.

vineri, 14 decembrie 2012

Iată vin colindători

Nu-mi plac colindătorii. Mai rău decât colindătorii, îmi displace popa care vine să-ți binecuvânteze casa de vreo 2-3 ori în perioada asta. De parcă casa mea n-ar fi destul de binecuvântată și fără el. Și nu mă enervează că vine el, în rochița lui atent călcată și cu țârcovnicul lângă el și vrea să cânte. Mă enervează că insistă și că țârcovnicul îi anunță venirea cu multe uși înainte. Și că insistă. Și că, dacă din întâmplare ai uitat ușa deschisă, intră peste tine, recită rapid și dup-aia vrea bani. Păi, tu ai vrut să vii să cânți, nu te-am chemat eu, de ce vrei să te plătesc? DE CEEE???

Plus că are taxă și strâmbă din nas dacă-i dai o felie de cozonac, un pahar cu vin și-i arăți politicos ușa, să nu se piardă. Cred că e în stare să își retragă binecuvântarea. Cred.
Plus că vrea să-i pupi mâna. Mâna aia pe care nu s-a mai spălat de când și-a început rondul, pe care au bălit-o mulți înaintea ta și pe care el o împinge semeț în față. Țârcovnicul e în stare să te forțeze cu mecla-n mâna popii, c-așa-i datina. Iar mie nu-mi place să pup mâini necunoscute și despre care nu știu pe unde au umblat înainte. Un soi de mâini de moravuri ușoare.

Din motivele astea, nici un popă n-a mai intrat la mine-n casă de mulți ani. Asta doar dacă nu l-au adus ai mei pe ascuns, cât eu nu eram acasă.

Revenind la colindători. Îs tremurați, înghețați, avizi după bani, cu același repertoriu lălăit și-nvechit pe care-l foloseam și eu când eram mică, undeva prin alt secol. Cântă fonfăit la-nceput, că li s-a înfundat nasul și smârcâit la sfârșit, că li se desfundă nasul. Îs înfofoliți și, dacă le-ai scoate straturile, ar începe să pută, c-au mers mult și-au depus efort. Au fețele lungi și tâmpe și miloage și, dacă în loc de bani te-mpinge păcatul să le dai nuci și portocale, o să te trezești cu geamul spart. Partea bună - îți recuperezi nucile și portocalele. Partea proastă - tre` să-ți cumperi geam nou.

Și sunt două categorii: ăia pe care nu-i cunoști, și cărora nu le deschizi sau pe care-i expediezi rapid, mai ales dacă răspunzi cu mâinile pline de sânge și cu un cuțit în mână. N-am încercat, dar sună promițător.
Și ăia pe care-i cunoști. Care sunt, eventual, copiii lu` Cutare rudă sau prieten de familie, care vine cu părinții și de care nu poți scăpa, pentru că el a venit cu scopul precis de a face bani. Și nu scăpi până nu te colindă și nu-ți ușurează portofelul. Ăștia-s moartea. Că nu poți să-i refuzi, că tre`să le dai bani că altfel se uită câș părinții la tine, că nu contează că plodu-i afon, tu tre` să te minunezi de veleitățile lui artistice și să-i prevezi un mare viitor. De asta, când vin rude și prieteni cu plodurile colindătoare la ai mei, intru, îi salut și-o anunț conspirativ și-n gura mare pe maică-mea că eu NU SUNT ACASĂ.

Dacă totuși te prind și te fac de bani, metoda simplă, care nu dă greș niciodată, e să le întorci vizita. Cel mai sigur a doua zi. Și să-i colinzi și tu. N-o să le convină pentru că, mai mare fiind, o să trebuiască să-ți dea dublu față de cât ai scos tu. Din cauza asta, anul următor știi sigur că n-or să mai treacă să te colinde. Ga-ran-tat!

Pân` la următorii nervi, la bună vedere!


8 comentarii:

  1. =)) m-ai amuzat maxim in dimineata asta la cafea Cami. esti o scumpa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) ... da, asa este. Religiei i se dau uneori forme grotesti. Si daca nu stai intr-o garsoniera, da buzna in toate camerele, ca sa faca treaba completa ! De ce vine ? Eu cred ca sunt putin "deplasat" cand ma gandesc ca se poate trage cu ochiul, cam cum o duci, cam cate sertare sunt, cam ce tablouri, poate vreo carte rara, vreun giuvaerical ... si daca e careva prin familie care sa poata riposta prompt in caz de vizita "pe nepragatite" - sunt informatii folositoare :)). Da, poate ca sunt eu "deplasat" ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trag cu ochiul, comentează, se informează, te scutură de bani și-și fac plinul pentru tot anul viitor. pe scurt.

      Ștergere
  3. Mare dreptate ai!
    Superstitia spune ca e bine sa primim colindatorii ca sa ne mearga bine... Cat despre preoti... isi fac datoria doar... bn ar fi daca n ar mustaci cand e vb de bani...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da` nu se precizează CÂȚI colindători... iar preoții ar trebui să-și facă datoria la cei care chiar își doresc asta, nu să te ia cu japca

      Ștergere
  4. Mor când văd categoriile astea pe la ușa mea. Nu mi-s dragi colindătorii, dar preoții nici atât. Vin să îmi ude pereții, să îmi irite timpanele și să mă pună să pup chestii și îmi mai cer și bani pentru treaba asta ca să își crească ei burta pe banii credincioșilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. și unii, și alții, sunt alimentați tot de d`ăștia, dintre noi. dacă n-ar deschide nimeni ușa...

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger