.

luni, 9 septembrie 2013

Ups, you did it again!



Pe vremea când eram eu mică, apa caldă venea prin țevi care se-ncălzeau treptat. Dădeai drumul la robinet și așteptai să se-ncălzească apa. Nu exista nici un click aici, apa caldă venea mai greu. Dacă aveai ghinionul ca nici unul dintre vecini să nu fi făcut baie pân` la ora aia, așteptai mult și bine. Poate se încălzea. Sau poate curgea rece, mai bine de jumătate de oră. Pentru că stăteam la bloc, la etajul 9, și depindeam de vecinii de la alte 9 etaje ca să prind apă caldă.

Când m-am mutat la casă, ai mei au montat centrală. Beneficii duble: apă caldă și încălzire, datorită unui singur aparat. Mă, și era mișto tare. Dădeai drumul la robinet, nu trebuia să aștepți, pac! sărea apa caldă. Nu înghețam sub duș, nu așteptam, nu nimic. Era centrala cea magică, care-mi dădea ceea ce voiam eu: la orice oră din zi sau din noapte, instantaneu, apă caldă.

Până s-au gândit, într-o bună zi, să mă lase ai mei stăpân pe moșie vreo săptămână, cât să se ducă să se destindă la munte, în toiul verii, în concediu. Nimic grav. Nu-i ca și cum n-aș ști să am grijă de mine. Liniște și pace, moșia doar a mea și doar pentru mine, vară, cald, duș. 
12 din noapte, pentru că eu sunt copil muncitor, cu program ciudat și nocturn. Căldură mare. Caniculă. Acum câțiva ani, când verile erau veri, nu doar 3 zile cu temperaturi  mai ridicate și atât. Nu. Caniculă, cu dat de libere de la serviciu și împărțit de apă pe stradă. 
Și, pe motiv de caniculă, se taie lumina. Nu oricum, ci în momentul precis în care eu voiam duș. Apa rece. Din ce în ce mai rece. Am rugat-o. Am țipat la ea. Am făcut scandal, mi-am amintit de toți sfinții, nimic! Centrala mea nu mai încălzea apă nici dacă m-aș fi așezat s-o rog în genunchi. Repet:  12 din noapte. 

Și sună, Camelia, la ora aia inumană pentru cineva care e în concediu la munte, pe tata și roagă-l să-ți explice cum să faci să pornești din nou centrala, că centrala s-a oprit pe motiv de pană de curent, și tu vrei să faci duș, și-o fi cald afară, dar nu atât de cald încât să faci duș cu apă rece. Explicații, pași de urmat cu telefonul la ureche, greu, greu de tot am făcut centrala aia să meargă din nou, greu de tot am avut din nou apă caldă.

Și-am uitat episodul. Am făcut un duș, s-au întors ai mei, a trecut vara. A venit, în schimb, vara următoare. În care ai mei s-au decis să plece la munte. Să mă lase stăpân pe moșie vreo săptămână, cât să se ducă să se destindă la munte. Doar că, înainte de a pleca, taică-meu s-a hotărât să-mi țină următorul discurs, pe un ton foarte didactic și puțin ca pentru retardați. Ok, recunosc, nu-s tocmai cea mai tehnică persoană, dar tonul ăla putea să nu fie atât de didactic...

- Anul trecut ai avut probleme cu centrala. Anul ăsta nu trebuie să te îngrijorezi. Am cumpărat UPS centrala termică, o sursă de alimentare neîntreruptibilă. UPS sau bateria de rezervă. UPS-ul este un aparat electric care asigură alimentarea de urgență într-o sarcină atunci când sursa de alimentare de intrare sau rețeaua de alimentare sistează curentul electric, necesar pentru centrală. Un UPS centrala termică diferă de un sistem de alimentare auxiliar sau de un generator de rezervă, în sensul că va oferi aproape instantaneu protecție împotriva întreruperilor de curent de intrare, prin furnizarea de energie stocată în baterii. Un UPS pentru centrala termica este un produs indispensabil pentru o centrală, motivul fiind faptul că un UPS centrala termică are rol de protecție, de reglare, iar in condițiile de supraconsum UPS  centrala termică furnizează energia necesară pe care o înmagazinează; practic un UPS centrala termică este un acumulator de energie.

M-am simțit ca și cum citea din cărți. Nu citea. Presupun că a învățat textul pe de rost, sau ceva. N-am înțeles mai nimic, în afara faptului că n-o să mai rămân fără apă caldă, chiar dacă se oprește curentul. 
Curentul s-a oprit. N-am rămas fără apă caldă. N-a mai trebuit să sun la 12 din noapte, să mi se explice pașii mulți și complicați ai aprinderii unei centrale. Nu știu dacă din cauză că a învățat tata pe de rost cartea tehnică. Sau datorită. Nu-s foarte tehnică. Dar pricep că ceva e bun, dacă nu mă obligă pe mine să mă complic prea tare. 
Ups, nu mă complic, adică.

8 comentarii:

  1. Ore nu ar fi misto ca intr-un colt mic de tot dar totusi vizbil sa scrie advertorial?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mno ca si daca n-ar scrie tot e evident si macar e amuzant :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O e făsut ietichieta, făcut mea sculpa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-?? mă gândeam să-i pun și beculețe, da` nu m-am hotărât la culoare încă...

      Ștergere
    2. Să nu exagerăm. Vorba ceea:
      Pentru lucru de nimică joacă baba de se strică!

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger