.

duminică, 3 iunie 2012

Fumatul dăunează grav sănătății

Renunță la fumat! Chiar de azi și tu poți spune ”nu!” tutunului. Poți fi și tu din nou un om liber, sănătos, fericit! Nu mai fi sclavul țigărilor. Redevino stăpânul nervilor și portofelului tău! E atât de ușor. Libertatea e la un pas!

Toate reclamele astea cu ”spune nu tutunului” seamănă mult prea mult cu ”spune nu la droguri” și ”asociația alcoolicilor anonimi e lângă tine”. Doar că-s mai agresive și te fac să te simți de parcă ai omorât pe cineva în momentul în care ai aprins țigara.

Ai o problemă cu alcoolul? Săracul de tine. Ce greu tre` să-ți fie să nu poți să nu ascunzi sticle în toată casa, să bei până uiți de tine, să adormi prin șanțuri și să nu fii tu decât cu sticla în mână. Hai, vino la noi, vom încerca să-ți diminuăm suferința și să te ajutăm să scapi de monstrul care te chinuie.
Te droghezi și ți-ai amanetat până și părinții ca să-ți întreții viciul? Gata, gata, nu mai plânge, uite, o să vezi că suntem lângă tine până la capăt și împreună îți vom învinge și dependența, și temerile, și problemele.
Fumezi? Ești inconștient? Știi cât de mult rău îți face și ție și celorlalți? Omori mediul, obligi bieții nefumători să-ți inhaleze fumul stupid, vai, miroși ca o scrumieră și cum poți să bagi otrava aia în tine? Fie, hai să vedem dacă putem face ceva și pentru sufletul tău păcătos. Nu neapărat pentru tine, cât pentru ceilalți, să nu-i mai intoxici...

Plămânii mei, portofelul meu, pielea mea, viciul meu. Dintre toate trei, mi se pare cel mai puțin periculos. Sau grav. Poate pentru că un alcoolic n-o să-ți spună unde-și ține ascunse sticlele și cineva care se drogheză n-o să-și scoată doza de față cu tine, la masă. Un fumător e public tot timpul. Nevoia celorlalți de a-ți băga pe gât binele lor devine acută. Fumezi! Tre` să te salvăm!
Nu, nu trebuie. Poate că sunt dependentă de nicotină, sau poate doar îmi place gustul de fum. Poate-mi place cum se duce-n plămân, cum alunecă pe gât, cum iese, misterios și albăstrui. Poate că-mi place doar gestul de a aprinde o țigară sau poate chiar mă calmează și mă relaxează. Poate toate la un loc.

Un nefumător n-o să-nțeleagă asta.
Un fost fumător o să fie cel mai mare activist împotriva fumatului, fără să mă pot hotărî dacă e din cauză că sincer crede că tutunul e dăunător, sau pentru că prea multe țigări aprinse în jurul lui îi vor clătina hotărârea, și-i e poftă să fumeze, și-i e rușine să se apuce din nou.

Pân` la următoarea dilemă, la bună vedere!

4 comentarii:

  1. poate cei mai enervanți îs foștii fumători, care se dau rotunzi și-ți zic cu un aer superior: de ce nu te lași de fumat, uite, eu cum am putut s-o fac? de ce naiba tre' să presupună din start că eu vreau să mă las și nu pot? că, iaca na, nu-i așa, tu ai vrut, io nu vreau, de aia nu mă las, nu din cauză că nu pot... taci și scutește-mă! :|
    și mi se pare de-a dreptu' hilar și stupid să-i văd pe unii care se laudă cu asta și o consideră "cea mai mare realizare a lor". asta sună tragic... mare fâs... e ca și cum m-aș lăuda eu dacă aș renunța să mai port șosete cu dunguțe, aș trece pe șosete mov cu puncte și aș înnebuni pe toți cu "realizarea" mea... da' dacă unii n-au cu ce să se laude cu altceva... :)))
    a, și mai sunt ăia care zic: "eu vreau să te lași de fumat pentru că țin la tine și vreau să-ți fie bine, să fii sănătos". băi frate, da' ce ești tu mă? înțelepciunea universală? de unde naiba știi ce-i bine și ce nu pentru mine? că știu tante de 80 de ani care au fumat toată viața și n-au nimic, trăiesc fericite fumând în continuare...
    aaarghh! :-L

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru ca asa este! vreti, dar nu puteti!
    oricum comparatia faptului de a renunta la fumat cu renuntarea la unele sosete, este cel putin nereusita...

    ca si cum as compara mersul pe jos cu enrgia campului electrostatic ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger