.

joi, 24 octombrie 2013

Cum mi-am luat iar interdicție

- Și o Poiana, vă rog.
Eventual, o ciocolată Poiana.
Restul lumii.
Noi:
- Șopoiana, vrog!

Nu că n-aș ști cum e să vorbești claar, cu gura deschisă pe fieecaaree voocalăă, siimpluu șii cuuraat, săă see-nțeeleeaagăă toot ce spuun, să nu mai fiu oprită din juma`n juma` de frază de cutare care nu prinde ideea din prima, dar îmi ia din viteză. Așa fac economie de timp, îngrămădesc cuvintele, literele, sar peste unele, le-nghit pe altele, cine prinde, prinde. Cine nu, să-și ia dicționar româno-gălățean.

Recunosc sincer că persoanele care vorbesc lent mă plictisesc. Mă plictisesc să aștept până scoate toate cuvintele, să treacă 5 minute să zică ceva ce eu reduc la 30 de secunde. Îmi vine să casc, să m-așez pe-un scaun și s-adorm. Din politețe, nu fac asta, dar mă văd adormind în gând.
 
- Câte-o sută de mușchiuleț, două beri, mai bine făcut mușchiulețul, ș-oscrumieră, vă rog.

Poate d`asta a găsit necesar chelnerul să aducă cele două sute de mușchiuleț făcute mai bine, berile, scrumiera, să schimbe scrumiera la intervalul potrivit, să servească impecabil și să treacă pe notă șase sute de mușchiuleț mai bine făcut.
Parol și pe onoarea mea!

Am mâncat mușchiulețul, a fost bun, era proaspăt, n-am făcut trichineloză, în schimb era să-mi stea pulsul când a venit cu nota.
Că, vezi tu, că de fapt bucătarul n-are cum să taie exact câte o sută de căciulă, și că scrie acolo jos în meniu, cu litere mărunte, că gramajul final poate să difere puțin.
M-am uitat atent. Chiar așa scria: poate să difere PUȚIN. 

Puțin la mine înseamnă hai, până-ntr-o sută cinzeci, nu că pe oriunde am fost o sută era egal cu o sută și bucătarii asta fac: tranșează la gramaj. Dar, treacă de la mine, o fi un bucătar nou și încă nu-și cunoaște cuțitul. Da` de la 100 la 300 mi se pare că până și eu aș face diferența, și eu nu stau bine nici cu matematica, nici cu cantitățile.

Am încercat să-i explic, vorbind rar de astă dată, și punând accent pe toate vocalele, că nu-i plătesc nota aia. S-o refacă, să recalculeze, să facă ce-o vrea el, da` eu nu plătesc 600 în loc de două. Că-n stilul ăsta îmi aducea tot porcul, și invoca faza cu poate să difere puțin.
- Nu, că nu aveam cum să vă aduc tot porcul.
Mă, să mori tu, normal că n-aveai cum, era așa, un fel de-a spune, da` te-ai uitat la fața mea și-ai zis că-s d`ăla care plătește nota fără să se uite sau fără să comenteze? Și pe bune că n-au fost 600, au fost 200 în total, că mă știu cât pot mânca și știu cum arată 100 vs 300.
- Da` când vi l-am adus, n-ați văzut că era mai mult?
Oooo, hold your horses. Eu nu lucrez cu gramaje, și sună, te rog, acum pe oricine: patron, poliție, protecția consumatorului, sun-o și pe buna moartă, eu nu-ți plătesc atât, eu-ți plătesc ce am cerut și ce-am consumat. Nu ce-ți imaginezi tu c-aș fi consumat, că, deh, bodega e cam goală, și e posibil să fim singurii clienți toată ziua.

S-a supărat, s-a dus să-și schimbe tamponul, a zis să plătesc cât vreau, dar să nu mai calc în bodega lui. Ș-aș-am și făcut. I-am plătit cinstit cât făcea, da` de nervi am lăsat în urmă juma` de bere. Pe care am plătit-o. Ș-am trecut pe listă încă un loc unde nu mai pot călca never ever.

În stilul ăsta, pân` la 60 de ani îmi deschid local, că nici un altul n-o să mă mai primească. Și-o să-mi oblig chelnerii să cântărească mâncarea sub ochiul clientului, în amintirea locului unde cică am crăpat în mine mai mult de juma` de kil de carne.

10 comentarii:

  1. Propun să ne unim forțele și să facem un soi de black list pentru localurile gălățene. Online, cu note și steluțe. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Referitor la prima fază i-o mi-am luat corecțiile de rigoare: "Radu, te rog vorbește cu toți dinții!" și "Radu, fă fraze!"
    De atunci mă strădui ca măcar cu anumite piersuaneee...să fiu articulat.
    Iar pentru chelnerii hoți, sau chelnerii "laso bă că merge așa", un călduros "suge-v-ați ancărul!" și "plătimi-ați nota!"
    Bine așa?

    RăspundețiȘtergere
  3. :-)))))
    Oooo, daaaa! De la primul, la ultimul cuvânt!
    Și cu cei care vorbesc lent și cu bodegile! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bai, te traumatizeaza asa experiente..Ce escroci, oooo, astia merita sa le faci farfuria guler, sa le dai un pumn in nas, si sa dansezi pe ei, cu tocuri..Pe cuvint..Eu in locul tau as face public numele localului lor pe toate siteurile posibile si imposibile..Serios zic, nu glumesc..Ce lighioane nene..Acuma mai fac toti magarii, da nici chiar asa, ca-mi vine sa-i injur..Tu esti o tipa finuta, dar data viitoare iti recomand sa te duci insotita de un nene care nu e dus pe la biserica..Era din Galati localul? Bai ce magarie, pe bune ca m-am enervat pe idiotii aia..Eh, lume de lume..De fapt, parca mai nimerit e sa cintam un cintec vesel..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. norocul lui că nu port tocuri :))
      idioți sunt peste tot, nu era în galați, iar numele nu-l fac public că nah, poate am nimerit eu pe tura nepotrivită, și-n rest îs corecți și cinstiți...

      Ștergere
  5. Ce fain, o fripturica medium, cu salata, si mujdei, poate si ceva cartofei prajiti aruncati la misto, asa..Cu bere..
    Auzi, dar cum mai e treaba cu ciorba de burta? PE vremea mea era cea mai ieftina, luai si o bere, si te simteai ca in sinul lui Avraam..
    Sau erau, o da, discutiile de vineri dupamasa cind ieseam de la servici si mergeam la Orizont, unde mai amestecam romul cu bere si faceam filosofii de toate felurile..Ce discutii, parca ieri au fost toate..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ciorba de burtă și cu mine nu prea facem casă bună, dar din câte am văzut, e ieftină-n continuare și miroase frumos ;)

      discuțiile la bere sunt cele mai șmechere, e drept :D

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger