.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Sfânta şpagă

Găsesc zilele trecute fondante-n dulap. Fondante-n dulapul meu înseamnă clar colivă. Şi-am dat fericită din coadă. Taică-meu nu s-ar atinge de colivă nici dacă de asta ar depinde restul vieţii lui; bineînţeles că nu mănâncă nimic nici la înmormântări, nici la pomeni. Nici măcar la alea de 7 ani, când mâncarea nu mai are nici cea mai vagă legătură cu mortul. Dar dacă el asociază sarmalele şi pilaful cu ăl de-a murit cu mult, mult timp în urmă asta e doar problema lui. Mie-mi place coliva, în măsura în care ştiu şi cine a făcut-o. Nu m-aş atinge de colivă necunoscută, dar aia făcută de doamna mamă e genială. Şi-am aşteptat un timp să apară coliva adiacentă fondantelor; dezamăgire totală. N-a apărut, şi-am întrebat de ce.

Păi, vezi tu, că voia colivă să dea de pomană. Până aici, nimic dubios. De ce nu şi-a dus planul până la capăt? Pentru că n-avea bani să o ducă la biserică să i-o citească popa. Panică totală. După ce mi-am imaginat coliva aia, am visat-o şi-am dorit-o, între mine şi ea s-a aşezat măreţ popa. Asta-i corect?

N-aş fi avut nici o problemă să mănânc colivă necitită. Nu cred că devenea mai aromată dacă o sfinţea un nene în rochiţă şi, dacă era aşa de important, pe bune că aş fi putut şi eu să-mi calc pe suflet, să-mi pun o rochie şi să recit fonfăit câteva pasaje din biblie. Tot aia ar fi fost.

Nu, că vezi tu, că te ţine o scamă să dai de pomană dacă n-ai dat înainte bani. Dai de pomană, sau vrei să contribui la restabilirea sfântului buget? Din câte ştiu eu, popa are salariu pentru a sfinţi pe bandă rulantă. N-am văzut afişată pe nicăieri lista cu preţuri pentru pomeni şi înmormântări. Şi totuşi din cauza lui eu am fost privată de o plăcere. El e singurul vinovat pentru suferinţa mea gastronomică. Sfântă atitudine, n-am ce zice...

Toată lumea se plânge că poliţiştii şi medicii vor şpagă. Da' n-o să îndrăznească unu' să crâcnească împotriva sfântului om, să nu carecumva să-i trăsnească. Ei, uite că mie puţin îmi pasă de şpaga "socială". Eu vreau să nu se mai dea şpagă popilor; liber la colivă. Dacă tot am împrumutat boxele de la fraţii catolici, hai să-mprumutăm şi nedatul banilor. Nu de alta, da' mi se pare penal să dai bani şi dacă vrei să mori total împăcat cu religia.

Pân' la următoarea revelaţie, la bună vedere!

20 comentarii:

  1. :))
    se trezește maică-mea joi cu noaptea-n cap și începe să se agite prin casă. "ce faci, bree?" " vaaai, tre' să duc colacul la biserică" bun și de ce atâta agitație?nu am aflat. când s-a întors acasă îmi zice "pe la 10 mergi la biserică, iei colacul și-l dai de pomană. îl găsești acolo ..." "cui îl dau?" "cui vrei". boooon. merg pe la 10, aștept să se termine slujba, reperez un colac între mii de colaci și pâini (mi-a explicat de acasă unde l-a pus și ce are în jur... :)) ) , pun mâna pe colac și dau să-l iau să-l dau de pomană. atunci se înființează pălimaru' lângă mine și "da' ce vreți să faceți?" "păi, ... să-l dau de pomană." "nu, nu! preotul dă de pomană." .
    am ieșit în secunda 2 din biserică, îmi ajung păcatele de până acum :)
    și într-adevăr, preotul împărțea. da' cui avea el chef, cine era știut de popă că merge la biserica lui, ăia primeau.
    adică, dacă mama a cumpărat colacul ăla și vrea ea să-l dea cui știe n-are voie? atunci de ce se mai așteaptă finalul slujbei ca să-și ia cumpărătura și să o dea de pomană???
    ce nu suportam eu popii până acum ... de-acu' înainte nici atât.
    să n-aud de popi!
    păi, de ce să dau eu bani ca să-mi citească un acatist? el așa , ... fără bani, nu poate citi? i se pun 2 noduri în gât? lasă că citesc eu singură. Dumnezeu aude și rugăciunile mele; cred că nu are contract doar cu popii care primesc bani.

    :*

    RăspundețiȘtergere
  2. cine a spus ca la catolici nu se dau bani ?...complet neadevarat,ba mai mult biserica catolica este cea mai bogata institutie publica din lume ,datorita ''contributiei'' enoriasilor ....apoi pe locul doi este biserica ortodoxa si culmea...chiar culmea ,pe trei este templul budhist ....ciudat,nu.i asa...ca cele mai bogate trei institutii publice din lume sa fie chiar bisericile celor mai raspandite religii ! ...in fine....cred in Dumnezeu,nu cred in biserica si nici in religii ;) ! Lumina si liniste in suflet Camelia !

    RăspundețiȘtergere
  3. @iculici - şi, repet, nu era mai simplu să iei colacu' şi să-l dai de pomană "necitit"?
    cred că era la fel de bine primit.

    :*

    RăspundețiȘtergere
  4. @Liviu_rx - neee, eu spuneam de banii băgaţi direct în buzunar popilor; ce vor catolicii să dea bisericii, e altă chestie.

    aidoma şi ţie:)

    RăspundețiȘtergere
  5. ooooo da. de o mie de ori mai bine!
    asta e... :)

    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @iculici - nu-i nimic, vei şti data viitoare;)

    RăspundețiȘtergere
  7. intelesesem unde trimiteai ''sagetile'' doar ca am generalizat putin in exprimare....ce dorisem sa spun...ca la fel e in toate religiile, preotii (unii dintre ei) se autoinvestesc cu putere divina si prostesc pe toata lumea cu fel si fel de ritualuri ...cu plata..de la botez ,cununie,impartasanie, spovedanie,parastasuri,inmormantari,acatiste s.a.m.d ! apoi,mai este un amanunt important, intr.o civilizatie,romaneasca , a care.i stare de sanatate se deterioreaza pe zi ce trece, era imposibil ca sa ramana cineva neatins de fenomenul asta numit ''spaga'' ...a da spaga ,teoretic e la fel de grav cu..a lua spaga...numai ca in realitate,in castig iese cel ce umple buzunarele! uite...apropo..de biserica si ritualuri....stiai ca sinucigasii nu sunt bagati in biserica pt a li se face o slujba religioasa..ba chiar li se ''citesc'' cateva cuvinte asa,langa groapa cea vesnica...sa nu zica lumea ca nu.s preotii baieti de gasca

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarbatori pascale pline de lumina si pace in suflet. >:D<
    PS: nu sunt priceput la urari -_-

    RăspundețiȘtergere
  9. @Liviu_rx - cred că au curs de autoinvestire la seminar, altminteri nu le-ar ieşi aşa fain...

    eu ştiam că n-au dreptul nici la înmormântare cu popă, pentru că e păcat capital; or fi devenit mai permisivi între timp...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Satirikon - mulţumesc frumos; şi pentru tine sărbători faine >:D<

    PS - nici eu:P

    RăspundețiȘtergere
  11. PAŞTE FERICIT ŞI LUMINAT, Camelia!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am intalnit in Italia biserici catolice unde se aflau si acatiste si unde se dadeau si bani.
    Nu+mi place coliva,in schimb mananc arpacasul fiert si nesfintit ramas pe tuci.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi. Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  14. aaa ... stai sa vad daca am inteles eu bine: avem coliva care urma sa fie data de pomana, da' neavand "aprobarea" (pe bani) din partea Lui (prin intermediul a una sau mai multe bucati popa) nu s-a dat nimic? daca da: fuck religion and all braindead followers!

    un ps pentru cine se ataca de ce-am scris: imitatie palida de fiinta ganditoare, inlocuieste "coliva" cu "o bucata de paine" sau "un pahar cu apa" ... si roaga-te sa nu fii tu in situatia de a avea nevoie de una din cele doua!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Cristi - mulţumesc frumos. aidoma şi ţie:)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Fetita Junglei13 - or fi, nu zic nu, da' nu au aceeaşi "tradiţie a şpăgii" ca ortodocşii.

    mie-mi place coliva cu multă-multă nucă; sfinţită sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  17. @cati - săru' mâna:P sărbători fericite şi pentru tine:)

    RăspundețiȘtergere
  18. @INTJ - neee, era planul colivei, care n-a mai fost făcută din aceste motive.
    s-a rezumat doar la ouă şi pască de dat de pomană, că alea cică n-au nevoie de "aprobare".

    RăspundețiȘtergere
  19. păi, alea de ce n-au nevoie de "aprobare" ???
    "alea" "nu e" mâncare???
    zic

    >)

    RăspundețiȘtergere
  20. @iculici - cred că fac parte din categoria alimentelor "scutite"; nu'ş ce să zic:-??

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger