.

joi, 25 august 2011

30 de arginţi

Pachetul de ţigări e 125 de mii. Vechi, pentru că am rămas pe rit vechi, ca ruşii. De obicei, dau 150 şi-aştept restul. Sau 130. Mai rar am fix cât scrie pe etichetă. Dar da, de obicei dau hârtii. Da' se-ntâmplă aşa: înainte de salariu, mai spargi şi puşculiţa, că viaţa-i grea, şi cică suntem în criză, şi dacă tot îs acolo, şi-s bani, de ce să nu-mi salvez plămânii cu mărunţeii adunaţi în timpul lunii? Şi da, mă duc cu pumnul plin de monezi; vorba bunică-mii, ca la poarta bisericii.

Mie, una, chiar nu-mi pasă. Tot bani îs. Ce contează că-s mulţi şi mărunţi? Da' nu, că vezi tu, că vânzătoarea nu-i de aceeaşi părere cu mine, şi-mi aruncă o privire ucigătoare. Mamă, ce crimă pot comite, venind cu monezi. Că ea n-a văzut decât hârtii de 5 milioane la viaţa ei, şi-şi murdăreşte manichiura dacă-mi atinge bănuţii. Cum de i-am adunat? Am făcut chetă? Am spart cutia milei? Da' cum de-mi permit să vin să cumpăr ţigări de parc-aş cumpăra lumânări? Da' nu mi-e ruşine?

Mă, eu ştiu una şi bună: banu' îi ban, sub orice formă ar veni. Şi dacă aduni ban cu ban şi ajungi la suma necesară, şi nu-ţi cer să-mi faci rabat, şi tu-ţi permiţi să mi-i dai ca rest, eu de ce n-aş pune rest la rest să fac un întreg? Nu-mi pică tresele să vin cu punga cu monezi; tresele tale de ce se simt lezate când trebuie să-i numere?

Ştiu câteva vânzătoare care strâmbă din nas când vin cu punguţa miraculoasă. Aşa că am un plan măreţ: când voi face următoarele cumpărături babane, fac pe dracu'-n patru, şi plătesc doar cu mărunţi. Măcar un milion. Şi nu numai cu d'alde 5000; bag bonus şi d'ăia de 1000, ba chiar şi din ăia urâţi, de 500 de lei. Îs curioasă dacă o să refuze să-mi ia banii pentru că-s mizilic. O să revin cu deznodământul.

Pân' la următorii nervi, la bună vedere!

8 comentarii:

  1. ok. am câțiva pumni de monezi de 5 și 10 bani, duminică mergem acolo să ne luăm țigări! =))))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Si eu fac la fel. Se mai intampla sa strang cate o mie, cate o mie, ba un banut gasit pe jos, ba un rest de la pufuleti:P. Merge. Numai ca la mine, am un magazin pe care il prefer, doamnele vanzatoare sunt dragute. si chiar imi multumesc. se pare ca sunt un furnior principal de monezi. ca doar de, trebuie rest la lume.:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cami, eu m-am dus la intretinere intentionat cu bani de 5000, 1000 si 500 si i-am dat cu virgula virgulei doua maini plini de marunti... si m-am bucurat ca m-am razbunat putin pe tantea aia comunista... :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Torden - neee, să mă obosesc eu să le strâng în fişic? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Inache - multe, multe pachete de ţigări;)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adelina - şi eu ştiam că la magazine monezile sunt la mare căutare; se pare că unele vânzătoare n-au aflat încă treaba asta...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Liz - buuuun, o primă răzbunare a fost realizată. să curgă cu monezi, zic:D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger