.

miercuri, 28 august 2013

De unde vine puiul din șnițel?

Problema mea nu sunt veganii. N-au decât să mănânce ce vor, să se roage la pom să pice nuca și să țină porcul drept animal de casă. E dreptul lor să facă asta, dreptul meu să nu fiu vegan, e o lume liberă, fiecare face ce vrea, atât timp cât nu-i deranjează pe ceilalți.
În ordinea asta de idei, problema mea nu sunt veganii, ci veganii care-ncearcă să-ți bage pe gât regimul lor de viață. Că e mai sănătos, mai puțin barbar, mai uman.
Da` de unde știi tu, mă, ce-i sănătos pentru mine? Ai mâncat tu doar orez timp de două luni și-ai ajuns la 50 de kile în locul meu? Ai renunțat tu la carne timp de 6 ani și dup-aia ai realizat că ai mari carențe de multiple elemente în locul meu?
Mai puțin barbar n-are cum să fie, pentru că se apropie cumva de zilele alea în care lumea se închina la pomi și nu mi se pare evoluție să faci asta.
Iar mai uman... ia-te de ăla care-și bate nevasta, își violează copilul, își omoară vecinii sau se autoexplodează în piața publică, ca să vezi care dintre noi e mai uman.

Ultima găselniță care mi-a picat sub ochi: pieptul ăla de pui la caserolă, din supermarket-uri, vine de la pui crescuți cu sutele pe metru pătrat, crescuți în condiții ca vai de pana lor și-apoi condamnați la moarte, ca să ai tu ce mânca proaspăt și comod. Și vai, bieții, pui, ce bestie ești tu că cumperi caserola de la magazin, zi nu masacrării și condițiilor inumane pentru puii de șnițele. Înainte a fost vorba de porciii de la fermele de carne și de vacile de la fermele de lapte. Acum au ajuns la pui.

Da, nici mie nu-mi face mare plăcere să mă uit la puiii ăia gălbiori, înghesuiți unul în celălalt și îndopați cu nu știu ce chestii ca să se dezvolte mai rapid și mai gustos. Dar îmi plac șnițelele. De asta nu mă uit la pui. Dacă e să cumpăr carne, nu mă gândesc că ăla a zburdat odată pe păsuni verzi, pentru că nici când îmi cumpăr pâine nu mă gândesc că făina aia a fost obținută din boabe care la un moment dat alcătuiau un spic viu, o familie, și-acum au fost despărțite, torturate și coapte pentru ca eu să nu mor de foame.

Ești vegan sau pur și simplu un suflet mare, care mănâncă carne, dar te-au impresionat fermele alea de pui și acum militezi împotriva lor pentru că nu e normal să tratezi puiii așa. Zi și mie care e diferența între puiul ăla, înghesuit și îndopat și puiul crescut la curte, alergând liber și mâncând doar boabe foarte naturale? Vai, impresionează-mă: unul are o viață de câcat, nu vede lumina zilei și nu se bucură de ciripitul păsărelelor și de lumina soarelui, în timp ce celălalt cunoaște libertatea și natura.
Newsflash: amândoi ajung în oală! Oricum ar fi crescuți, ambii pui au același destin. Ies din ou, piuie de câteva ori și hârști! cineva le ia glanda. Ajung ciorbă, șnițel sau pilaf, după gustul și dorința celui care-l gătește.

Și nu știu ce e mai crud: să îi crești la fermă și să nu-i vizualizezi decât ca pe mâncare, exact cum te uiți la un pom și-l vezi fructe, sau să-l crești la tine în ogradă, să-l mai și mângâi din când în când, să și vorbești cu el în timp ce-l hrănești și dup-aia să-l asasinezi? Să omori pui fără personalitate, sau să omori pui cărora poate nepoții tăi i-au dat un nume?

Vrei să fii vegan, fii. Dar nu-ncerca să convingi întreaga planetă că șnițelul e rău. E ca și cum ai încerca să convingi leul că nu e normal să mănânce antilopa. Fiecare supraviețuiește cum poate. Și tare-aș vrea să văd un vegan din ăsta că refuză să mănânce carne, în condițiile unui zombie apocalipse. Pentru că e împotriva convingerilor lui morale.

Pân` la următorii nervi, la bună vedere!

12 comentarii:

  1. As vre sa ma crezi ca te citesc si te citesc fidel. Nu pot insa sa comentez de multe ori pentru ca modul in care te exprimi si iti concepi demonstratiile mi se pare perfect. Si nu sunt o toanta care sa nu fie in stare sa puna doua vorbe pe hartie. Si am citit cate unele, candva, cand eram eu tanara. Nu ca ma dau mare, as vrea sa intelegi bucuria cu care te citesc si sa stii ca sunt pe aici, asa, pe muteste. Si ca prefer sa tac decat sa scot bazaconii. Sper sa suporti ca simt nevoia din cand in cand sa iti spun asta. :) O seara buna, fata desteapta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu pot manca animale botezate de pe vremea cand ma jucam cu ele, ca sa fie treaba sigura acum nu mai crestem, le cumparam gata facute bucati.N-o fi sanatos dar eu prefer puiul crescut inghesuit ca la alergatorii prin ograda e prea multa vascularizare, carnea e prea rosu vanata, tre s-o fierbi de iti trece cheful de mancat. Nu-mi plac snitelele dar nu zic ba unui gratarel de pui anonim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sau grătărel. sau orice ne face papilele gustative să tresalte. doar să fie anonim puiul ăla.

      Ștergere
  3. Jos puiu den șnițăl! Moarte carnivorilor! Ups, asta nu e uman, tăiați, tăiați!! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      să trecem la canibalism, zic!

      Ștergere
    2. Tăiați puiul, aia vroiam să zic! Mai bine decât omul...

      Ștergere
    3. depinde acum. pentru unii chiar n-aș avea nici o problemă să mă transform în canibal :D

      Ștergere
    4. nope. dar m-aș sacrifica, pentru că lumea ar arăta mai delicioasă fără ei ;)

      Ștergere
  4. Interesant e ca retardatii care sunt vegani sunt de obicei pizde proaste si tarfe, care nu au nicio problema totusi cu a isi vinde PROPRIUL TRUP exact ca pe o marfa, deci ISI VAND CARNEA FACAND SEX PENTRU BANI, dar o ard vegane. Funny

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu văd legătura între ce mănâncă și ce aleg să facă în viață. mă-ndoiesc că, dacă sunt vegani, ar trebui să se și călugărească

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger