.

vineri, 22 iulie 2011

A doua şansă

Am început să mă uit la Quantum Leap. Să-l revăd, adică, pentru că eram prin 5-8 când stăteam geană să nu scap nici un episod. Deja era un pas înainte faţă de Saved by the bell sau Beverly Hills 90210. Şi dacă ultimele două nu m-ar tenta să le revăd, Quantum Leap chiar mi-a plăcut. Mult de tot. Şi stau cuminte-n jilţul meu, cu pisica maiestuos întinsă la picioare, şi mai văd un episod.

Pentru că da, e fain să vezi cum unii primesc a doua şansă. Cum e posibil şi probabil să schimbi ceva ce n-a mers bine. Cum te dai de trei ori peste cap şi aşezi elementul ăla care te-a făcut să greşeşti. Da' nu-i real. Pentru că a doua şansă nu există şi trecutul nu poate fi schimbat. Pentru că de aici, din jilţul meu, ştiu că dacă ai făcut o alegere, n-ai altceva de făcut decât să te ţii de ea. Chit că regreţi sau nu după. Şi cel mai bine ar fi să nu regreţi, pentru că nu schimbi nimic nici c-un potop de regrete.

Am auzit ceva zilele trecute. Cică dacă faci o dată o chestie, nu-i musai s-o faci şi-a doua oară; dar, dacă ai făcut-o a doua oară, clar o s-o faci şi-a treia, şi-a patra, şi mereu. Un fel de perpetuare constantă a unui cerc vicios. Un fel de repetare eternă a unor paşi pe care n-ai vrut, neapărat să-i faci.

Nu cred în "a doua şansă". Ori e aceeaşi şansă prelungită, ori e un mijloc de a nu te mai simţi vinovat pentru că nu ai încercat; un artificiu. A doua şansă nu există decât în filme şi-n poveşti. Nu e ca şi cum ai putea şterge cu radiera liniile care nu-ţi plac. Nu merge aşa. Cuvintele rămân acolo, faptele la fel. Nu există "délai de rétractation", nici măcar timp de gândire. Ai spus, ai acţionat, acolo rămân toate. A doua şansă e o iluzie creată pentru cei care nu-şi pot asuma consecinţele propriilor fapte.

Doare ca naiba, da' măcar ştii să ai grijă de fiecare dată pe unde calci; pe ficaţii cui şi cât de tare. Şi dacă e posibil să-nveţi din greşeli, atunci greşelile-mi sunt biblie. Nu speranţa unei a doua şanse.

Pân' la următoarea revelaţie, la bună vedere!

17 comentarii:

  1. Frumos scris!
    Totusi, daca simti, si vrei, poti acorda celui pe care il iubesti a doua sansa, fara sa te gandesti ca din principiu, nu ar trebui.
    Niciodata sa nu spui niciodata, nu? Asa zic oamenii...si daca ,normalul' nu exista, si oamenii fac greseli, e bine sa aiba sansa sa le indrepte, sa isi asume faptele si sa porneasca 'de la un nou inceput' fara 'iluzii'.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare! Si eu ma uitam pe vremuri :) Ii bun bun...

    RăspundețiȘtergere
  3. cam multa lume are pisici ... si ele au 9 vieti ... deci muulte sanse :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ca lucrurile nu sunt chiar atat de stricte. In fond, a doua sansa ti-o poti oferi si singur. Eu am facut-o. Usor n-a fost, dar se poate! Totul e sa vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pleci de la premisa ca oamenii nu se schimba ... si nu esti singurul om care incearca astfel sa defineasca o baza solida pe care sa cladeasca viitorul. numai ca, la fel cum 99% nu e 100%, asa si cu oamenii: unii chiar se schimba (nu, nu vorbesc de sirul "bebelus, copil, teenager, tanar, adult, batran") si atunci ai in fata un alt om. ok, stim ca nu-i usor sa-ti dai seama de schimbare (mai ales cand anterior ai fost calcat/calcata pe ficati, avand resentimentele si temerile "normale") ... da' faptul ca "e greu" e motiv suficient pentru a nega o realitate, un adevar? intreb si eu ...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim - şi asta tot numai în filme şi-n poveşti se întâmplă...

    RăspundețiȘtergere
  7. @dreamr - ştiu. te prinde fără să devină plictisitor...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mihaela ( Catwoman) - şansa pe care ţi-o oferi singur nu se pune. suntem programaţi să ne-o acordăm, oricât de nasoale ar părea lucrurile:)

    RăspundețiȘtergere
  9. @INTJ - dacă aş şti răspunsul la asta, probabil că "aş fi alt om":)

    RăspundețiȘtergere
  10. oare atat de trista si patetica sa fie viata, inkt sa nu fie nimnic mai important dekt niste linii?!?dak tu poti acorda o a doua sansa altora,de ce sa nu primesti acelasi lucru?si un gest frumos de ce sa nu stearga unul urat?

    RăspundețiȘtergere
  11. ai dreptate, dacă ai făcut o alegere, n-ai altceva de făcut decât să înveți să trăiești cu ea... chiar dacă doare ca naiba, n-ai altă opțiune...
    trecutul nu poate fi schimbat, clar, dar poate fi asumat:) și asta, uneori, poate schimba viitorul...
    a doua șansă există și în viața reală, trebuie doar să iubești pe cineva cu adevărat ca să i-o acorzi. doar că oamenii sunt diferiți, simt diferit deci o numesc diferit...:) îi putem spune deci și "aceeași șansă prelungită"...

    pt. @anonim: "normalul" există, doar că e ceva relativ, fiecare își creează "normalul" lui:-??
    iar oamenii fac greșeli, tocmai pentru că sunt oameni...:) și ar trebui să și le asume, doar că, unii nu pot/știu/vor s-o facă... pentru că e mult mai simplu să arunci mâța în curtea celuilalt, cu diferite pretexte. pentru cei care-și asumă întotdeauna ceea ce fac, vorba lui Cami, chapeau...:) și ăștia chiar merită să aibă șansa să-și îndrepte greșelile (ăsta nefiind cel mai bun cuvânt, pentru că, uneori o acțiune e interpretată drept "greșeală" deși nu e, sau n-a fost făcută cu intenția să rănească...)
    "un nou început" nu cred că există, este doar aceeași poveste care continuă...over and over again...de fiecare dată, cu un nod în plus...:)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Inache - poate ne împiedicăm prea mult de părerea altora; sau de viziunea generală, sau, sau, sau...

    RăspundețiȘtergere
  13. poate... dar m-a atins la un punct sensibil peste care am crezut că reușisem să trec...:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger