.

sâmbătă, 15 iunie 2013

”Țigan”, ”jidan”, ”homalău”

S-au isterizat găinile că nu mai au voie să spună unui rrom ”țigan”, că-și iau amendă majoră. S-au isterizat, au adus argumente cum că de ce n-ai voie, și cum să-i mai spui de acum încolo, ba chiar am văzut unu` care se dădea cocoșel direct pe wall pe facebook, băgând sinonime urâte și dezvelindu-și pieptul martir, mai ceva ca Mel Gibson în toate filmele dramatice, cerând amendă. Ce rău a fost și ce rebel. Ce n-a luat cocoșelul în calcul e că îți iei amendă dacă îi spui țigan lu` unu` în față, nu dacă te dai tu coios pe fb, printre prieteni.

În genere, pe ăia pe care-i știu eu, nu-i faci țigani decât dacă ai o dorință totală de a muri. Că dacă li se pare că i-ai jignit, te taie. Atât de simplu. În rest, de ce ai merge prin oraș și te-ai lua de om, făcându-l țigan? Ce ți-a făcut? Ți-a furat caii? Dacă ți i-a furat, și tu te aperi făcându-l țigan, am eu vaga impresie că o să primeze fapta lui, și nu-ți mai dă nimeni amendă. Dacă nu, știind că există legea, cred că ești retardat dacă-i zici așa.

Ține puțin de bun-simț să nu folosești injurii rasiale. E o lege la fel de normală ca aia care spune că evreul te poate da în judecată dacă-l faci jidan. Sau ungurul, dacă-i zici bozgor. Sau gay-ul, dacă-l faci poponar sau curlangiu. Negrul - cioară. Persoana cu deficiențe - handicapată.  Ține de dreptul la demnitatea personală. Ține de legea antidiscriminare. E, din nou, vorba de faptul că întâi suntem oameni, și dup-aia avem sex, apartenență rasială, orientări sexuale, politice, blablabla.

Da` nu, că e vorba de țigani. Așa, și? Am cunoscut oameni care spun că urăsc țiganii, fără ca ăștia să le fi făcut nimic. Doar c-au auzit povești, sau au avut ei o cumnată, a unei bunici din partea vărului de-al treilea al cărui portofel a fost furat de-un țigan. Și eu am cunoscut români care fură, da` asta nu înseamnă că urăsc toți românii. Sau că-i urăsc pe ăia care i-au furat pe alții. Am alte criterii după care urăsc și, de fiecare dată, tre` să-mi fi făcut mie ceva. Nu că am auzit că i-a făcut lu` Cutare. Și nici unui evreu n-o să-i spun ”jidan” pentru că spunea bunică-mea că erau nașpa, și trăgeau la cântar și miroseau a usturoi. N-am cunoscut nici un evreu, sau dacă am cunoscut nu se încadra descrierii. Deci, nu mă afectează.

Doar că găinile tind să ia personal orice găinaț în care n-au călcat. De parcă până acum, până să existe legea, ar fi mers pe stradă împrăștiind ”țigan” în stânga și-n dreapta. De parcă ăsta era singurul cuvânt pe care-l știau și-l foloseau. De parcă le-ai luat demnitatea, interzicându-le să atenteze la demnitatea altora.

Simplu: mi se pare normal să-ți iei amendă dacă spui unui copil la școală că nu vrei ca plodul tău să stea cu el în bancă, că-i țigan. Sau pentru că-i refuzi unuia job-ul, pe motivul ăsta. Că și mie mi-ar plăcea să-și ia amendă ăla care mă face homalău. Simplu și frumos. Că ne naștem egali, chiar dacă mie nu-mi convine că am drepturi egale cu găina care mi le încalcă.

Pân` la următoarea revelație, la bună vedere!

11 comentarii:

  1. Amenda Camelia, ca ai jignit gainile! Pai se poate?!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Am cunoscut oameni care spun că urăsc țiganii, fără ca ăștia să le fi făcut nimic"

    Cei mai caraghioşi sunt politically-correcţii care n-au nimic cu ţiganii, sunt foarte buni prieteni cu ei etc

    Îi spui unuia din ei "băi, ţigane!" şi îţi sare la gât ca un pitbull.

    De ce? Bineînţeles, "ţiganii sunt hoţi, tâlhari, bandiţi, violatori, criminali etc"

    Dar dacă îi spui "băi, rusule" reacţionează la fel? Chiar, e vreunul care să îţi sară la gât fiindcă l-ai făcut rus?

    ...Păi din câte ştim ruşii au furat, jefuit, violat, ucis şi distrus mai mult decât toţi ţiganii din lume puşi la un loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. depinde peste ce rus nimerești. adică, până la urmă, depinde soiul de om

      Ștergere
    2. Nu era vorba de asta.

      Calitatea de "ţigan" e atât de ruşinoasă încât oricât te-ai crede prietenul ţiganilor, apărătorul diversităţii, politic-corect, sari în sus când ţi se atribuie ţie.

      Calitatea de "rus" (sau "tătar" sau "turc") în schimb e neutră. Chiar dacă aceia au făcut mult mai multe distrugeri decât ţiganii, pe unde au apucat.

      Ștergere
  3. Aici vorbim de un brand de tara, cand zici tigan e brandul nostru, a romanilor. Mari gunoaie sunt rromi astia.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger