.

luni, 29 august 2011

Fă-mă din cuvinte

...şi atunci, dintr-o singură lovitură, i-a venit de hac ticălosului. Adică l-a învins, l-a făcut pilaf, l-a transformat în oale şi ulcele. Da' ce-i "hac"-ul ăsta? Animal, pasăre, plantă? Obiect de cult? Să-mi zică şi mie cineva de ce i-a venit ticălosului. Înlocuiţi-mi hac-ul. Desenaţi-mi hac-ul. Vreau să pipăi hac-ul, şi mă declar mulţumită. Da' hac-ul nu poate fi delimitat. Vreau să ştiu ce formă şi ce culoare are, pentru că nimeni nu poate să pună punctul pe I şi să mă lămurească cine sau ce e respectiva chestie.

Nu-i bai dacă nu reuşeşte nimeni. Pentru că nici bai-ul nu ştiu ce-i. Cică nu-i cu supărare, şi-atunci de ce nu spui aşa? Bai-ul nu-i varianta masculină pentru baie. Şi dacă ar însemna grav, atunci de ce nu pot să spun că nu l-a lovit bai tare?

Nu, că l-a lovit oleacă sau o ţâră. Nu zău? Da' mai multe leci sau mai multe ţâre zău că nu putea. Şi nu pricep. Nici măcar zău-ul ăla. La fel cum mi-a luat mult timp să pricep ce-nseamnă "'tu-ţi paştele mă-tii". Sau că grijania n-are nici o treabă cu grija şi că, în ciuda aerului misterios, pe ea măcar puteai s-o atingi. Iar dacă-mi spui că l-a legat fedeleş, sincer mă întreb cum de-a putut să-l lege butoi mic, prevăzut c-o toartă, în care se ţine apă sau vin. E mult mai complicat decât biata mea minte poate pricepe.

Pân' la următoarele dileme, la bună vedere!

7 comentarii:

  1. Sper că nu-i bai dacă reuşesc eu :)) "Bai" e regional şi chiar asta înseamnă: supărare, necaz, încurcătură. Vine de la fraţii unguri, numai că nu mai ştiu cum se scrie la ei, "baj" sau aşa ceva :-?
    Cu "hacul" nici eu nu înţeleg, ştiu că am căutat cândva de curiozitate şi am găsit vreo două sensuri cred: un cui mai deosebit, dar nu mai ştiu de ce era deosebit şi salariu. Da' ăsta nu cred că are legătură.
    În rest, şi eu am dileme de astea.

    P.S. Te citesc de ceva vreme şi o să te trec în blogroll, sper că nu-i bai :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) da, asa este. Sunt multe in limba asta a noastra, care nu au nicio logica.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Miss I. - dileme ar fi ele mai multe; doar că, atunci când vreau să le grupez, dispar :-??
    dilemă lămurită total... mai greu. dar apreciez încercarea;)

    P.S. - nu-i bai, cum să fie?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lillee - nici măcar o vagă umbră de logică. şi dacă acum mai pricep cât de cât, îţi dai seama cum era când eram mică???

    RăspundețiȘtergere
  5. Aoleu, da' stiu c-ai inceput sa-ti pui intrebari serioase, nu gluma, le iei pe rand si le rumegi, nu te lasi :)) Mna, tac malc, ce sa zic? :)
    Sa ai o zi faina, Cami!

    RăspundețiȘtergere
  6. @teonegura - cum ar fi să n-am nici o dilemă? n-aş mai fi eu...
    Zi faină, Teo:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger