.

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

O mie de cuvinte

Cică un gest face mai mult decât o mie de cuvinte. De acord, dacă gestul ăla nu e interpretabil sau gândit pe toate părţile înainte, tocmai pentru a părea că e mai mult decât este de fapt. Aici, evident, depinde de gradul de paranoia al fiecăruia; al meu, după cum bine se ştie, e destul de ridicat.

Dar nu despre chestii interpretabile sau făcute cu un anumit scop va fi vorba azi. Azi zic aşa:

Primele gesturi care mi-au rămas adânc întipărite-n minte au fost, în mod clar, şi sigur, şi fără echivoc, alea din filme. Pentru că mai rar găseşti gesturi măreţe în viaţa reală când ai 12 ani. Şi s-au mai adunat în timp şi altele.

"Oh captain, my captain." - spusă de-un băiat căţărat pe-un pupitru; şi-apoi ridicându-se cu toţii, pentru "onor". Stiloul depus de către toţi profesorii, în semn de respect, pe biroul celui care pleca. "Goood morning, Vietnam!" Marşul soldaţilor din Cadence. Bucata de pânză scăpată din mână de-abia după moarte din Braveheart Dorinţa unui robot de a deveni uman. Mângâiatul unei cămăşi. "I have been memorizing this room". "Don't ever touch a raptor." Capul sus în faţa pedepsei cu moartea. Şi lista clar poate continua.

Dar bineînţeles că lucrurile astea se întâmplă doar în filme. Realitatea nu e atât de bine conturată. Nici de cuvinte, nici de gesturi. Adică, da, poţi scrie sau spune cuvinte frumoase; poţi face gesturi măreţe. Poţi să te gândeşti la gesturi măreţe pe care nu vei reuşi să le faci, sau pot să ţi se pară the thing pe moment, şi-apoi să-ţi dai seama că e cât se poate de uşor. Doar ideea trebuia să-ţi vină. Depinde mai mult cine, sau pentru cine face gestul cu pricina. Adică, până şi o ciocolată primită poate fi cel mai şmecher gest ever, dacă e dat de cine trebuie.

În ordinea asta de idei, da, am avut parte de gesturile mele majore. Se pune şi că mi-am dat demisisa din principiu? Cred că se pune. Da' atât despre mine. Pentru mine, şi-n general: Căţelul galben care mă păzeşte. Ridicatul de la pământ cu fredonatul unei anume melodii. Cutia pictată manual, special pentru mine. Cineva cu care n-am avut nici o legătură, care a venit în miez de noapte cu taxiul, pentru că eram pe punctul de a lua bătaie. Ascultat când mă plâng. Un buchet virtual de trandafiri, venit pe neaşteptate. Persoane care duc căţei la adăpost, fără să câştige nimic material din chestia asta; ba chiar să iasă în pierdere. Persoane care au grijă de animalele abandonate de alţii. Mieunat în cor pentru a-mi atrage atenţia. Un şut în fund din partea lu' taică-meu, pentru că aşa îşi exprimă el afecţiunea. Gestul de a crea un zâmbet, cu două degete, dintr-o faţă iniţial tristă. Ultima ţigară împărţită atunci când ai cea mai mare nevoie de una. "O să fie bine" mai mult decât spus, aproape garantat. Privirea unei băbuţe când i-ai plătit poza.

Şi da, poate nu par la fel de grandioase ca ceea ce vezi într-un film. Poate n-or să ajungă niciodată la stadiul ăla pentru că, până la urmă, eşti om din carne şi oase, nu un personaj schiţat pe hârtie. Şi poate că fiecare le interpretează după cum vrea, şi poate le interpretează mai mult sau mai puţin decât au fost menite să fie, da' asta nu le face decât cu mult mai reale. Mai acolo.

Cu lăbuţa pe inimă spun: da, mi-ar plăcea să fac chestii ca-n filme. Spontane, neorganizate şi totuşi atât de "sincron". Dar asta nu m-ar transforma într-un personaj? Rămân la stadiul de gesturi mici. Minuscule, milimetrice, microscopice; pân' la urmă pe alea ţi le aduci aminte şi zâmbeşti, pentru că ţi s-au întâmplat ţie.

22 comentarii:

  1. nu, nu te transforma intr-un personaj ... pentru ca acele gesturi facute de tine (sau de altii, ca se aplica la modul general) au ingredient care lipseste din filme/carti: sufletul (ca nu stiu cum altfel sa-i spun).

    eu imi amintesc pe moment de cel putin 2 persoane care au facut pentru mine cate un astfel de gest ... iar daca atunci am ramas masca, acum (dupa ani) zambesc fericit de fiecare data cand imi amintesc de acele faze. coincidenta sau nu, acele 2 persoane sunt in topul listei oamenilor pentru care "mi-as da si camasa de pe mine" ... asta in conditiile in care, pana acum, am facut deja o gramada pentru a incerca sa ma revansez intr-un fel (suna cam calculat, da' nu e deoarece acele persoane au devenit ceea ce numim "prieteni foarte buni" si acolo deja nu mai stau sa calculez, doar reactionez).

    in concluzie: gesturile "gandioase" sunt grandioase pentru noi, pentru cine le face sunt doar simple gesturi normale ... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @INTJ - s-ar putea să ai dreptate:P

    ştiu cum e; şi faza cu cămaşa, şi faza cu reacţionatul:)

    păi, or fi normale; da' tot le pot ridica la rangul de grandios dacă aşa simt, nu?:P

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm...atât de uman...:P
    Nu există gesturi grandioase... În lumea reală cel puțin... Sunt lucruri pe care le faci pur si simplu... Pentru că așa simți... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Inache - man? unde? =)))

    păi, da... da' tot e greu de explicat cum şi de ce:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, de explicat e simplu, poate de înțeles e mai greu... Sau și mai bine...unele lucruri sunt pentru ca SUNT, nu trebuie explicate... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici nu trebuie, my dear...Viata bate filmul :)

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am zis că it's the small things in life... :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. @IOana - poate nu chiar atât de small:P depinde din ce parte priveşti situaţia:D

    RăspundețiȘtergere
  9. @IOana - mai greu s-o priveşti din mijloc când eşti implicat:))

    RăspundețiȘtergere
  10. of, cât de complicat! prea complicat! eu ziceam că din mijloc vezi tot. dar se pare că ziceam prost :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @IOana - păi, s-o fi văzând, nu zic nu, da' nici să fii la mijloc nu e tocmai plăcut;))

    RăspundețiȘtergere
  12. păi, dacă vrei să observi, la mijloc e cel mai bine să stai. de ce să nu fie plăcut?

    în orice caz, ai zis: "Rămân la stadiul de gesturi mici. Minuscule, milimetrice, microscopice", deci clar am avut dreptate când am zis că it's the small things in life. așa că eu zic că 1-1 :D

    RăspundețiȘtergere
  13. @IOana - dacă vrei să observi, da; dar eu am zis să fii la mijloc:P atunci e nasol:D

    ok, ok, ai avut dreptate... 1-1, nah :l

    RăspundețiȘtergere
  14. true, true :-). dar ăla-i alt mijloc :))))

    yay:D *goes to write it on the board*

    RăspundețiȘtergere
  15. @IOana - altul, dar tot mijloc:D

    direct pe post it ajunge:d

    RăspundețiȘtergere
  16. mmmda. dar mult mai flexibil. e d'ăla care se dă după cum bate vântul. nu ca mijlocul-observator :P

    RăspundețiȘtergere
  17. @IOana - hmm...eu mă refeream la mijlocul ăla dilematic:P

    RăspundețiȘtergere
  18. 1000 de cuvinte zici?..nu, doar cateva,pentru ca de cate ori te citesc e ca un vin vechi si bun. Esti un om sensibil si dur @ the same time, sincera cu tot ce simti si ce traiesti, treaza din multe pdv, open minded and so, so human. Tot ce scrii e ca o carte deschisa spre un dulce-amar univers, atat de real, atat de prea prea si foarte foarte. Keep up your spirit ca ne place :) !

    RăspundețiȘtergere
  19. @Anj - mulţumesc frumos:) chiar contează:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger