.

marți, 2 iulie 2013

BAC 2003

Mie nu-mi pasă câți au luat bacul, câți l-au picat, câtă fraudă a fost, cine ce șpagă a luat. Nu-mi pasă nici măcar că, de la an la an, concluzia e că România e din ce în ce mai proastă. România, săraca, n-are nici o vină. Nu ea e mai proastă, oamenii care cresc în ea sunt. Și cu bac luat, și fără, tot proști îs. Nu pentru că spune Băsescu că doar femeile albe și culte ar trebui să facă copii, nu pentru că ”geniile ne pleacă în străinătate, unde sunt apreciate”, nici măcar pentru că eu, tu, noi, partea de societate care a luat bacul, a citit în continuare și știe să facă măcar un acord s-a decis să nu procreeze; oamenii în sine sunt proști pentru că proștii sunt ăia care se bagă-n seamă, proștii sunt ăia care, chiar dacă-și iau bacul, tot ”freelanceri la Italea” se fac, pentru că, până la urmă, proștii au tupeu și logoree. Nu-mi pasă.

Și n-aș fi scris despre bac dacă nu l-aș fi auzit pe unu` care și-a dat bacu` cam odată cu mine spunând că el știe sigur, total și fără îndoială că toată lumea a copiat. Că nu se putea să iei bacul nici atunci dacă nu copiai, dar că era așa, mai camuflat și mai ascuns. Că n-a scăzut gradul de inteligență, a crescut vigilența supraveghetorilor. Mă, să mori tu? Zici tu drept? Evident că au fost și la noi discuții. Cine și-a luat sau nu examenul pe drept, care cum a uns comisia, cum e să fii vedetă, să nu dai pe la școală și să treci cu 10, da` eu știu cum am dat examenul. Că nu s-a putut copia și, chiar dacă s-ar fi putut, nu ne-ar fi trecut prin cap. Pentru că era simplu: dacă te prindea, te elimina. Și mie nu mi-ar fi convenit să fiu eliminată din bac. Nici nu se punea problema de proces, media, publicitate; era o chestie de obraz.

Așa că normal că mă umflu ca broscoiul când vine cutare și-mi spune că toată lumea a copiat la bac. Nu, dragă Cutare, nu toată lumea a copiat. Dac-am învățat? Da, pe rupte. Dacă am avut emoții? Da, la greu. Dacă mi-au ieșit câteva fire albe ipotetice din cauza bacului? Da. Că nu m-a ajutat decât să iau o diplomă de facultă care nu mă ajută la nimic, da. Dar că am copiat? Nu. Că mi-a trecut prin cap gândul? Nu. Sincer, sunt 10 ani de atunci. Și-ți dau bacul acum, la română, franceză, istorie, engleză și-ți iau notă de trecere, lejer. Pe psihologie nu mai sunt sigură, da` restul ți le trec și acum.
Nu pentru că eram mai deștepți atunci, nu pentru că erau profi mai buni, elevi mai interesați, sau sistemul nu scârțâia deloc; pentru că bacu` făcea diferența între stau pe banii mei, sau stau pe banii părinților. Pentru că încă mai aveam dorința aia de a încerca studenția ca-n filme. Pentru că, într-un stil masochist, voiam să trec prin faza aia de spălat pahare la bar ca să beau o bere din banii mei, câștigați cinstit. Pentru că eram tânără, stupidă și cu idealuri, pentru că mai credeam încă în plăcerea unei conversații în care să epatezi nu prin statut, ci prin cultură, pentru că încă mai port în mine ideea diferenței între clase, pentru că-mi plac oamenii care știu ce-i ăla Cointreau, care nu au degetele butucănoase și pentru că, la fel de stupid, încă mai cred în superioritatea culturii în fața forței brute.

Și nu cred că, dacă n-ai luat bacul, ești prost. Ești prost dacă dai vina pe altcineva în afară de tine.

Pân` la următorii nervi, la bună vedere!

24 comentarii:

  1. Mi-a placut mult articolul tau!!! Ai dreptate, mare dreptate, in 99% din el. 1% e partea cu " superioritatea culturii" de care eu incep incetisor sa ma indoiesc. Sper sa nu simta si copilul meu (13 ani) asta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-ai de ce să te îndoiești; clar n-o să-l ajute mereu, n-o să-i folosească atunci când va trebui să bată un cui sau să schimbe o garnitură, dar, mamă, ce bine o să se simtă la o ”cafea intelectuală”, când o să-și găsească cercul!

      Ștergere
  2. Fata draga, nu imi amintesc in clipa asta vreun articole de-al tau care sa-mi fi placut mai mult, desi am citit tot ce am gasit pe aici, cuminte, chiar daca nu am comentat intotdeauna. M-am multumit sa te apreciez cu tot zambetul si cu sufletul tot pentru felul cum spui lucrurile, chiar daca nu am fost de fiecare data de acord cu tine. Dar acum sunt si trebuie sa iti las macar un gand bun pentru ce ai pus tu aici. Trebuie sa iti multumesc, pentru ca nu ai scris numai in numele tau, ci in numele unei generatii intregi. Eu am fost bac 1996, dar zau ca tot la fel se simtea. Si tot pentru aceleasi motive am invatat si tot pentru aceleasi motive nu mi-a trecut prin cap sa copiez si tot pentru aceleasi motive ma uit la televizor si citesc ce se intampla de niste ani la noi in tara si ma minunez. Nu sunt nostalgica sau nu sunt totdeauna. Numai asa, cate un pic in momentele in care simt ca lumea s-a intors cu capul in jos si noi suntem figuranti intr-un film cu prosti, ca stofa de care trebuie ca sa fim actori nu am avut. Iti salut randurile, iti salut inflacararea si ma plec admirativ in fata ideii pe care ai expus-o aici.
    A, si eram gata sa te corectez cand am vazut 2003, nu 2013!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu știu dacă mă exprim în numele unei generații, dar cei pe care-i cunosc, care și-au dat bacul cot la cot cu mine și care nu vor să epateze, la fel au făcut :)
      nostalgie... uneori și-n legătură cu anumite chestii. nu cred că s-a întors lumea, cred că nu ne așteptam s-o ia pe arătură în halul ăsta.
      cât despre 2003... ehehei, a trecut ceva de atunci :)))

      Ștergere
  3. Chiar am cautat pe Google "Cointreau" :))

    Imi place ca spui ca ai invatat din placere...gandindu-te la viitor si la independenta. Eu nu prea am invatat motivat de aceste ganduri, ci parca mai mult de frica.

    Cu toate acestea, acum sunt mult mai deschis in a invata lucruri noi si a reciti informatii istorice care nu-mi prezentau interes in anii de scoala. Este o rusine sa nu stii prin ce secol a trait Stefan cel Mare sau sa nu cunosti vecinii tarii tale.

    Nu poti zice ca in ziua de azi copii sunt mai prosti, dimpotriva, sunt poate mai destepti, insa nu-si indreapta atentia catre lucrurile importante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum tre` să-l și încerci :P

      de frică n-am avut de ce; majoritatea materiilor erau ”la fileu”. și-am învățat mai mult cultură decât informații seci.

      au acces mult mai ușor la tot soiul de informații; au totul la-ndemână; da, cred că prioritățile sunt, până la urmă, problema.

      Ștergere
  4. Eu l-am dat in '99. Tin minte ca toti colegii mei au punctat educatia fizica la proba la alegere. Eu, singura din doua licee, am ales anatomia. Iar profesorii aia, convocati doar pentru a corecta stupida mea lucrare de examen, au fost cat pe ce sa ma pice. Dirigintele meu m-a ajutat, dupa ce le-a dat asigurari serioase cum ca nu, nu si nu, in vecii vecilor pururi amin, n-am sa dau la Medicina. :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dacă alegeam sportul, clar picam bacul :))))
      la fel și anatomia, clar! noroc de profil umanist, că altfel...

      Ștergere
  5. De aia n-am putut alege nici eu sportul. Horrorul meu din scoala a fost sa saritura la capra. :p
    Stai ca rad si-mi iese fumul pe toate orificiile... asa, hahaha, eu am facut mate-fizica! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu când am sărit capra, am sărit-o cu tot cu prof și vreo 3 colegi. plus buretele ăla de pe ea acoperit de piele de capră imitată.Am sărit tot ce-am văzut.
      Restul e istorie.

      Vai mie! mate+fizică= Camelia repetentă pân' la 60 de ani. Plusează chimie ca să mă faci repetentă-n mormânt.

      Ștergere
    2. Imi datorezi o spalare la Nufaru', o tastatura si doua pachete de servetele umede ca la faza cu capra am ras pana a sarit cafeau din mana si din mine peste tot si toate.

      Ștergere
    3. Inainte de asta, faceti loc!
      http://www.youtube.com/watch?v=cgUp3mBCBkE

      Ștergere
  6. Oho, bacalaureatul e cu 20 de ani in urma pentru mine!Desi ne supravegheau profesorii nostri din liceu nu s-a pus problema sa copieze cineva. Vorba ta - nu era cazul, nici nu ne-am gandit! Tin minte ca la limba romana, proba orala, a trebuit sa povestesc despre Arghezi si nu mi s-a parut nu stiu ce subiect groaznic, asa cum li se pare copiilor dintr-a 12-a. Faza faina pentru mine a fost la cealalta proba sustinuta oral, Filosofie, cand povesteam comisiei ca Aristotel nu Putea Fi .... ceva si am inversat P cu F si ce a iesit :))
    Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că până la un moment am crescut cu ideea că BAC-ul egal maturitate. Cât despre subiecte, nu știu să fi avut oroare de ceva, pentru că le "mestecam" din gimnaziu. Sau poate se citea mai mult în perioada aia...

      Ștergere
    2. sau erai tu TOCILARĂ.
      TOCILARO.
      :D

      Ștergere
  7. Cateodata mi-e teama ca nu voi sti sa ajut copilul sa-asi faca temele...si totusi tind sa cred ca am invatat cand eram in anii de scoala..dar am uitat.

    Nu cred ca ai nostri copii sunt mai prosti, doar se prostesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. temele sunt mereu neplăcute, mereu au fost.
      cat despre copii, depinde cum sunt crescuți.se prostesc dacă îi lași să se prostească.

      Ștergere
  8. Ce bucuros sunt ca am luat bacul. A fost greu dar am putut trece cu succes de toate etapele, acum ma mandresc ca am luat bacul :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Depinde. Ce intelegem acum prin cultura? Nimic. Cultura nu mai e la moda. Priviti televizorul! Asta e cultura! Nu mai intereseaza pe nimeni sa stii, ci sa ai! Deci cultul banului si cultura smecherilor. Asa ca sa nu mai visam! Iar BAC-ul a fost fraudat! Dar nu de toti. De comisii, de directori si de cei cu bani. Ca ceilalti n-au prea avut succes. Cu 53 % promovabilitate, e clar ca a trecut cine a trebuit sau cine a vrut sa invete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu mă uit la televizor :)))

      toți vrem să avem, până la urmă. dar nu cred că una o exclude pe cealaltă.

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger