.

duminică, 6 februarie 2011

Regina minoră

Cât am fost mică, voiam să fac o groază de chestii. Am vrut să fac gimnastică; m-au dus ai mei, am realizat că nici măcar pe bârnă nu mă puteam urca aşa cum ar fi trebuit, am zis că nu e de mine, n-au insistat. Am vrut să fac judo; eram cea mai înaltă de acolo şi, când era vorba de căzut, cădeam cam prea de sus; mi-a trecut şi asta. Am vrut să-nvăţ să-not; toţi ceilalţi se aruncau în apă, eu coboram pe scăriţă; nu mă dezlipeai de bara aia de pe marginea bazinului nici cu ordinul procuraturii, başca faptul că n-am suportat niciodată să-mi intre apă în urechi sau în nas; în concluzie, şi acum mă ţin de colacul de salvare când ajung la mare. Mi-a trecut prin cap că aş putea face tenis, până m-am prins că nu-mi place să alerg. Partea cu sporturile a fost, deci, uitată. Probabil că, dacă ai mei ar fi insistat că am talent şi chemare şi vocaţie, aş fi ajuns vreo Nadia Comăneci; chinuită toată copilăria mea, dar vedetă.

Am învăţat informatică în Basic; nu, n-am ajuns mare informatician mare. Ştiam matematică; spun "ştiam" pentru că, în timp, am uitat-o. Aş fi putut să merg pe partea "reală" a învăţământului, da' nu mi-a plăcut. În consecinţă, am ales ce-mi plăcea: umanul. Ai mei nu m-au bătut la cap, nu mi-au impus la ce liceu/profil să dau, m-au lăsat în plata mea, pe principiul "copilul ştie ce-i place". Drept urmare, sunt cine sunt, şi da, am avut o copilărie fericită; am făcut garaje în pământ, am jucat ascunselea, am alergat cât mă ţinea răsuflarea, am desenat oameni care semănau mai mult cu o mătură decât cu o persoană, şi nu, n-am fost împinsă să fiu copilul-geniu pe care-l vede orice părinte în odrasla proprie şi personală.

Ca mine, mulţi alţii. Dar azi nu va fi vorba despre noi, ăştia cu copilărie fericită. Azi va fi despre ceva care m-a făcut să mi se zburlească codiţa. Într-un mod negativ, adică. Dacă la noi erau concursurile alea de "talente" gen Tip Top Minitop şi Eurovision pentru copii, există o chestie care mi se pare forţată, puţin spooky şi da, enervantă şi de sprâncene ridicătoare. Să ne înţelegem că, în continuare, nu-mi plac copiii. Dar Child beauty pageant mi se pare de-a dreptul stresant.

Adică, se ia copilul, eventual de la o vârstă cât mai fragedă (am auzit inclusiv vârsta de 14 luni???), se machiază cât mai adult cu putinţă, se îmbătrâneşte cu mulţi ani prin sus-numitul machiaj, se îmbracă princess-like şi se trimite pe scenă, în faţa unui public format din mame la fel de mândre de progenitură. Se câştigă sau nu concursul şi aventura continuă. De la capăt.

Ce nu-i ok cu imaginea asta? Păi, mai multe chestii. În primul rând se aduce argumentul "copilul vrea". C'mon! Pe bune acu', la 2,3,5 ani de-abia ştie cum îl cheamă. Cum naiba să ştie că vrea să se zbânţuie pe scenă? Şi că, mai ales, ăsta-i drumul lui în viaţă? Vrea pentru că vrei tu. Pentru că e visul tău neîmplinit de a fi beauty pageant, nu al lui. Şi pentru că da, face tot ce poate pentru a nu te dezamăgi, nu pentru că s-a trezit într-o dimineaţă, după ce a bălit pe ursuleţ, şi-a avut aşa o revelaţie, cum că ar vrea să fie în lumina reflectoarelor. Asta-i bullshit.

În al doilea rând... Nu, n-am nimic împotriva copiilor care se joacă cu tocurile; care strică ţâşpe truse de machiaj sau care se pierd prin şifonierul mamei. Asta dacă o fac de fun, din proprie iniţiativă. Da' sa-l transformi în clovn, deja e cam mult.

O să fie voci care vor spune că n-am de unde şti de unde sare talentul. Că dacă toţi părinţii marelor talente ar fi gândit ca mine, n-ar mai fi existat mari talente. Poate că da, poate că nu. Adică, în afară de sport, unde e decizia părinţilor dacă îi chinuie sau nu, restul celor aleşi au ales singuri ce vor să facă. Şi da, partea cu sportul mi se pare cruntă; şi-aş pune limită de vârstă pentru cei care se apucă de sport de performanţă, dar asta deja e de domeniul idealului. Dar beauty pageants? E crud, e barbar, e psihotic.



Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

16 comentarii:

  1. mda ... cum ti-am scris si inainte: omul nefericit e victima perfecta. iar daca nefericirea aia are radacini in copilarie, sansele "sa se repare singur" (ca adult) sunt aproape zero.

    RăspundețiȘtergere
  2. @INTJ - realist şi raţional până la capăt, nu?:P

    RăspundețiȘtergere
  3. @Camelia - nush daca pana la capatul vietii mele ... da' cel putin atata cat inca mai pot, am de gand sa exploatez la maxim resursa asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @INTJ - hmm... pot să-mi păstrez măcar pentru încă ceva timp idealismul?:P

    RăspundețiȘtergere
  5. am prins si eu o emisiune pe discovery, tlc despre concursuri d'astea.. horror. era inclusiv categorie pentru sub un an... și, poate sunt rea, dar toate mamele erau beyond obeze.. coincidență?

    nu cred că poți să compari sportul cu asta. acolo nu o să tragă niciun antrenor de un copil care nu vrea să facă sau care nu are nici în clin nici în mânecă cu ce încearcă el să-l învețe. părinții degeaba sunt hotărâți să descopere un mare talent, dacă el nu există, nu își pierde niciun antrenor vremea. iar dacă există ceva acolo, la un moment dat e tot decizia copilului dacă vrea să continue.

    RăspundețiȘtergere
  6. hmm ... decizia copilului? o fi ...

    I: cum te cheama pui de dac?
    R: Superman!

    Q: what's your name little girl?
    A: Praise God!

    RăspundețiȘtergere
  7. @IOana - îl compar doar în ideea în care, la 4-5 ani (sau cât au) când se apucă de sport, n-au de unde şti că-şi doresc asta. şi, dacă au ceva talent, de obicei nu se vor lăsa pentru că nu le place, pentru că nu ştiu să facă altceva:-??

    RăspundețiȘtergere
  8. @INTJ - wow, suntem de acord:)) un copil nu poate lua o decizie de genul ăsta; nu la 5 ani, cel puţin:D

    RăspundețiȘtergere
  9. păi nu ia decizia direct la 5 ani. o ia mai târziu. dar și atunci poate să decidă măcar indirect, pentru că, repet, antrenorii nu își pierd vremea să tragă de ei dacă nu vor. oricum, sunt relativ puține sporturi care fac o selecție serioasă la vârsta aia.
    dacă se apucă mai târziu, la 8-10 ani, știu deja că le place mișcarea. și încearcă diferite chestii. de-asta merg antrenorii tineri în școli să caute copii și nu se duc la serviciile părinților să îi convingă să îi aducă.

    în plus, depide foarte mult despre ce sport vorbești. am făcut destul sport încât să știu că nici antrenorii nu sunt toți chiar tembeli, și la vârsta aia se face totul mai în joacă, mai pentru copii.

    și sunt destui care se lasă chiar dacă au talent.. i-am văzut eu :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. @IOana - sau, uneori, o iau alţii mai devreme pentru el;)))
    clar sunt oameni între oameni, antrenori între antrenori şi copii între copii. eu n-o să uit însă o imagine, legată de gimnastică şi-o anume coadă de mătură, folosită pentru că nu săreau destul de sus (copiii, adică) sau nu făceau cine ştie ce mişcări perfecte; şi nici unul nu s-a lăsat. ba chiar au ajuns şi campioni:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vazut o groaza de emisiuni de genul asta si ma uitam ca majoritatea fetitelor nici nu inteleg ce-i ala un concurs, nu inteleg ce au castigat, unele cereau sa se joace nu sa urce pe " podium " dar parintii le impuneau " TREBUIE!! ", multe erau obosite si vroiau sa doarma dar nu , " trebuie sa urci acolo!!".
    Trist ca isi UNELE mame isi transforma copilasii in ceva ce ei n-au reusit sa..devina!

    RăspundețiȘtergere
  12. @addicted - cine n-ar prefera să se joace decât să facă o chestie care le e impusă? dar da, e de-a dreptul stresant să vezi cum visele neîndeplinite ale părinţilor le sunt băgate pe gât copiilor...

    RăspundețiȘtergere
  13. gimnastica e un sport special. e mult mai mult decat orice alt sport. alta liga. am vazut si eu fetite la care se tipa crunt pentru ca le prinsese antrenoarea la magazin in cantonament.

    eu chiar am facut sport de mică. și m-am dus mereu de plăcere. am suferit enorm când nu am mai putut să merg la tenis în clasa a doua. iar în clasa a 5a, când mă apucasem de atletism, mergeam iarna la 8 dimineata în parc și alergam :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. @IOana - păi, nici aia nu mi se pare ok:-??

    da, dar ţie ţi-a plăcut, nu ţi s-a sugerat subtil să-ţi placă:P

    RăspundețiȘtergere
  15. Chestia asta e una din cele mai mari prostii care mi-a fost dat sa vad la tembelizor.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Mack - oo, da; şi faza e că nu, nu se pune stop. aventura continuă:-??

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger