.

miercuri, 21 august 2013

10 reguli la șah

Îmi place șahul. Am tabla mea, atent fabricată de tata, cu piese puțin roase pe la colțuri, din prea multă concentrare. Calul a avut cel mai mult de suferit, are urechile atent ronțăite și am fost de câteva ori cât pe ce să-i înghit capul nebunului. În rest, toate sunt intacte.
Îmi place șahul. Uneori câștig, uneori pierd. Ca-n viață.
Și-s câteva reguli pe care trebuie să le respecți dacă vrei un joc frumos și-un joc curat:

1. Nu juca șah dacă ți-ai pierdut regina. Poate că regelui i se dă șah-mat, dar un rege fără regină e în mat chiar dacă câștigă partida.
2. Nu disprețui sau subestima nebunii. Un nebun îți poate da mat tocmai pentru că-l subestimezi. Niciodată un nebun nu e pe cât de nebun vrea să pară. Este, dar o și face pe nebunul.
3. Nu te atașa de pioni. Sunt acolo ca să fie sacrificați, sunt acolo ca să te ajute să-ți atingi scopul. Rareori un pion își va depăși condiția și va reuși o acțiune măreață, gen victoria.
4. Nu lăsa caii să se apropie de tine. Devin nărăvași și-o copită bine plasată te face knock-out și de-abia mai apoi mat.
5. Ține-ți regina aproape de nebun doar dacă-s doar ai tăi. O regină aliată c-un nebun adversar îți poate dărâma imperiul.
6. Construiește-ți fortăreața cu turnuri. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie să vezi la depărtare sau să ataci la distanță.
7. Nu încerca să prevezi mutările celuilalt decât dacă știi că poți să le prevezi și pe ale tale. Și dacă știi că nu te pierzi pentru că scenariul a luat o altă turnură decât te așteptai.
8. Gândește ce crede celălalt că o să faci, mai degrabă decât ce crezi tu c-o să facă el. Și fă pe dos.
9. Nu juca pe mâncate. Orice luptă își are victimele ei, dar e de preferat una cu mai puțini răniți. O să mai ai nevoie de ei și altădată.
10. Dacă nici una dintre variante nu merge, joacă haotic. Fără să-ți gândești mutările înainte, fără să mai anticipezi, doar instinctiv. Uneori instinctul e de preferat unui joc bine gândit pe care o să-l pierzi, pentru că celălalt a gândit puțin mai mult sau puțin mai complicat decât tine.

O fi viața o scenă. Eu zic că-i mai mult un campionat de șah.

Pân` la următoarea revelație, la bună vedere!

14 comentarii:

  1. Inspirată asociere, într-adevăr, viaţa seamănă cu un joc de şah. Uneori avem chiar şansa de a ne alege ce piesă vrem să fim... da' aici apare o dilemă: dacă alegi "pion" poate ajungi într-un final "regină" (la capătul celălalt al tablei, sarcină dificilă şi realizare cam târzie, ai nevoie de multă răbdare), avantajul ar fi că de obicei eşti ignorat de "adversar"; - însă dacă alegi să fii o piesă importantă, vei fi ţinta tuturor atacurilor, proporţional cu valoarea piesei (aici e nevoie de curaj dacă ai de gând să fii "regină" sau "rege").
    Acu', dacă tot am spus că viaţa e precum şahul, să tragem şi concluzia: şahul este un sport, iar obiectivul lui principal este obţinerea victorie, cu său fără un plan riguros stabilit... uneori, regula nr. 10 îţi poate aduce mai mult decât o tactică foarte elaborată.
    Am avut şi eu o revelaţie... :)) O aştept pe următoarea, a ta, desigur. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred că alegem ce piesă să fim. cred că suntem fiecare piesă, pe tabla altora. sau în campionate diferite.

      revelațiile pot fi șah-mat, uneori :)

      Ștergere
  2. O copita bine plasta te poate lasa lata...ha ha ha ce figura de stil misto!

    RăspundețiȘtergere
  3. de acord cu regula 1... e mult mai subtil mat-ul la regina...si nu as pune un nebun langa un cal... calul musca si nebunul se amuza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nebunul se amuză oricum. de asta doar nebun pe nebun se recunoaște

      Ștergere
  4. Un banc infipt intre omoplate (sic):

    O tipa lesbi se duce la ginecolog. Dupa ce o controleaza medicul ii spune:
    "Doamna va felicit, e totul in ordine si e asa de curat si de igienic totul ...mai rar asa ceva! "Va dedicati mult timp pentru asta?
    "Ah nu, raspunde tipa, am o femeie care vine si imi face curatenie!"

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger