.

marți, 14 septembrie 2010

Money, money, money

De obicei stau la muncă 8 ore. Adică, ăsta e timpul maxim pe care îl petrec fiind "clasa muncitoare". Ca oricine altcineva, la început de lună dau cu cardul. Verific, scot, dau ce am de dat şi de restul delilah. Îmi place teribil să cheltuiesc. Pe orice. Pe tot. Pe nimicuri şi pe chestii care mie mi se par esenţiale. Că nu-mi ajung întotdeauna pentru tot ce aş vrea eu să cumpăr, asta e altă parte a problemei. Dar nici nu mă plâng; e pe cât de ok poate fi, în condiţiile în care nu mă spetesc muncind şi nici nu am ideea măreaţă de a pune bani deoparte pentru chestii majore gen casă, maşină, copil.

De la ce a pornit toată faza: toată lumea vrea bani. Toată lumea e cu ochişorii lucitori, în căutarea bănuţului magic, care să le aducă alţi bănuţi magici, care să se strângă în săculeţi, şi săculeţii în stive, şi stivele în depozit, şi-apoi să-şi mai ia alt depozit, şi să fie mulţi, mulţi bani, toţi peste ei. Şi aşa am ajuns eu la 2 chestii, spre dezbaterea cărora voi purcede imediat:

1. Am stat faţă în faţă cu un job care ar fi însemnat cam dublu cât câştig în momentul de faţă. Nu m-ar fi dat pe spate cu munca, ar fi fost, probabil, mai lejer decât ceea ce fac acum, dar ar fi presupus 10 ore de muncă pe zi. De la 9 la 19, başca sâmbăta încă ceva ore. Tentant? Da, evident. Refuzat? Cu certitudine. Pentru că am stat şi m-am gândit: da, faci bani mulţi. Catralioane de milioane de gume de mestecat şi munţi de pahare de suc la dozator. Dar când ai timp să-i cheltui?
Păi, vin eu aşa, la 7 seara acasă, şi mai am chef de orice altceva decât de somn? Sau de lâncezeală tristă în faţa compului? Mai am eu chef să ies la un cocktail? Mai am chef să arunc cu banii - ăia mulţi, de-mi încarcă cardul şi-mi trag buzunarul în jos - prin magazine, în căutare de nimicuri? Nope, în mod evident nu.

Nu spun că e meserie curată să ai o groază de timp liber şi să n-ai şfanţ în buzunar. Spun doar că, atât timp cât ai niscaiva monezi, dar şi timp pentru a le cheltui, e ok. De ce să ai mai mult şi să n-ai timp să te bucuri de ei?

În ordinea asta de idei, nu i-am înţeles niciodată pe marii oameni de afaceri care îşi petrec 16-18 ore la birou, au contul atât de rotund că eu trebuie să mă uit atent, să încerc să pun punctele după zerouri ca să-mi dau seama ce sumă e aia, dar care îşi pun secretara să cumpere florile pentru soţie şi cadourile pentru copii, pentru că ei n-au timp de aşa ceva. Păi, frate, unde-i farmecul? Pentru ce îi strângi dacă nu poţi să-i cheltui? Ca să ai relaţia trofeu, casa trofeu, contul trofeu? Nu, mersi. Peste trofeu se aşează praful; prefer o ciocolată. Îmi rămâne măcar plăcerea gustului.

2. Partea a doua e mai tristă: ai bani, ai timp, da' n-ai cu cine. Nu, nu mă refer că n-ai găsi o gaşcă de amicuţe cu care să dansezi pe boxe pân' la ore târzii din noapte; astea se găsesc uşor. N-ai cu cine cu care să-ţi facă maximă plăcere să-i cheltuieşti. Căreia să-i iei tot, să-i construieşti castele, să-i iei o îngheţată de care n-a mai mâncat never ever şi să te bucuri şi că-i place, şi că i-a rămas puţină ciocolată în colţul buzelor.

Oricât de puţin ai avea, să ai cu cine să împarţi puţinul ăla şi, la sfârşit de zi, să zâmbeşti mulţumit că chifla aia a fost împărţită cu spor.

Da, aici probabil că aş putea scrie tomuri întregi. Da' nu vreau nici să mă întind, nici s-o dau în patetisme. Aţi prins ideea.

Ei, şi-n virtutea chestiilor ăstora, normal că mi se zburleşte codiţa. Cu lăbuţa dusă nervos la inimă, mărturisesc că, decât un munte de bancnote, prefer cardul meu lejer; şi, pe lângă el, timpul şi persoana cu care să-l scutur bine, bine de tot, până când ecranul bancomatului afişează ZERO. Dar, pe de altă parte, aşa sunt eu...

17 comentarii:

  1. aci is de acord cu tine..
    cand nu am "cui" parca nu are gust...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, clar, e de preferat sa ai si timp si chef si cu cine sa cheltui banii, multi, putini, pe care-i ai :) Pe de alta parte, pentru unele, bucuria e sa primeasca banii si sa fie lasate in pace sa ii cheltuie singure!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mihaela ( Catwoman) - la un moment dat, li se uraste si lor de cheltuit singure:-??

    RăspundețiȘtergere
  4. la ora actuală cică vorbesc cu un tip.
    zic "cică" pentru că îl văd foarte rar.
    cum de ce??? munceşte omu' . munceşte de la 8 până ... cât mai mult. seara, dacă-l sun (nu-l sun prea des că mă enervează răspunsurile lui) îmi zice aşa: "acum am ajuns acasă. îs obosit."
    sâmbăta e obosit, bineînţeles; nu mai merge pe nicăieri.
    duminica doarme, că are liber şi se odihneşte.
    FRATEEEE, CE VIAŢĂ... !!!
    muncesc şi eu, şi în ultimul timp am avut ture multe şi dese...
    sunt şi eu obosită, da' când e de un 'şou' îs la 'şou', când e de un grătar îs la grătar, când e de odihnit mă odihnesc. când se bea - se bea, când se glumeşte - se glumeşte.

    e plictisitor să fii bogat, aşa-i? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @iculici - asta e, într-adevăr, nasol:(

    şi da, trebuie să fie plictisitor să fii bogat şi să şi munceşti pentru banii ăia...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu...sa n-ai cu cine cheltui banii tine de personalitatea ta sau de mult ghinion. Da-mi Doamne bani si timp sa-i sparg si promit ca voi sti sa-i cheltuiesc. Chiar si singur. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @carbonaru - dorinţa îţi va fi îndeplinită:P

    RăspundețiȘtergere
  8. să-ţi povestesc o fază...
    cu băiatul cu care trebuia să merg în londra ...
    uite ce mi-a zis, printre altele: "si decat sa cheltui niste bani mai bine ii fac". adică, el a refuzat excursia asta ... că munceşte. 4 zile. atât. NU!!! MAI BINE MUNCEŞTE... :(
    frate, ... o viaţă e ... una!!! şi pe aia s-o munceşti şi s-o dormi ... TRIST!
    ce face banul din om ...

    TI PUP.

    RăspundețiȘtergere
  9. @iculici - şi-atunci de ce îţi mai baţi capul cu el?

    RăspundețiȘtergere
  10. nu mai pot cu banii... nu mai vreau bani, nu mai vreau carduri, nu mai vreau nimic!

    RăspundețiȘtergere
  11. @dreamr - :)) să revenim la schimbul în natură:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Te citez cami: să revenim la schimbul în natură. =)) Da; e o nebunie totală față de acst timp pe care mulți nu-l mai au în a-l petrece acăsucă, ori la o cumpărătură. Io-n general am avut și am timp liber și ca tine, am avut vreo câteva ocazii pentru niște slujbe bine plătite dar timp zero. E foarte prețios și timpul liber în care să te poți deconecta. Eu voi alege-n continurare programul leher de muncă.

    RăspundețiȘtergere
  13. aaaaaa... păi nu e vorba de prietenul meu. e vorba despre alt băiat care a gâştigat o excursie în londra... am fost 2 pe locul 2. şi băiatul ăsta e de prin jurul oraşului meu ...
    şi a refuzat excursia. că nu vrea să cheltuie bani.
    de cheltuit nu cheltuia tare mult, că ăştia cu concursul ne dau şi bani de cheltuială, 200euro.
    da' ... na... banu-i ochiu' dracului ...

    :-s

    RăspundețiȘtergere
  14. @Napocel - here, here! pentru timpul liber!:D

    RăspundețiȘtergere
  15. @iculici - :)) păi, aşa-i trebuie; să rămână cu banii...un Hagi Tudose modern;))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger