.

sâmbătă, 6 iulie 2013

De ce n-am iubi femeile

Mă roade asta demult: Cărtărescu încearcă să explice de ce iubim femeile, și cartea lui a ajuns pe buzele tuturor celor care cred că literatura bună se limitează la literatură citibilă. Să ne-nțelegem că-mi place Cărtărescu, cu toate dulcegăriile lui, la fel cum îmi plac dulcegăriile lui Teodoreanu sau ale lui Drumeș, la fel cum nu mă impresionează lecțiile de viață ale lui Coelho, la fel cum îmi pun întrebări cum de s-a ajuns să se dea citate din ăla de la Paraziții care, oricât ar fi el de deștept, e unu` care face versuri pe care le uiți în secunda următoare. Sau pe care le repeți obsesiv, până vine altu` cu alte versuri mai bune.

Revenind însă la Cărtărescu și la-ncercarea lui de a explica misterul misterios. Că Cărtărescu e mare și adolescentele suspină pe el și pe versurile lui, toate duduile se udă când află cât e el de fidel unei aceeași femei, și nu, n-am nimic cu el. Chiar mi-e drag, îl văd ca pe reîncarnarea adolescentului miop, un bunicuț cu tente rock și cu ideea că încă mai poate avea pe oricine, pe motiv de glagorie. Și-l cred că poate.

Da` pornește cu stângul, că vrea să explice lumii întregi de ce le iubim. Eu mă-ntreb altceva: de ce nu le-am iubi? Femeile iubibile, adică, nu istericile cu planuri mărețe de șosete la kilogram, pentru care cultura înseamnă ”Casa de Cultură”, tradusă în Căminul Cultural și aventură înseamnă să iasă la cumpărături, după un kil de ceapă. Vorbesc de femeile pe care chiar le-ai iubi.

Da, se enervează din nimicuri și din nimicuri fac scenarii.
Da, au pofte ciudate și-și pot schimba dorințele culinare, vestimentare, cosmetice, dorințele în general, de la un minut la altul.
Vorbesc mult chiar și atunci când vrei măcar juma` de oră de liniște.
Vor atenție. Când le dai atenție, preferă să fie ignorate. Dacă le ignori, vor atenția aia din nou.
Caută parfumuri cu denumiri și esențe ciudate.
Li se pune pata pe cine știe ce bucată de mobilă, oricât de inutilă și ciudată ar părea, trebuie să aibă cartea aia, pantofii ăia, sau o chestia aia absolut banală, gen un suport de scobitori, doar pentru că trebuie să le aibă. Fără o justificare cât de cât rezonabilă.
La două din noapte vor musai un soi de vin care nu se găsește decât peste 7 cartiere.
Au idei fantastice, te chinuie până obțin exact ce vor, pot țipa mai ceva ca un batalion de pușcași marini, dacă le-ai lezat oareșcum psihicul, se supără fără explicație și dup-aia se supără mai tare pentru că nu știi de ce s-au supărat. Iar dacă-ncerci să le-mpaci, de obicei dai mai rău cu bâta-n baltă, așa că mai bine cere-ți iertare, taci, nu suna și nu mai repeta prostia.
Folosesc smacuri cărora nu le găsești neapărat rostul dar, dacă le-ntrebi și-ncep să-ți explice, îți dai seama că viața ta a fost lipsită de sens și cum ai putut trăi până acum fără.
Fac colecție de dulci zorzoane, pe care știu să le asorteze atât de bine, că nu le mai vizualizezi fără.
Salvează puiul de balenă și ajung până la Green Peace ca să-l reintegreze în natură. Și-n timpul ăsta nu mai poți face baie, pentru că e ocupată cada, și ești de-o insensibilitate ieșită din comun dacă propui să-l muți într-un lighean cât pui de-un duș rapid.

Și totuși nu-nțeleg de ce ai căuta motive să le iubești. E ca și cum ai fi văzut toată viața ta fără nuanțe, și deodată vezi în culori. Te enervează, uneori te doare capul, pentru că unele contraste sunt prea puternice dar, per total, până și cea mai banală chestie gen aparatul de ras pare mai frumoasă în albastru, decât în gri insipid.
Iar dacă cauți în continuare motive, înseamnă că n-ai priceput deloc ce înseamnă o femeie, chit că te bați cu pumnul în piept c-o iubești. N-ai nevoie de motive. Ea e motivul.

Pân` la următoarea revelație, la bună vedere!

10 comentarii:

  1. Ma batea gandul sa scriu mai demult o postare in care sa explic de ce nu iubim femeile. M-am rasucit o ora in jurul ideilor si am renuntat din acelas ultim motiv mentionat de tine la sfarsit. Ori le iubim, ori le uram si punct. Pentru aia carora le sunt indiferente, n-are rost oricum sa mai scrii motive.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unii vor să scrie. și unii caută motive. și unora li se pare că știu mai multe, dacă fac liste cu motive

      Ștergere
    2. Uluitoare este faza ca nu comenteaza nimeni. Crezi ca au invins misoginii?!

      Ștergere
    3. neeee...doar că n-au contra-argumente

      Ștergere
  2. Am incercat sa privesc articolul asta cu ochii unui barbat, dar si daca as reusi sa ma transform, mi-ar iesi un barbat asa cum visez eu..si nu stiu cat de real.
    Din aceasta perspectiva as vrea sa combat, as vrea sa vorbesc, de exemplu, despre dilema cu pozitia capacului de WC care poate fi si in ridicat, de ce trebuie barbatii sa il aseze dupa ce-si temrina treaba aia din picioare, de ce nu il ridica ele dupa ce o termina pe a lor.
    As vrea sa dezbat pe marginea orelor pierdute auirea la cumparaturi pentru a profita de reduceri la bluze din care nevasta/iubita mai are inca 20 si oricum o saptamana dupa cumparare se va plange ca arata grasa in ele, pe marginea importantei pe care o femeie o da nuantei de pe unghiile pe care le picteaza cu o rabdare demna de Van Gogh sau macar de o cauza mai nobila...
    As avea multe de spus, dar toate astea nu sunt contraargumente, ci numai nuante ale deosebirilor dintre sexe, deosebiri care fac barbatii sa iubeasca femeile cu aceeasi pasiune pe care o pun in a se plange de ele si a recunoaste, in cel putin cateva momente de sinceritate, ca au nevoie de ele ca de aer. Asa ca as vrea sa comentez, dar ce? :)

    PS Cred ca totusi nu am reusit sa vorbesc ca un barbat, nu? Ce sa fac, nu am intre picioare sau intre urechi organele necesare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu știu dacă e vorba de bărbat real vs femeie reală, cât despre cum ne percepem unii pe alții ca persoane. și, atât timp cât tu accepți colacul ăla lăsat ridicat și el poate sta 20 de minute, cât probezi tu 15 rochii, fără să se supere, atunci totul e ok :)

      Ștergere
  3. Adevăratul mascul feroce rromân -care s-ar putea numi foarte bine Dorel- nu iubeşte femeile.

    Dar i se face foame în fiecare seară şi nu e în stare să îşi gătească singur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca sunt curve. De asta nu merita sa le iubim. Decat sa le futem si atat.

    Tot ce ai scris ma fac sa inteleg de ce urasc femeile. Fiindca nu se pot numia asa, ci mainute needucate. Toate acele lucruri pe care le fac nu doar ca sunt ilogice, ci total penibile. Femei adevarate nu mai exista, stiu asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dacă pentru tine femeia adevărată trebuie să stea la cratiță, să facă copii și să fie lipsită de personalitate atunci da, nu mai există femei adevărate. sau există, dar fac deja cratiță și copii.

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger