.

vineri, 7 septembrie 2012

Egalitate, dar nu pentru căței - p.2

O sută de români în România fac diverse. Ba fură portofele, ba-și violează sora, ba îi dă în cap vecinului că i-a inundat balconul, fiecare după posibilități. Fiecare pe turta lui.
Cinci rromi fac aceeași chestie, în aceeași perioadă de timp. Tot în România. Ghici cine o să primească mai multă atenție din partea presei. Rromii ne fac de rușine. Nț, nț, nț, ce-au putut să facă! Da` se poate așa ceva? Trebuie luate măsuri, atitudine, ți-e frică să mergi pe stradă că-ți dau în cap, dom`le!
Cinci vs o sută. Proporție dreaptă. Sfânta egalitate.

O sută de francezi în Franța fac diverse. Aceeași poveste. Cinci români în Franța fac diverse. Oare pe cine discută presa? Pe români, evident. Ne fac de râs în toată Europa. În toată lumea, chiar. Nu-i de mirare că suntem priviți așa cum suntem, în afară. Păi, dacă ei se duc acolo și se dedau la blestemății. Ce popor idiot suntem. Ce nație de câcat. Cenușă-n cap și hai să le ștergem străinilor cizmele cu limba, să dispară păcatele celor cinci care n-au făcut cu nimic mai mult rău decât francezii lor. Da` sunt români. Ce fac românii în străinătate e mereu mai grav. Cinci vs o sută. Liberté, égalité, fraternité.

Oricine cu ceva pretenții și măcar o fărâmă de școală o să-ți debiteze despre cât de importantă e egalitatea. De orice fel. Între sexe, între nații, orientări sexuale. Spune NU discriminării. Oricare o să-și aducă aminte de aboliționiști, de Martin Luther King, de mișcarea feminiștă, Gloria Steinem, cât de greu afost să se obțină drept de vot pentru femei și persoanele de culoare, articolul 100, don` ask, don`t tell, mă rog, toate textele posibile. Oricare o să țină discursuri înflăcărate despre cum tre` să fim mai buni, mai oameni, mai toleranți, bălăriile astea care te fac o ființă superioară, de excepție. 

Pân` la rromi/români în străinătate. Acolo dispare și egalitatea, și toleranța, și limbajul elevat. Să aruncăm cu noroi. Să-i omorâm cu pietre! Egalitate? Egalitatea e pentru noi, mă, nu pentru ei. Toleranța e așa, un concept ideal. La naiba cu teoria! N-ai cum să aplici toate astea decât în ograda ta. La fel cum un părinte va fi foarte liberal în gândire când vine vorba de homosexualitate în general; ferească sfântul să afle că plodul lui e gay, că s-a zis cu tot liberalismul.

Nu pricep.

Pân` la următoarea dilemă, la bună vedere!


 

3 comentarii:

  1. nu ti-am inteles ostarea asta... ca mi-ai amestecat doua idei putin contrare... dar nu, n-am auzit de francezi care fura din magazine la noi, nici de nemti care sparg apartamentele romanilor, nici de italieni prinsi furand in supermarket in 19. Dar am auzit de romani plecati la furat in alte tari. Furat recunoscut ca furat nu coafat si servit ca munca. Nu. Nu-i asa peste tot si doar noua ni se face reclama. Noi, unii dintre noi avem o problema si primul pas ar fi recunoasterea.
    Si, da, sunt natii mai rele ca noi. Dar daca te duci la un post de politie in orice tara straina romanii is in top la infractiuni. daca intrebi in Romania, romii is in top la infractiuni. Nu-i media. E realitatea.
    Libertatea e cu totul altceva. Lenea, invidia si nesimtirea unor romani nu are legatura cu libertatea. Aia ii altceva.
    Intreaba-ma cate cupluri gay am vazut aici de cand am ajuns si o sa vezi ce inseamna libertate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Concluzia mea e ca romanii is rai. Asa is ei. Rai tare. Dar aia de se nimeresc sa fie buni, is cei mai buni. Din lume.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger