.

joi, 28 aprilie 2011

În trend

Dacă spui că-ţi place Gaga, vei primi cel mai probabil o sprânceană ridicată. Pentru că, vezi tu, n-are cum să-ţi placă Gaga. Majoritatea o ascultă, mai toţi bat ritmul în intimitatea proprie şi personală, da' când vine vorba de ce spui în public, lucrurile se schimbă. Cum să-ţi placă? Da' e... urâtă; şi are costume ciudate. Cine se îmbracă aşa pe stradă? Şi-ai văzut şi în ce fel apare pe scenă? Şi ce, aia-i voce? Cel mai probabil e lucrată în studio; e doar o imagine. E în trend să spui că nu-ţi place Gaga. Ai un punct în plus pentru gusturi pudibonde; dacă o mai şi desfiinţezi puţin, deja eşti mult prea aproape de puritani.

Dacă-ţi place Madonna, iar nu e de bine. Demult era considerată "de moravuri uşoare"; era imposibil să-ţi placă, cu toate că muzica n-are nimic de-a face cu dormitorul. Acum nu mai poate să-ţi placă pentru că a îmbătrânit. Plus că nu mai scoate ce muzică scotea odată. Neee, dacă-ţi place Madonna clar e ceva foarte în neregulă cu tine.

Când eram la liceu, era la modă să-ţi placă Coelho. Încă mai e. Nu conta cât ai citit din el, nu avea importanţă faptul că, probabil, ai fi putut scrie cartea aia poate chiar mai bine decât a făcut-o el şi într-o singură săptămână. Era musai să ai Alchimistul pe bancă şi, cu un ton puţin afectat, să spui că "el chiar scrie, mă. Ce ştii tu; cartea asta mi-a schimbat viaţa." N-avea importanţă că, de fapt, ţi s-au părut banalităţi puse cap la cap, sau că ai fi preferat să citeşti orice altceva; nu pricepi nimic şi eşti şi lipsit de profunzime dacă îl renegi pe Coelho.

Dacă spui că nu-ţi place Naomi pentru că iese-n faţă ca exemplu negativ pentru tot ce-nseamnă "comunitate gay", eşti îngust la minte. Pentru că scuipătorul de seminţe cu care te întâlneşti în fiecare zi o să gândească: "da, măi, vezi, Michelangelo era gay, şi era ok; Joan Baez, Truman Capote, Gaultier, Colette, Freddie Mercury, Gertrude Stein, Walt Whitman, la fel." Jumătate din populaţie nu ştie cine-s respectivii. Vor lua ce li se dă pe tavă, şi ce li se dă e pâine şi circ. Şi nimeni n-o să te asocieze cu Gaultier; toţi te vor asocia cu Naomi. Da' eşti discriminator şi obtuz dacă spui asta, deci pumnu' în gură; taci şi-nghite dacă nu vrei să ţi se arunce un ochi rău.

Încă se mai gândeşte în tipare impuse de alţii. Pe bune acum, ai măcar tăria de a-ţi crea propria idee, care să spună exact ce gândeşti tu, nu ce au gândit alţii. Ţi-e frică să ieşi dintre limite? Atunci meriţi să fii acolo; şi pe zi ce trece să ţi se restrângă mai mult spaţiul, până când n-o să mai ai aer. Ţi-ai făcut-o cu mâna ta.

Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

10 comentarii:

  1. Justă treaba cu Coelho. Aici poate fi adăugat cu uşurinţă şi Paler, pentru a reveni şi pe meleagurile noastre. Celelalte două situaţii mă depăşesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. aiaiai Camelio ce bine ai pus punctul pe I la final...
    BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Bogdan - Paler nu era în trend în adolescenţa mea...
    celelalte două... se întâlnesc zi de zi; trebuie doar să te uiţi cu atenţie.

    RăspundețiȘtergere
  4. fataaa da' tu de Jiji Marchez n-ai auzit?!! in ce lume/secol traiesti tu fataaa??? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristi - Esca îmi place pentru că e profesionistă; părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  6. @INTJ - nope:))) îs mai în urmă cu schimbările astea bruşte:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu trebuie sa zici ca iti place de Naomi ca sa placi sau sa dovedesti ceva, cuiva( mie unul nu-mi place ) dar nici sa afirmi ca comunitatea gay = Naomi! Nu crezi ca e cam mult? Si tocmnai, ca inca se gandeste dupa tiparele impuse de alti, face mult rau in general oricarei persoane nu numai unei categorii anume. Ca vorbim de comunitatea gay acum, daca toti ar avea caracter, sa afirme, bai nu-e chiar asa, uite cum stau lucrurile, nu cred ca ar mai fi confuzia atat de blamata de toti, Naomi=comunitate. Dar de ce sa ai batai de cap cand poti sa te dezici de tot si sa stai non-stop cu capul plecat, traind o viata in minciuna!

    RăspundețiȘtergere
  8. @bumblebee30 - există destule persoane care să asocieze ideea de gay cu Naomi; pentru că mai mult nu-i duce capul, sau pentru că n-au avut tangenţe cu altfel de persoane gay. şi cum doar persoane gen Naomi ies în faţă, mi se pare normal ca unii "membri ai comunităţii" să se zburlească.

    probabil că dacă ar exista alt gen de "reprezentare" - să spunem - imaginea generală ar fi cu totul alta; zic "probabil" pentru că în zeci de ani nu s-a schimbat nimic.

    iar coming-out-ul e decizia fiecăruia, la momentul la care decide el; probabil că fiecare le ştie pe ale lui.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger