.

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Un ochi spre Eyefinity

Un monitor? Nu, trei. Trei monitoare? Ba nu, şase! Cum adică, şase monitoare şi-o singură unitate centrală? O singură placă video chiar, datorită tehnologiei AMD Eyefinity.

Că le vrei unul lângă altul, sau trei peste alte trei, asta-i alegerea ta. Dar da, Eyefinity îţi dă posibilitatea să creezi un mega display, un singur desktop format din 3 până la 6 monitoare, ca un puzzle. Îmbinare perfectă, opţiune de a aşeza monitoarele orizontal sau vertical, senzaţie surround. Rămâne la latitudinea ta dacă vrei să vezi imaginea extinsă pe toate monitoarele (Duplicated Mode operation), sau dacă preferi ca fiecare monitor să-ţi afiseze altceva (Extended Mode). Îţi poţi crea de asemenea şi un Display Group, ceea ce va face sistemul să creadă că ai un singur monitor, uriaş.

Pe ce fel de plăci există Eyefinity? De la seria ATI Radeon™ HD 5400 în sus. Şi de unde ştii care şi cum? Păi, e simplu: AMD pune la dispoziţie un util care să te ajute să-ţi alegi placa video recomandată, în funcţie de nevoile proprii şi personale; că vrei jocuri, recreere şi productivitate la nivel casual, avansat sau extrem, utilul cu pricina îţi sugerează placa ideală.
Tot acolo afli câte porturi trebuie să aibă placa video, în ce combinaţii (HDMI, VGA, DVI), dar şi ce opţiuni ai pentru „aşezarea în spaţiu” a monitoarelor. Uite ce mi se propune pentru 6 monitoare şi jocuri, recreere şi productivitate la nivel avansat:


Buuun, şi ai 6 monitoare, ţi-ai ales placa video, le-ai montat, şi-acum ce faci? Sau cu ce te ajută monitorul ăla imens în faţa căruia stai uimit?

1. Dacă-ţi place să te joci pe cât de mult îmi place mie, atunci vei aprecia că totul e mult mai mare. Că poţi vedea mai bine ce şi unde se întâmplă, că eşti aproape în mijlocul acţiunii, că ai mai mult loc de mişcare. Plus că, dacă eşti maniac după jocurile 3D, ce univers mai real decât cel văzut pe 6 monitoare? Deja nu mai eşti în faţa jocului, eşti ÎN el. Plus că un film tre’ să se vadă aproape la fel ca la cinema. Doar că tu stai comod, în fotoliu, acasă.

2. Muncă. Da, ştiu, nici mie nu-mi place, dar trebuie făcută. Şi ce e mai enervant decât să ai multe ferestre deschise, şi să trebuiască să le minimizezi pentru a ajunge la cea la care ai nevoie, să ţii minte ce era acolo şi-apoi să te muţi înapoi în fereastra originală? Cu Eyefinity ai scăpat de asta. Pe-un monitor sursa de informaţii, pe-un altul proiectul la care lucrezi, başca încă vreo două surse de inspiraţie. Nu mai schimbi ferestrele între ele, îţi muţi doar privirea de pe-un monitor pe altul. Mai puţin timp pierdut, productivitatea creşte.

3. Pe de altă parte, mai e o chestie enervantă: vrei să vezi un film, da’ parcă vrei să vezi ce se întâmplă şi pe blog/facebook/mail, fără să întrerupi de fiecare dată „acţiunea”. Nimic mai simplu: pe-un monitor – filmul, pe altul – blogul, ş.a.m.d. Mai simplu, mai lipsit de complicaţii.

Vrei să ştii ce fel de jocuri poţi juca? O căruţă de jocuri! Assassin’s Creed 2, World of Warcraft, Portal, Mafia 2... Uite aici găseşti lista completă. Aplicaţii? Photoshop, Corel, Cyberlink, Arcsoft şi da, aş putea continua liniştită, dar ce farmec ar avea să-ţi stric toată surpriza?
Se pot face multe cu Eyefinity, dar te las să le descoperi tu, pe rând...

SuperBlog, etapa 27.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger