.

joi, 10 ianuarie 2013

Manii de iarnă

Fandosit.
Unul din cuvintele copilăriei mele. Eram fandosită dacă nu voiam să mănânc cașcaval iute și măsline ciudate, pe care ai mei le considerau delicatese. Eram fandosită dacă nu voiam să mă uit cum moare porcul de Crăciun și trimisă într-o cameră cât mai depărtată, că porcul simte mila și nu moare și eu eram cea care era de vină, nu ei că-l măcelăreau. Fandosită eram dacă nu voiam să mă joc cu copiii de la bloc, care erau  murdari și vorbeau cu ”fă”, dacă refuzam să iau ceva de la persoane care nu-mi plăceau, dacă nu ieșeam nici până la consignație fără să mă spăl pe cap, dacă făceam orice.
Fandosită, enervantă, sălbatică și antisocială.

Răzgâiată n-am fost niciodată. De asta nu s-a plâns nimeni. Nu mă dădeam cu fundul de pământ, nu băteam din picior, nu urlam în mijlocul magazinului că vreau ciocolată. Dorințele mele erau secrete spuse la ureche și, de cele mai multe ori, imposibile în momentul ăla.

Puteam sta ore-n șir în șifonier, sub pat, sub masă sau în debara. Nu, nu mă pedepsea nimeni. Îmi plăcea acolo. Și, în mod ciudat, am învățat și să vorbesc, și să mă exprim, și să mă revolt. N-am purtat costume sau măști, dar am avut o perioadă în care mergeam doar pe pătrățelele albe, evitam cu grație de balerină crăpăturile din asfalt, capacele de canalizare sau urmăream bordurile.

Fă-ți cruce cu limba-n gură.
Dacă vrei să nu se prindă nimeni că-ți faci cruce. Ca să nu te apuce crucificarea în mijlocul autobuzului. Ca să ai noroc la teză. Ca să nu te asculte sau, dacă te ascultă, să iei notă mare. Parcă de crucea aia depindea totul. Parcă nu puteai s-o faci doar în gând. Parcă era musai să-ți faci rugăciunea. Parcă nu aveam destule manii și fără mania ei.
Fă-ți cruce cu limba-n gură.
Și-mi schimonoseam fața-n fel și chip, până când s-au întrebat ai mei dacă n-am cine știe ce boală ciudată și foarte psihică. Până am realizat că nu tre`să se prindă nimeni de mania mea.
Până am realizat că făceam prea multe rugăciuni și că am prea multe manii.

Am fost fandosită și maniacă. Am fost tracasată de fandoseli și manii. Sunt în continuare fandosită și maniacă. Dar n-aș recunoaște asta pentru nimic în lume.

Pân` la următoarea manie, la bună vedere!

1 comentarii:

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger