu cumva mă cunoşti în carne şi oase şi eu nu ştiu asta:-??

    RăspundețiȘtergere
  14. Argh.. ți-am povestit ce părere am despre generalizări, nu? now you see it :)))))
    eu fac ceva când văd chestii d'astea: mă gândesc la cei pe care îi cunosc eu. câți dintre ei sunt așa? 15 din 300. ok. deci nu e semnificativ statistic. dacă ar fi 200, l-aș susține pe puștiul ăsta. dar eu nu vorbesc în majorități dacă nu sunt clar demonstrate.

    poate pentru ei viața aia e mai bună. poate au în jurul lor oameni care nu îi înțeleg, iar online au găsit o comunitate. de ce e ăsta un lucru atât de rău? îți dau un singur exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=7DKrs3IngoE

    :))) nu. atunci chiar eram a closeted social perv..
    dar, dacă nu cumva blogul și răspunsurile tale sunt doar un exercițiu de creative writing, este o parte din tine. care poate să spună multe.
    imaginea pornește de pe blogspot, dar eu acum vorbesc cu o persoană, nu cu niște cuvinte pe ecranul calculatorului meu. chiar dacă nu te-am vazut niciodată, asta nu ia nimic din umanitate ta și din umanitatea acestei discuții. (desigur că ar fi mai fun să fim în același loc, față în față:D )

    RăspundețiȘtergere
  15. @IOana - păi, tocmai; tu vorbeşti despre ce cunoşti tu, el despre ce a cunoscut, eu despre ce ştiu:P şi ce vină are vreunul dintre noi dacă părerea lui se pupă cu a mea?:P

    e un lucru hai să nu spunem rău, ci negativ, în momentul în acre nu mai au altă lume decât aia:-??

    să presupunem că nu vorbeşti cu ecranul:))) umanitate da, dar tot on-line...şi e umanitate pentru simplul fapt că eu pornesc de la premiza că mi-am umanizat blog-ul. altminteri, putea fi doar un exerciţiu de creativitate:P

    RăspundețiȘtergere
  16. nimic, părerile voastre se pot pupa liniștite în continuare.
    doar că el extrapolează ce a întâlnit în viața lui la sute de milioane de utilizatori și apoi transmite mesajul ăla ca pe singurul adevăr posibil. se comportă ca un saviour... chiar nu vezi nimic în neregulă aici?

    e un lucru rău că fata aia a găsit într-o comunitatea virtuală niște oameni pe care îi considera destul de apropiați încât dorința ei de la Make A Wish Foundation să fie să îi vadă?
    de ce să glorificăm proximitatea fizică, atunci când avem posibilitatea să comunicăm cu cineva cu care avem mai multe în comun, indiferent unde se află în lume..

    eu pornesc la premiza că pe blog exprimi niște gânduri, ale tale, proprii și personale, nu că ai umanizat blogul. blogul e un canal de comunicare și nimic mai mult :-)
    faptul că e comunicare on-line, nu o face mai puțin comunicare. e un handicat și atât. îți lipsesc niște simțuri, dar în esență e același lucru.

    RăspundețiȘtergere
  17. @IOana - se pupă fără probleme:)))
    ăăă...nu:))) e ca şi cum ai începe o discuţie cu argumente şi contra-argumente despre fumat:P

    nu neg capacitatea net-ului de a face bine. spun doar că provoacă dependenţă, şi asta nu mai e la fel de bine.

    păi, dacă transmiteam ştiri, nu mai era umanizat:)

    nu pot considera comunicarea on-line la fel de reală ca cea face2face:)

    RăspundețiȘtergere
  18. ok. eu nu încerc să schimb păreri. încerc doar să spun că nu există un adevăr suprem și nici salvatori. și atitudinea tipului ăsta e de salvator.

    pentru mine e mai importană esența unei discuții :-)

    RăspundețiȘtergere
  19. @IOana - poate că nu există:) dar mie-mi place şi mesajul, şi atitudinea:)

    esenţa e; există. dar la un moment dat e nevoie şi de palpabil:)

    RăspundețiȘtergere
  20. e la fileu și eu iubesc cântecelul ăsta :-) :
    A thousand miles seems pretty far
    But they've got planes and trains and cars
    I'd walk to you if I had no other way

    RăspundețiȘtergere
  21. Am si eu cont acolo cam de vreun an, dar il folosesc doar pentru promovarea articolelor de pe blog. Din cand in cand mai joc dar ma plictisesc repede. Prieteni multi, dar majoritatea necunoscuti..si cam asta este..facebook!!

    RăspundețiȘtergere
  22. @IOana - :) şi aşa am ajuns la un consens...oareşcum:P

    RăspundețiȘtergere
  23. @Mihaela - eu nici măcar asta n-am făcut:)
    dar da, cred că e cam cea mai bună definiţie:P

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu subscriu campaniei din video... pentru ca are dreptate de la un capat la altul... Nu am avut hi5 dar iata am facebook... si da, contul de facebook il consider o completare a activitatii mele online, nu o lista de contacte, nu un mod de a socializa si nici macar un mod de a ma exprima sau ceva... un blog e mult mai complex pentru ca in cuvinte multe e imposibil sa nu pui mai mult din tine... nu ai cum sa te prefaci in postari scrise zilnic si daca te prefaci sau poti scrie sf-uri macar spune despre tine daca ai imaginatie, talent, cultura generala si cunostinte gramaticale... macar atat. Facebook-ul nu spune nimic... imi pot face un cont cu o fotografie falsa, un nume fals, info-uri false... nimic din tot contul sa nu fie despre cine sunt si de asta e de condamnat timpul exagerat pe care il petrec unii pe Facebook. Iti da cineva add, te uiti imediat ce poze are, de unde e, ce prieteni are... habar n-ai de fapt nimic despre persoana in sine... un amanunt cat de mic... o idee la care sa subscrii... Pe un blog pot sa postez si anonim si sa dau mai mult din mine decat dau fata in fata, pot sa dezbat si sa ma alatur unor cauze si principii care mi se par ok... in fine... am trecut prin toate etapele chiar si daca mai pe sarite: irc, hi5, mess, facebook, blog si mai nou skype... so... see you online!

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi povestea o prietena ca de Revelion a vazut cum niste pusti de vreo 20 de ani au facut toata noaptea poze pe care le trimiteau imediat pe Facebook. N-a dansat unul toata noaptea. Asta a fost ideea lor de a se distra in noaptea dintre ani. Trist...

    RăspundețiȘtergere
  26. video-ul e foarte foarte foarte bine realizat, are mesaj nu jucarie, plin de subliminal, parerea mea platit (absolut intamplator :P) din banii concurentzei (se refera STRICT la facebook), shi da, are aderentza, dupa cum bine observi chiar aici pe blogu-tzi reusheste sa starneasca dispute. Dar imagineaza-tzi intr-o campanie contra fumatului pe mihaela radulescu mai dezbracata decat in cea precedenta pe un banner alaturi de "NU MAI FUMATZI MARLBORO". Imi place rau clipu' da'... cat despre retzelele de socializare, ce atata vorba, sunt un fenomen shi atata timp cat am vazut cu okii mei o analiza sociologica in care se demonstra (pe bune) ca datorita acestora infractionalitatea infantila a scazut semnificativ shi ca reprezinta o supapa de defulare in randul adultzilor nu pot decat sa salut existentza acestora...

    P.S. - am cont de facebook soooooo toate fetele sa apeleze la mineeeeeeee!!!
    P.P.S - tzeapaaaa, nu am, fetele sa treaca inapoi la locul lor :P:P:P :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  27. http://lesswrong.com/lw/37t/are_stereotypes_ever_irrational/
    I'm just sayin' :P

    RăspundețiȘtergere
  28. @Liz - pe aceeaşi lungime de undă, ca de obicei:P
    şi da, dacă vrei să promovezi ceva, orice, facebook-ul e locul ideal; dar asta nu-l face mai puţin impersonal:-??
    iar dacă vreau să am ţâşpe conturi, le pot avea, fără să dau de bănuit; şi asta e, într-un fel, cheating:P

    see u offline, too:)))

    RăspundețiȘtergere
  29. @Dana Radu - pentru mine revelionul a fost o noapte ca oricare alta; dar şi în cazul ăsta, tot dependenţă se cheamă; de facebook, adică:)

    RăspundețiȘtergere
  30. @deus_pax - repet, nu neg că există şi părţi pozitive la reţelele de socializare; dar ar fi "mult mai pozitive" (permisă fiindu-mi exprimarea) dacă n-ar presupune - pentru unii - 24/24:-??

    P.S. - :)) deja începuse să-mi bată inima mai tare:)))
    P.P.S. - gata, e din nou în poziţia iniţială:))))))))

    RăspundețiȘtergere
  31. @IOana - deja ajungem la probleme mult mai "deep" decât un simplu facebook:-??

    RăspundețiȘtergere
  32. mmmnu. e doar un articol interesant, care mi s-a părut relevant pentru punctul meu de vedere și l-am dat mai departe. dar noi nu ajungem la nimic mai deep :-)

    RăspundețiȘtergere
  33. @IOana - :P ok, deja ar fi fost ciudat:P

    RăspundețiȘtergere
  34. I wouldn't want that :-)

    RăspundețiȘtergere
  35. @IOana - :)) ciudat e de bine; prea ciudat ar fi fost nasol:)))

    RăspundețiȘtergere
  36. ciudat e de bine? atunci îmi retrag cuvintele :)))))

    RăspundețiȘtergere
  37. @IOana - păi, da:D din punctul meu de vedere dacă nu e ciudat, e banal:)))))

    RăspundețiȘtergere
  38. nimic la mijloc? fir-ar, tu nu te joci, nu?

    RăspundețiȘtergere
  39. @IOana - îmi plac nuanţele la vopsea, la haine, la machiaj... altminteri prea puţin cale de mijloc:-??

    oo, ba da:d dar nu când e vorba de chestii serioase:P

    RăspundețiȘtergere
  40. acum înțeleg :P

    deci nu e voie să ne jucăm cu focul? sunt ușor dezamăgită, trebuie să recunosc :D

    RăspundețiȘtergere
  41. @IOana - :D

    normal că e voie; atât timp cât ştii că dacă te joci cu focul te arzi:P

    RăspundețiȘtergere
  42. mmm... cu asta am fost instruită de mică. am avut niște probleme cu focurile astea mai metaforice, așa; dar încep să le prind șmecheria. mă ard din ce în ce mai rar :P

    RăspundețiȘtergere
  43. @IOana - doar să nu te prindă vreunul nepregătită; sau să nu explodeze butelia exact lângă tine:P

    RăspundețiȘtergere
  44. de-asta refuz să stau în camere cu butelii :)))))

    RăspundețiȘtergere
  45. @IOana - tu poţi refuza; da' dacă butelia vrea şi vrea, ce-o să-i faci?=)))))

    RăspundețiȘtergere
  46. hmmm... fight or flight.. o să port o discuție serioasă cu ea :)))

    RăspundețiȘtergere
  47. stiam filmuletul ,chiar l-am postat pe pagina mea de fb(intru rar).ma gandeam cat de singuratici si salbatici am devenit daca am ajuns sa ne dorim sa ne facem "prieteni" virtuali.mie una imi plac oamenii vii carora sa le pot auzi vocea ,sa le vad fata.si cel mai rau lucru este ca sunt oameni care devin dependenti(am unul in familie).nu pot sa inteleg de ce unora le place sa posteze "din casa" sau de ce m-ar interesa pe mine ce mananca aia la pranz sau ce carte citeste altul.am senzatia ca nu mai ai parte de intimitate.citesc cu placere postarile tale.

    RăspundețiȘtergere
  48. @Anonim - şi mie tot ăia vii îmi plac:)))
    până la urmă intimitatea ţi-o creezi; cine dă din casă pe fb, dă şi-n viaţa reală, deci e cam tot aia:P o gură-spartă e forever=))))

    mulţumesc de citire:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger