.

miercuri, 4 ianuarie 2012

Andrea Dworkin se răsuceşte în mormânt - p.4

Am auzit zilele trecut o chestie: ”tre` să citim Virginia Woolf... e plină de porcării feministe... niște frustrate, părerea mea”. Spusă de o femeie. Am rămas mască. Fără cuvinte. Și-ncercam să le adun, da` pe bune că nu-mi ieșea...

Adică... adică... o fetiță răsfățată, care s-a născut cu drept de vot, și dreptul de a-și lua permis de conducere, și dreptul de a se mărita sau nu, și dacă da, cu cine are ea chef, și cu dreptul de a face ce vrea cu corpul ei, și care nu e nevoită să stea la cratiță decât dacă are chef, și care poate să muncească cot la cot cu un bărbat, și care poate face o facultate dacă vrea, și toate astea pentru că au existat ”frustrate feministe”... ea zice că-s porcării?

Deci e cam așa: dacă le are de când a început să meargă, are impresia că așa a fost mereu. Că și-n `50, și-n `70 era la fel. Că putea ieși-n stradă și să spună că are drepturi egale, fără să se-ntoarcă machiată natural acasă.
Newsflash! Dacă se-ntâmpla acu` 50 de ani, nu-i ancient history. Dacă ele erau frustrate, atunci tu ești frustrată pentru că profiți de ce au obținut ele în timp... Mi se zvârcolesc neuronii. Dureros.

Și mă repet: am avut perioada mea feminist-extremistă. Mi-a trecut în timp, după ce-am citit, văzut, adunat informații. Și-am ajuns la feminism moderat, cu o tentă de misoginism față de anumite specimene. Dar știu cu ce se mănâncă. Și dacă era frustrant să nu ieși din șorțul de bucătărie, să te închini domnului soțului tău și să nu ai alți dumnezei în afară de el atunci da, toate care nu facem asta putem fi clasificate drept ”frustrate”. Și fără să fie de rău...

Pân` la următoarea dilemă, la bună vedere!

2 comentarii:

  1. Sunt de aceeasi parere cu o mica completare. Virginia Woolf este o scriitoare. 'Trebuie' citita pentru ca scrie tare bine si are un simt estetic bine ascutit. Nu stiu exact ce 'trebuie' domnisoara/doamna in cauza sa citeasca de Woolf, poate discursurile pe care nici macar nu le gasesc acum, eu am citit 4 carti de ea si nu-mi aduc aminte sa fie vreo urma de propaganda feminista in ele, cel putin nu pentru perioada pe care o traim! E doar literatura, idei originale si descrieri dinamice fabuloase.
    Asta e ca si cum nu l-as citi pe Hemingway pentru ca era misogin. :-))
    Revenind la subiectul tau. Eu cred ca pe astfel de femei nu le prea deranjeaza absenta unor drepturi umane in viata lor. Cred ca ii e tot una daca voteaza sau nu. Sunt curioasa in schimb care e proportia dintre pantalonii si fustele din garderoba ei. Oricum, daca considera ca feminismul prezinta idei extreme ar fi imoral si revoltator pentru perioada in care ea traieste sa mai poarte vreodata pantaloni indiferent de material sau stil.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim - posibil pentru facultate...
    ținând cont de faptul că n-a citit, presupun că vorbea doar din auzite.
    nu le deranjează, sau nu știu exact că le au, de ce le au și ce să facă cu ele?
    nuuuuu, las-o îmbrăcată, te rog:)))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger