.

sâmbătă, 5 martie 2011

Nu sta pe coadă...

Mi-ar fi plăcut teribil să mă fi născut în altă epocă. Da, să fiu bărbat şi să fac pe cavalerul-menestrel. Să mă alătur aboliţioniştilor. Să fiu sufragetă. Să militez pentru egalitatea între sexe. Da, mi-ar fi plăcut. O altă epocă şi, indubitabil, altă ţară. Nu s-a putut, asta e, trebuie să mă obişnuiesc cu gândul.

Dar nu despre cruciadele pe care mi-ar fi plăcut să le port va fi vorba azi. Azi va fi aşa: spuneam aici ceva despre un miting împotriva eutanasierii câinilor maidanezi. Mitingul a fost; puţini participanţi pentru că, de, s-a suprapus cu mitingul pensionarilor. Şi pe bune că faza asta s-a-mpărţit în două: 1. pensionarii care oricum îs dispuşi să iasă-n stradă oricând, oricum, pentru că, pe lângă faptul că există şansa să li se dea ceea ce cer (mereu cer câte ceva, dar asta deja e altă parte a problemei) mai e şi şuetă gratis, posibilitatea de a practica sportul preferat - discutat de politică şi înjurat guvernul, de la un capăt la celălalt - şi, de ce nu, o plimbare în grup; 2. pensionarii ăia care au animale de companie şi care au renunţat la mărşăluirea cu scop direct pensia, pentru a ţine pancarte pro tratament uman pentru maidanezi.

Pentru că "salvaţi copiii de foame" sau "construiţi diguri în Africa" nu e de mine, tre' să repet că da, faza cu eutanasierea în masă a maidanezilor face să mi se zburlească direct şi iremediabil codiţa. Atât timp cât exsită asociaţii dispuse să aibă grijă să-i sterilizeze, să-i ofere spre adopţie, să le ofere mai mult decât o cuşca inuman de mică şi o moarte lentă şi dureroasă, nu-nţeleg de ce atâta reticenţă. Şi-am auzit multe zilele astea.

Că dacă aş sta în Bucureşti şi aş avea de-a face cu maidanezii de acolo, aş fi şi eu "procanicid". Sprânceana mi se ridică incontrolabil şi vizibil. Mda, pentru că eu, biet provincial ce mă aflu, n-am de unde şti cum sunt câinii maidanezi. Iar dacă au buletin de capitală, ar trebui deja să-mi scot pălăria imaginară în faţa lor şi să mă cutremur. Ce pana mea pot şti eu - repet, din provincie - despre câini, şi muşcături, şi traversat pe partea cealaltă a străzii? Păi, n-am de unde şti, pentru că iluminarea ar veni numai şi numai dacă aş fi "de capitală". Pentru că vezi tu, acolo se întâmplă toate chestiile, acolo e viaţa reală, doar dacă stai acolo poţi spune că trăieşti cu adevărat.

Că sunt mulţi şi că au fost adunaţi şi lăsaţi prin anumite cartiere, unde s-au mobilizat şi au format o adevărată mafie; nu poţi trece fără taxă de protecţie. Total de acord. Şi, la fel de bine, li s-a pus cercel cum că ar fi fost castraţi şi n-au fost şi, în loc să se folosească injecţia letală, s-a folosit bâta şi sârma ghimpată. Şi nu, n-au fost ONG-urile cele care au făcut asta, ci armata de sadici plătiţi de primării. De ce ai vrea să le dai tot lor banii şi ocazia pentru a repeta istoria?

Dacă tot vrei rezolvată "problema", de ce să nu gândeşti puţin - pe bune, nici nu trebuie să te chinui foarte mult, e de ajuns să-ţi forţezi creierul vreo 2 minute - pentru a realiza că măcelul nu-i o soluţie. Da, trebuie adunaţi de pe străzi; da, trebuie sterilizaţi, îngrijiţi şi plasaţi. Dar baia de sânge nu ar trebui să fie o opţiune. Pentru că lăcrimezi de mama focului pentru bietul ăla de se chinuie să-şi crească copiii - vreo 6 la număr şi cu încă unul în pregătire; şi care da, şi-o face cu mâna lui, pentru că el e ăla de decide că mai vrea încă unul, şi-ncă unul, cu toate că ştie că n-are cu ce-i creşte - da' nu poţi să gândeşti uman în legătură cu un câine a cărui singură vină e că nu poate să-ţi ceară ajutorul.

În ordinea asta de idei, s-a mai întâmplat o chestie: circulă pe facebook o petiţie. Romania: stop killing stray dogs! start neutering! Şi-a fost share-uită, şi tot ce trebuie să faci e să-ţi rupi două minute s-o semnezi. Nu mai mult. Sunt necesare 5000 de semnături. Şi, dacă e să aduni prieten de la prieten, şi vorbesc exclusiv despre cei care se dau drept iubitori de animale, ai strânge măcar jumate. Ghici ce! Sunt deja vreo 2600 de semnături. Are cineva vaga impresie că grosul e format din români? Ntz; canci români. Adică da, sunt câţiva, dar mult prea puţini. Şi semnează, frate, oameni de prin toate colţurile lumii. Nu spun că fac cine ştie ce; la urma urmei, e doar o semnătură. Problema e că ei se rup la două minuţele, în timp ce prietenii români preferă să se plângă şi să nu facă nici măcar atât.

Tipic românesc aş fi tentată să spun. Lasă-i pe alţii să-ţi rezolve problemele, cât timp tu stai frumos pe regalu-ţi dos, plângându-ţi de milă şi nefăcând absolut nimic pentru a remedia situaţia. Lasă-n seama altora rezolvarea; dacă vine, de bine; dacă nu, măcar nu ţi-ai pierdut motivul de lamentat. A win-win situation.

Şi mai zic atât şi-nchei: pe 7 martie, ora 15.00, Parcul Izvor, intrarea la Camera Deputaţilor e din nou miting. Pentru a spune "nu" amendamentului care introduce eutanasia la discreţia autorităţilor locale. Share-uiţi, semnaţi, participaţi dacă puteţi. Măcar pentru 2 minute cred că se poate lăsa nepăsarea la o parte. Cred. Sau sper.

Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

14 comentarii:

  1. eu cred că dacă vrem cruciade găsim gramadă și acum. de ce tre să le căutăm în altă epocă și în altă țară? adică... asta e un fel de "câte și mai câte făceam dacă aveam ocazia", dar de fapt ocazii există, vorba aia, căcălău Măria Ta...
    da, cei mai mulți stăm pe dos apropo de cele mai multe probleme. dar, în momentul în care apare o problemă care ne afectează direct, gata, suntem militanți si îi condamnăm pe cei care nu sunt. păi, cum e asta corect?

    în altă ordine de idei.. da, semnez, da, îmi pun poză la profil pe fb, da, voi încerca să merg de data asta pentru că la primul mi-a fost imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. @IOana - am zis eu că nu există? am spus doar că mi-ar fi plăcut/ar fi fost interesant/ooo, daaa, mi-ar fi plăcut maxim...

    şi nu e vorba de a comdamna pe cei care nu sunt; e vorba că, atunci când vine problema (oricare ar fi ea) în discuţie, toţi se înghesuie să-şi dea cu părerea; când vine vorba de-o semnătură/semnăturică se ridică din umeri, de parcă ar fi vorba de a porni o cruciadă:)

    bravo:P

    RăspundețiȘtergere
  3. mda, și provinciala de mine a fost în mărețul București...și, da, am văzut câini destui pe acolo...da' pe bune dacă nu erau ca ăstia de la noi...:D și nu m-a lătrat unul, nu m-au mușcat și nu m-au fugărit să mă alunge înapoi în orășelul din care am venit...spre deosebire de "oameni", care lătrau inutil dar cu talent și care probabil m-ar fi și mușcat dacă nu mă uitam urât la ei:-L dar asta e deja altă poveste...:)

    Din toți "prietenii" mei de pe facebook, nu știu dacă au semnat 5...dacă au fost mai mulți, îmi cer scuze și le mulțumesc..:) și nu-i vorba ca își pierdeau 2 minute din viața lor prețioasă, unii pur și simplu n-au vrut să semneze:) asta e...părerea lor...tre' să le-o respect:) părerea,da, pe ei,nu...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. păi... poate pentru ei e echivalentul unei cruciade pentru că pur și simplu nu îi interesează.
    :D o să-ți spun cum a fost :-)



    ps: pentru comentariul de mai sus: eu una m-am cam săturat de porcăria asta cu mamă ce nenorociți, ce sălbatici sunt aștia din București. mai da-o dracu' de treabă! ne dăm oameni deschiși cu capul pe umeri, dar când e să aruncăm cu noroi pentru că unu' e din altă locație decât noi nici măcar nu ezităm. lătrat de un "om" din București...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Inache - eu n-am nimic cu cei care n-au semnat pentru că nu cred în justeţea cauzei; am ce am cu cei care zic că da, şi de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  6. @IOana - pentru o semnătură? îmi vine greu să cred:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cami,eu ma gandeam la cei care stiu ca se dau mari iubitori de animale dar n-au vrut sa semneze:) si nu prea pricep cum vine asta:-??

    P.S. IOana, n-am scris nicaieri ca cei din bucuresti sunt nenorociti si salbatici:) cat despre aruncatul cu noroi...:) si eu m-am saturat sa mi se aminteasca, de cate ori am ocazia sa "servesc" capitala, cat sunt eu de "venita din provincie" si cat sunt ei de bucuresteni:) chestie de care ma cam doare-n cot in general, dar care uneori ma enerveaza:-?? am fost la cateva targuri de handmade in bucuresti, unde am stat toata ziua printre oameni. si pe bune ca in nici un alt oras nu m-am simtit atat de prost ca acolo...evident ca nu generalizez, dar multi, frate, te privesc de sus, si-ti arunca comentarii de prost gust absolut gratuite. si spuse nu de persoane care sparg seminte la coltul strazii, ci de unii care se vor cu pretentii... la asta m-am referit cand am zis ca latrau:-?? la aia multi si increzuti care se cred superiori doar pentru ca stau "intr-o alta locatie decat noi", provincialii:) pentru ca unii chiar fac curent degeaba cand deschid gura! dar repet, evident ca nu generalizez! doar ca, de fiecare data cand am trecut prin bucuresti am plecat de acolo cu o nevoie acuta sa mananc lamai si am fost fericita sa revin in orasul meu de provincie:)

    RăspundețiȘtergere
  8. păi dacă nu crezi în ceva / nu te interesează... poate că da. adică, îmi închipui că efortul depus pentru "o chestie", oricare ar fi ea, e relativ :P

    RăspundețiȘtergere
  9. ma duc shi fac poze , le analizam, shi daq nu reushim sa o localizam pe IOana, muaaaaahahahaaaaaahhhhhhhaaaaaaaa!!! :)))))))))

    P.S. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Inache - nu ştiu... poate cred că e de ajuns să spui că iubeşti, fără să mai şi demonstrezi chestia asta:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. @IOana - cu riscul de a mă repeta, eu mă refeream la persoane care susţin că sunt interesate:P

    RăspundețiȘtergere
  12. @deus_pax - waaa...faci asta? da' le analizam frumos, după ce le întindem pe toată masa, cu lupa; şi clar ne trebuie şi câte o pipă, sau măcar un trabuc;))

    P.S. - :P

    RăspundețiȘtergere
  13. păi ei cred în faptul că nu vor câini pe stradă..

    artificii! bucurie! sunt de glumă.. o să fiu pe o bicicletă gri, ca să nu va chinuiți prea tare.

    ps: înseamnă că doar eu am văzut în cuvântul "oameni" o generalizare. poate sunt eu nebună. mă abțin de la alte comentarii..

    RăspundețiȘtergere
  14. @IOana - vorbeam de persoanele care susţin că nu cred în eutanasiere, dar nu fac nimic împotriva chestiei ăsteia:-l

    aha; deci, uşor de reperat:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger