.

sâmbătă, 2 iulie 2011

Top 15 priviri feminine

Făceam acum ceva timp un top 10 bărbaţi care mi-ar fi plăcut să fiu. Fizic vorbind. La fel de fizic va fi şi topul de azi. Singura diferenţă e că azi vor fi femei care-mi plac. Nu femeile care aş vrea să fiu, femeile care mă ating cu ceva; la care mă uit cu admiraţie, respect, plăcere... Ca un top adevărat camelian, nu are o ordine anume; fără clasament, pentru că le-aş nedreptăţi. Pentru că fiecare e, în felul ei, pe primul loc.

1. Catherine Deneuve - nu în tinereţe, de-abia după ce a trecut de o anumită vârstă. În tinereţe prea era bombonică. Acum însă, respect total. E genul ăla, cu care ai ieşi la cel mai fiţos restaurant posibil şi căreia i-ai trage scaunul, să se aşeze... Genul de femeie care te ţine la respect fără să zică nimic. Doar uitându-se la tine.








2. Deborah Harry - la fel ca pe Deneuve, o prefer în varianta cu câţiva ani în plus. Pentru că-n tinereţe da, deborda sex. Acum... acum e ceva mai mult. Între bunicuţa rock şi sweet mamma. Şi când aruncă o privire din aia, pe sub sprâncene, mamăăăă. Îţi doreşti să fii în primul rând, la concert.






3. Fanny Ardant - mă-ndoiesc că ştiu mulţi de existenţa ei. În afara maniacilor după filmele franţuzeşti. Cei care n-o ştiu, habar n-au ce pierd. Pentru că şi eu am descoperit-o târziu, da' târziu de tot, şi-ntr-o combinaţie nu tocmai nevinovată cu Catherine Deneuve. Pentru cunoscători, vorbesc despre 8 Femmes.







4. Angelina Jolie - şi nu oricum, ci în variantele ei psihopate şi androgine. În variantele în care nu e gustată de toată lumea pentru că, de, e cea mai cea; în alea în care împrăştie un soi de tristeţe. Şi-un soi de je m'en foutism total.







5. Milla Jovovich - probabil din aceleaşi motive pentru care place şi Angelina Jolie. Nu ştii niciodată cum va apărea, nu ştii dacă azi va fi graţia şi feminitatea, sau va trece la polul opus, cu o imagine pe care i-o vei asocia total; pentru că se vede că e ea, în orice ipostază ar apărea.











6. Greta Garbo - am văzut când eram mică Mata Hari. Habar n-aveam cine-i. Am redescoperit-o mulţi ani după, şi nu mi-a mai ieşit din sistem. Nu pot trece peste privirea aia şi peste faptul că, atunci când se uită - chit că e doar din poze şi filme de mulţi uitate - te vezi pe tine-n ochii ei. Te vezi acolo, la fel de trist ca ea. Şi e din trecut, dar e atât de actuală.








7. Monica Bellucci - în Isus-ul lui Zeffireli era inocentă; mult prea inocentă. În Malena în schimb, m-a lovit. Nu carnalitatea specifică actriţelor italiene; un soi de mister, o renunţare şi-o luptă continuată chinuit. Un amestec de vechi şi nou.











8. Maia Morgenstern - pentru privirea acră şi pentru faptul că, atunci când nu e acră, te doare privirea ei. Pentru eleganţă, şi pentru că-mbătrâneşte frumos.






9. Dani Klein - femeia asta nu zâmbeşte. Nici când cântă, nici când vorbeşte. În cel mai bun caz, rânjeşte. Un rânjet din ăla, care spune "da, da, da, cânt pentru voi; bucuraţi-vă, şi apludaţi. Aveţi impresia că eu cânt pentru voi; de fapt, cânt pentru mine." De asta.








10. Michelle Pfeiffer - Pomeţi, ochi, gură. Între acru şi senzual; între puternic şi fragil; între fără apărare şi bariera aia care te ţine la distanţă.













11. Cate Blanchett - în afara faptului că mi se pare extrem de feminină, îmi inspiră pisică. Pe bune acum, seamănă cu o pisică şi, mai mult de-atât, seamănă cu pisica mea gri. Nu e o asociere ciudată, ba chiar e în favoarea ei...





12. Dita von Teese - parcă e din alt secol; dintr-un secol în care mi-ar fi plăcut să trăiesc. Dintr-un trecut pe care îl aduce senzual şi graţios în prezentul tehnologic. Un cabaret pe care mi-ar fi plăcut să-l trăiesc, şi-l cunosc în parte datorită ei.


13. Nicole Kidman - e preţioasă. E feminină şi rece ca un gheţar. Fără să pice în ridicol şi da, parcă s-a născut cu aristocraţia în spate.










14. Miranda Richardson - pentru capacitatea de a trece de la o stare la alta, de la o înfăţişare la alta. Pentru felul în care pare că te alină, doar ca să te rupă în bucăţi în secunda următoare. Pentru privire - din nou - şi pentru capacitatea cameleonică.





15. Mylene Farmer - în mod ciudat, de ea îmi place mai mult imaginea din trecut, decât cea actuală. Pe vremea când putea să treacă drept băiat de 16 ani; pe vremea când schimbările estetice nu implicau decât schimbarea tunsorii, nu a întregii fizionomii. Pentru latura sauvage şi pentru melodiile care vor rămâne mereu acolo.




16. Tilda Swinton - orice top normal s-ar fi terminat la 10; sau, hai, la 15. Da' nu puteam să ignor figura care m-a bântuit după ce am văzut Constantine şi Narnia. Psihoză şi androginitate. De creat obsesii.

La prima vedere, poate că n-au nimic în comun. Unele sunt extrem de feminine, altora feminitatea nu le pică bine. Cred că, la fel ca şi la bărbaţi, totul ţine pân' la urmă de felul în care privesc. De cât de mult spun cu privirea aia şi de felul în care ştiu să atragă, fără să facă altceva decât să se uite la tine. Ştiu, am mai spus-o, pentru mine ochii nu-s ferestrele sufletului. Dar spun atât de multe...

Pân' la următoarea manie, la bună vedere!

8 comentarii:

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger