.

miercuri, 26 octombrie 2011

Dualitate

Nu m-am considerat niciodată un as în ale calculatoarelor. Ba chiar departe de mine gândul. Ştiu să-l curăţ de praf, să fac un schimb de hard-uri şi, nivelul maxim de cunoştinţe, să formatez C-ul în momentul în care simt viruşi periculoşi prin apropiere sau au trecut mai mult de 6 luni de la ultima formatare. În rest, dacă-mi prind urechile, îl iau frumos în braţe şi mă opresc în primul service.

Din fericire pentru mine, n-a prea fost cazul pentru această intervenţie extremă şi de urgenţă, deci compul pentru mine e aşa: hard – cel mai important, pentru că dacă rămân fără spaţiu îs un om mort; memorie virtuală – mi-a creat probleme majore acum vreo doi ani, şi de atunci îs cu ochii în patru să nu rămân fără; şi slot-uri usb. Restul nu mă prea afectează. Pe principiul organelor interne: ştiu că sunt acolo dar, dacă nu mă deranjează, nu vreau să le văd nici măcar la ecografie.

Da’ nu, că vezi tu, că cică cea mai importantă parte e una minusculă: procesorul. Că de el depinde totul pentru că el răspunzător de viteza de reacţie a întregului sistem. Bun, zic. Deci un procesor deştept îmi face compul mai rapid. El – deştept, eu – fericită. Şi cică AMD APU ar fi foarte deştepte. Nu zic eu pentru că, repet, sunt un banc când vine vorba de IT, vorbeşte lumea. Şi că, odată cu lansarea lor, AMD a introdus o tehnologie nouă, şi anume AMD Radeon™ Dual Graphics.

Şi ce face tehnologia asta atât de interesant? Păi – şi aici voi combina talentul de traducător cu ăla de a da copy-paste – permite procesorului AMD APU să colaboreze cu placa video AMD Radeon, astfel încât platforma să fie mirobolant de high-definition, iar potenţialul DirectX® 11 & DirectX® 10 să fie mult mai bun decât dacă APU şi RADEON ar lucra independent. AMD Radeon™ Dual Graphics e suportată de AMD-urile APU serie A în combinaţie cu AMD Radeon™ HD 6000, dar doar folosite cu Microsoft Windows 7. Greu. Respir uşurată. Am trecut de partea tehnică cât de cât onorabil.

Ce-am înţeles eu după ce-am scotocit printre toate informaţiile disponibile? Că poţi creşte performanţa vizuală până la 123% dacă foloseşti tehnologia sus-numită. Că e mană curată pentru gameri, pentru că oferă o calitate mai bună a imaginii. Că atunci când nu te mulţumeşti cu jocuri gen Mah-Jong şi Zuma, numele de AMD Radeon™ Dual Graphics îţi poate da palpitaţii mai ceva ca atunci când ai fost la prima întâlnire. Că cei pasionaţi de IT sau măcar interesaţi de un upgrade al sistemului radiază de fericire la gândul că a mai apărut o tehnologie numai bună de încercat, de testat, de bibilit.

Şi-am mai înţeles ceva: că atunci când îmi va muri compul, mă duc la nenea care face calculatoarele bine, şi-l las să-i schimbe şi procesor, şi placă de bază, şi ce mai are el bătrân şi bolnav pe acolo. Deci bătrânul comp nu mai moare. Până atunci, stau departe de orice m-ar face să par un antitalent tehnic. Nu de alta, da’ procesorul pare a fi în stare să mă explice pe mine; eu pe el, mai greu...

SuperBlog 2011, etapa 11.

6 comentarii:

  1. "AMD Radeon™ Dual Graphics is a form of AMD CrossFireX™ Technology" si "More important than the CPU cores, however, is the fact that half the chip die is now taken up by the graphics-processing circuitry" ... asta pentru ca IT-istii sa nu mai piarda timp.

    "Currently, AMD Radeon™ Dual Graphics is supported on the AMD A-Series APUs in conjunction with select AMD Radeon™ HD 6000 series graphics cards used under the Microsoft Windows 7 operating system." ... asta e important pentru gameri.

    "Notebook manufacturers can now build an AMD-based laptop with only a single APU chip that can play DirectX 11 games and you don't have to spend that extra money on a discrete graphics card if you're just a casual gamer ... iar asta pentru cei care vor sa-si cumpere un laptop ... fara sa fie nevoiti sa-si vanda un rinichi. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu sunt as, si e OK ca asta e un articol publicitar, trebuie sa traim cumva cu totii, sau ma rog, in concursul ala...
    Ceea ce vreau sa zic e ca intr-adevar, AMD-urile sunt cam the best, din ce-am tras cu urechea pe la altii care se pricep :)
    O saptamana faina, Cami!

    RăspundețiȘtergere
  3. @INTJ - asta ca să fie clar că m-aş pierde fără persoane care ştiu cu ce "se mănâncă" IT-ul:P

    RăspundețiȘtergere
  4. @teonegura - încă o lună de acum încolo va tot fi publicitate d'asta...
    amd-ul meu trăieşte încă, după vreo 5 ani de folosit constant. deci n-am de ce să te contrazic:)
    Săptămână faină, Teo!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Camelia - neah! era o simpla completare la ce ai scris tu, "o mana de ajutor" si pentru tine si si pentru cine citeste ... ca oricum, pentru acasa si tinand cont de raportul pret/performanta, AMD da clasa la Intel. la servere e deja alta poveste ...

    RăspundețiȘtergere
  6. @INTJ - păi, cum încurcate sunt căile compurilor, mulţumesc de completare:)

    ...şi trebuia să mă gândesc că e şi o şustă pe undeva...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger