.

marți, 19 aprilie 2011

Cina cea de taină

M-am născut pe 13 februarie 1984, într-o luni. Adevăr incontestabil. Şi aş putea afla şi ce zi era când s-a născut bunica, străbunica şi încă vreo câteva generaţii din trecut. Da' să spun că pe data de 29 februarie 1658 un strămoş de-al meu mânca gem de coacăze cu o lingură de lemn, îmbrăcat în haine verzi, cot la cot cu strămoşu' lu' vecina, mai puţin probabil. Şi nu doar pentru că strămoşii mei nu purtau verde...

În ordinea asta de idei, îmi făceam cafeaua; şi-uite aşa aflu că s-a mai ajuns la o posibilă concluzie. Nu ştiu cum se face că toţi ajung la concluzii geniale exact înainte de Paşte/Crăciun; adică, în restul anului nu sunt în stare să concluzioneze şi, în apropierea oricărei sărbători, îi pocneşte revelaţia divină şi devin brusc capabili să gândească. Ceva nu miroase a bine, dar să continuăm. Că vezi tu, Cina cea de Taină n-a fost joi, a fost miercuri. Pe bune? Să mori tu? Ai fost acolo? Ai avut un vis astă-noapte şi adevărul adevărat a ieşit la iveală, şi când te-ai trezit ai simţit aşa, un tremur şi impulsul de a împărtăşi asta cu toată lumea?

Nu m-a pocnit un val subit de religiozitate. Doar că, pe bune, chiar contează când a fost masa aia mare, sau dacă da Vinci, când a pictat tabloul, s-a gândit că ar fi bine să fie şi Maria Magdalena acolo, sau e pur şi simplu încă un apostol pus pe ipsos? Schimbă cu ceva faptul că religia se bazează pe o culegere de texte care ar putea la fel de bine să fie literatură pură? E atât de important dacă a fost miercuri sau joi? Eu zic că partea importantă e dacă a fost sau nu, dar, hei, o să mi se bage pumnu' în gură şi-o să mi se spună că da, clar a fost. Ba chiar o să mi se facă o descriere detaliată a desenului de pe pocalul cu care bea al cincilea apostol din dreapta, şi e posibil să se descopere şi ce soi de vin beau ei acolo, başca procentajul celor care-l preferau sec.

Frate, a fost acu' 2000 de ani; dacă a fost, sau dacă a fost atât de romanţată pe cât o prezintă religia. Chiar îţi pasă? Mulţi habar n-au ce e Paştele, în afara faptului că se mănâncă, se bea şi se face curat. Ăi de ştiu, ori cred până în pânzele albe, ori îşi pun întrebări. Da' ziua exactă în care a fost cea cină, nu schimbă cu nimic nici una dintre atitudini. Frecţie la picior de lemn.

Partea nasoală e că au rămas în pană de subiecte. O idilă între Isus şi Maria Magdalena - bifat. O legătură directă cu Merovingienii - bifat. Giulgiu falsificat de da Vinci - bifat. Un mormânt secret, da' descoperit, da' secret din nou - bifat. Şi-au trecut la subiecte mai lejere. În ce poziţie se afla luna când a fost răstignirea? De câte pietre s-a împiedicat Petru după ce al cântat al doilea cocoş? Ce rasă era cocoşul cu pricina? Eu una sunt curioasă cât băuse Isus când a decis că trădătorul e la masă. Şi când se află, vreau şi rezultatele testului de alcoolemie, pentru că nu cred fără dovezi concrete. Sir Collin Humphreys, analyze this!

Pân' la următoarea revelaţie, la bună vedere!

16 comentarii:

  1. Treaba e ca oamenii care tot fac pe credinciosii, nu stiu cati din ei fac si fapte bune pe masura credintei pe care o afiseaza ostentativ, uneori.

    RăspundețiȘtergere
  2. adica....stai putin ...adica esti pe 13 februarie nascuta? .... ha...asta chiar e tare, stiam ca esti varsator ...dar in aceeasi zi cu mine...e chiar fain de tot :d

    RăspundețiȘtergere
  3. money makes the world go round ... si cum din exemplul "religiei" scientology stim ca credinta e cea mai lejera metoda de a ii transfera din buzunarul altora, te mai mira ceva ce are legatura cu religia? sau n-ai aflat de "preotii" brazilieni din bucuresti si "zeciuiala" lor (care cica garanteaza 100% prezenta Lui la ordinu' platitorului)?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristi - prea puţini:) majoritatea reacţiilor sunt doar de ochii lumii:-??

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liviu_rx - yup:D cei mai cei vărsători ever;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @INTJ - tocmai că nu e - neapărat - faza de religie aici; pur şi simplu m-a amuzat că au stat, s-au gândit, şi-au decis:D cui îi pasă dacă a fost miercuri sau joi?:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi astia nascuti pe 13, ne punem intrebari nepuse de unii si emitem ipoteze stiute doar de noi.
    Eu sunt si Marti.Marti 13, intre 1:10-1:15, nu a fost mama sigura exact cat era,deci e posibil sa fii fost 1:13 :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Fetita Junglei13 - asta cam aşa e:P da' ne şi enervăm dacă ceilalţi nu pricep, şi nici nu prea explicăm... cel puţin la vărsători am observat tendinţa asta:P

    asta ar fi tare:D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Camelia - pai conteaza draga, conteaza: cui nu-i convine miercurea poate alege acum joia. da' noi, atei damnati, nu avem cum sa intelegem cat de importanta e ziua in sine ... asa ca nu te mai chinui degeaba cu intrebari pe care doar adevarata credinta le poate lumina. auzi la ea: "cui ii pasa?" !!! :)) :))

    RăspundețiȘtergere
  10. @INTJ - ahaa, deci e pe alese:D de asta nu-mi ieşea mie mutare:D
    când o să putem alege între Iuda şi un alt apostol? acolo tre' să se lase cu argumente grele:)))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Camelia - io chiar nu inteleg ce au aia cu Iuda: n-a facut saracu' omu nimic altceva decat sa implineasca voia Domnului. unde mai pui ca povestea cu liberu' arbitru nu tine: Domnu' nu i-a dat mai multa minte saracului om, cum era sa ia el alta decizie (numarul argintilor e doar un detaliu secundar)? :D

    tot in ordinea asta de idei, nu inteleg de ce dreq se mai agita sa traiasca (baga-n ei medicamente, se leaga la tot felul de aparate, etc.) toti astia care au luat divinitatea in brate. vorba ta: sange pe pereti!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce frumos incep eu dimineata :)), multumesc pentru hohotele de ras.

    RăspundețiȘtergere
  13. @INTJ - clar nu vor să priceapă că, fără Iuda, povestea n-ar mai fi avut atâta savoare; dar, ca orice personaj negativ, e nedreptăţit:P
    bine, că mai e şi varianta aia, conform căreia a fost un aranjament la mijloc între Iuda şi Isus:D

    şi aici există o explicaţie: pentru că tre' să păstrezi viaţa cu orice preţ, indiferent de ce te aşteaptă după:P

    RăspundețiȘtergere
  14. @Eclipse - să creşti mare:P
    o porţie bună de râs n-a stricat niciodată;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger