.

vineri, 1 iulie 2011

Codul muncii schimbat

Mă, vreau şi eu 20 de zile de concediu de odihnă. Pentru că nu mai am decât vreo 5. Spre deosebire de alţii care, mai furnicuţi, au ajuns pe la fericita sumă de 25. Şi da, suntem în 1 iulie. Jumătatea anului.

Şi nu vreau să fiu înţeleasă greşit. Vreau 20, plus astea 5 pe care le mai am, da' fără să renunţ la alea de mi le-am luat deja. Am calculat eu aşa, şi cu matematica mea de clasa a-4-a, că mi-ar fi de ajuns cam 40 de zile de CO pe an. Hai, fie 35, ca să nu întind coarda. Pentru că nu pot munci o lună întreagă fără să-mi iau măcar o zi mititică de stat cu lăbuţele-n sus; pe lângă week-end, adică. Şi nici nu înţeleg conceptul ăla, conform căruia concediul se ia musai în vară sau în apropierea sărbătorilor de iarnă. Pana mea, concediul e ca să te odihneşti. Contează acu' frecvenţa cu care am eu nevoie de odihnă? Nu. Da' vezi tu, că la frecvenţa pe care funcţionez eu, alea 20 regulamentare-s prea puţine.

Problema n-ar fi asta. Problema e că văd feţe consternate de faptul că nu-mi agonisesc şi păstrez zilele pentru vară. Aici e buba. Păi, frate, ia-o logic: tu, care le păstrezi ca pe sfintele moaşte, o să te duci 2-3 săptămâni într-un concediu care ar trebui să-ţi ajungă pentru un an întreg. În rest, 11 luni munceşti roboţel. Treabă-i asta? Da' pe mine nu mă doare că tu ai rămas cu ideea asta adânc implantată-n cerebel; concediul tău, plăcerea ta. Şi-atunci pe tine, fericitul posesor al celor ţâşpe mii de zile libere, de ce te doare că eu mi le iau puţin şi des?

Da, probabil că-n octombrie, când nici eu nici tu nu vom mai fi având nici o zi liberă, tu o să munceşti. Eu o să mă-nvârt de zile libere neplătite, şi-o să trag fericită dintr-un trabuc, asezonat c-un pahar de vin bun. Şi n-o să mă plâng de oboseală; o să râd cu fasolele la vedere, că tu munceşti şi eu stau, la fel cum am făcut şi-n restul anului.

Problema mea majoră e că zilele de concediu nu-s transmisibile. O zi de la unu', o zi de la altu', şi-aş putea ajunge la 40. Clar trebuie schimbat Codul Muncii.

Pân' la următoarea dorinţă, la bună vedere!

19 comentarii:

  1. He he :)
    E 1 iulie, prima zi din cele 23 ;))
    Relax, it's summer...

    RăspundețiȘtergere
  2. @dreamr - mă relaxez...da' 23 de zile toate o dată? asta mi se pare de-a dreptul crud...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici mie nu mi se pare tocmai corect să ai o lună de concediu pe an şi să o păstrezi pe toată pentru august,pentru ca în ultimele 2 săptămâni să te plângi că te plictiseşti,că nici marea nu-ţi mai prieşte şi nici grătarul n-are gust.
    Pentru ca pentru celelalte luni să faci ochi de căţeluşi cu lacrimi de suferinţă în ochi că eşti obosit,şi să ai numai Rebecca Black-Friday în cap toată săptămâna de lucru.
    Comunismul s-a împregnat bine pe noi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. 4 ani la rând cele mai multe zile de C.O. mi le-am luat în septembrie. le-am zis colegelor că au ele liber toată vera, eu vreau septembrie. anu' ăsta același gând îl aveam, da' dacă vine asta mică, mi-am băgat concediu medical până la prenatal.
    problema e alta: anu' trecut, după ce am muncit ca sclavu' pe plantație toată vara, 'șăfa' nici măcar în septembrie nu a vrut să mă lase să plec dracului în legea mea. noooooooooo... cum să plec? nuuu, stai și trage ca sclavu' în continuare... că una dintre colege (asistenta șefă) a plecat în italia (concediu fără plată) și nebuna asta țipa la mine că cică să aduc eu om care să mă înlocuiască apoi pot pleca :)) adică eu cu concediu de drept să aduc om și aia să plece liniștită ... hmmm... așa cevaaa?
    mă ierți, am luat-o hăisa... :)

    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. au mai ramas cateva pentru zilele ploioase de sfarsit de octombrie... cam o saptamana...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cristina - clar în a treia săptămână m-aş plictisi. da' care comunism? cei mai mulţi de-abia se năşteau la revoluţie...

    RăspundețiȘtergere
  7. @iculici - vezi? dacă-l consumi din timp, n-ai probleme cu "aprobatul". clar n-or să vrea prea mulţi concediu în aceleaşi 2 zile în care vreau şi eu;)

    RăspundețiȘtergere
  8. @dreamr - tu ai colecţie de zile de concediu... nu vrei să-mparţi?

    RăspundețiȘtergere
  9. @INTJ - nişte zile care se consumă mai repede decât ai vrea...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Marius - buuun! avem două voturi. oare ajung?:D

    RăspundețiȘtergere
  11. daca as putea sa fac asta, m-as gandi si la varianta impartelii :P

    RăspundețiȘtergere
  12. @dreamr - ei, nu-i nimic, chiar dacă nu se poate, contează că mi-ai fi dat măcar o zi... :P

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa stii ca asa fac si eu. Imi iau libere aproape saptamanal. Niciodata la gramada. E muuult mai ok asa. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Lillee - şi mai palpitant. niciodată nu ştii când e săptămâna aia în care NU îţi iei liber...:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Un fel de a mai lungi/Cea mai frumoasa zi

    poate iti place

    http://www.youtube.com/watch?v=yaUwrIyKiNk

    RăspundețiȘtergere
  16. @dinu roman - cred că e singura piesă a lui Andrieş care chiar îmi place; mult de tot...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger