.

vineri, 8 iulie 2011

Comparaţii

Eşti unic. Şi-ţi place unicitatea asta, şi te mândreşti cu ea. Fiecare-n stilul lui. Haine, gesturi, accesorii, cuvinte; tatuaje, pierce-uri, coafuri; versuri, melodii, amalgam. Şi da, mereu vrei ceea ce nu ai. Indiferent despre ce e vorba.

Cocktail-ul celuilalt ţi se va părea mai şmecher, casa lui - mai frumoasă, viaţa lui - mai bună, corpul lui - "mai perfect", job-ul - mai satisfăcător, totul - mai bine decât al tău.

Şi, cu toate că susţii că-ţi place unicitatea, ajungi să compari. Pentru că-n mod clar cineva trebuie să facă o chestie mai bine, mai altfel, de ce nu poţi s-o faci la fel? De ce nu zâmbeşti la fel, de ce nu vorbeşti la fel, de ce nu spui aceleaşi lucruri? Dacă ai accepta că unicitatea e pentru fiecare-n parte, n-ar fi mai uşor?

Lucrurile-s complicate doar dacă le faci să fie. "Dacă nu poţi explica ceva în mod simplu, înseamnă că nu ştii îndeajuns despre el." Şi dacă mă compari, înseamnă că nu mă cunoşti îndeajuns de bine. Idei amestecate pentru că, uneori, chiar nu e aşa de simplu.

Pân' la următoarele cocktail-uri, la bună vedere!

10 comentarii:

  1. hmm ... (imho) nu comparatia e problema, nici macar concluzia comparatiei ... ci ceea de decidem dupa aflarea rezultatului comparatiei. pot lejer sa ma compar cu un geniu, concluzionand ca-s prost de dau in gropi ... da' daca apoi vreau sa fiu si eu geniu sau daca ma sinucid ca nu-s, e doar vina mea ... nu a faptului c-am facut o comparatie si ca urmare am aflat ceva in plus despre mediul in care traiesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Competiția nu are de a face cu unicitatea. A-ți dori să trăieși mai bine, mai sănătos, mai în siguranță nu ține de unicitate, ci de natura umană. Te uiți la alții ca să înveți, poate faci ceva mai bine, poate celălalt face ceva ma bine ca tine și poți să înveți de la el.

    RăspundețiȘtergere
  3. @INTJ - şi dacă rezultatele diferă în funcţie de momentul la care e făcută comparaţia?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Zergu - posibil să mă fi exprimat eu greşit; dar comparaţia despre care vorbeam, ţinea de unicitate...

    RăspundețiȘtergere
  5. Suntem unici, dar traim intr-o societate care ne "obliga" sa ne comparam...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Evergreen - societatea nu ne "obligă" să facem nimic; da, poate sugera, dar depinde doar de fiecare-n parte dacă-i acceptă sugestia...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Camelia - cu ce schimba rezultatele ce-am scris eu? e doar o alta comparatie, care ne ofera alte informatii si care, la randul ei, urmata de alta decizie. nu intersectia e de vina daca omu' alege sa mearga-n stanga sau sa mearga-n dreapta ... indiferent ca poate varianta aleasa il va aduce iar inapoi in aceeasi intersectie.

    RăspundețiȘtergere
  8. @INTJ - eu spun că poţi ajunge la concluzii diferite dacă faci o comparaţie acum, şi aceeaşi peste câţiva ani.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Camelia - nu inteleg. chiar daca ajungi la concluzii diferite ... de ce-ar fi comparatia (sau concluzia ei) problema? comparatia e un proces ce foloseste informatiile ce le ai la un moment dat ... ceea ce explica concluziile diferite. da' tot doar de noi depinde ce facem dupa ce aflam concluziile ... a nu compara e a face ca-n mitul strutului: sa bagi capul in nisip ca sa nu vezi. so, comparatia e ok, e necesara, e utila, etc. ... nu ea e problema-n ecuatia asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. @INTJ - în viziunea mea, comparaţia e problema. într-un anumit moment, dintr-un anumit punct de vedere; nu comparaţia la modul general...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger