.

luni, 27 septembrie 2010

Născuţi cu copy-paste în braţe

Prima mea postare s-a numit "Viermii din cireaşă - compunere clasa a-IV-a". Nimic ieşit din comun, trecând peste faptul că nu era tocmai o compunere de clasa a-IV-a şi că a fost ceva între experiment şi senzaţia aia, când te frige palma să iei pixul şi să scrii. Pentru că da, varianta originală e scrisă cu pixul, nu cu ajutorul tastaturii din dotare; să spunem că încă mai am urme tradiţionalist-romantice în mine.

Bun, şi nu mică mi-a fost mirarea când am observat că respectiva postare chiar e găsită la căutări; căutări de genul compunere clasa (şi aici se poate completa de la a-II-a până la a-V-a), compunere despre vară, compunere despre vacanţă. Adică, cineva chiar caută chestiile astea pe almighty Google, şi mă îndoiesc că e vreo persoană extraordinar de plictisită, care are chef să-şi aducă aminte de copilărie, sau căreia i-a trecut prin cap să descopere dacă operele ei literare din clasele primare au nimerit în mod accidental şi providenţial pe net.

Concluzia logică? Copiii de 2-5 nu-şi mai scriu compunerile pe foaie albă pentru ca, mai apoi, să le treacă "pe curat". Nu-şi mai tocesc creioanele, nu-şi mai strică peniţa stiloului, nu-şi mai consumă pasta de la pix şi nu, în nici un caz nu-şi mai scormonesc creierii, tocesc neuronii, alimentează imaginaţia pentru a-şi face temele. Nope. Asta e aşa de so last year, că mi se face ruşine că mi-a putut trece prin gând. Nu, frate, ei caută direct pe net, eventual nici nu se mai obosesc să copieze pe vreun caiet de teme, scot direct la imprimantă, semnează foaia şi hip-hip-hurray! Înc-o notă rezolvată.

De ce nu mi se pare corect? Simplu. Pentru că, măcar până la liceu, ar trebui să-ţi antrenezi neuronii. Să vezi cu ce se mănâncă anumite chestii, să-ţi formezi o părere pentru ca, atunci când te hotărăşti să iei totul "de-a gata", măcar să ştii că nu iei tot felul de bălării. Să ştii să faci diferenţa între un referat bine scris, şi-un altul care e apă de ploaie; să ai deja un stil, să poţi cizela chestia aia făcută de altul, să ştii ce ar trebui scos, înlocuit, adăugat.

Nu, n-o să spun " pe vremea mea", pentru că pe atunci de-abia ştiam ce-i ăla calculator, darămite Internet. Da' totuşi n-am murit pentru că am scris cu stiloul, şi nici pentru că o compunere o făceam "din cap", fără surse de inspiraţie. Ba chiar mi-a prins bine. Nu spun nici că n-am apelat la net niciodată pentru vreo chestie pe care n-aveam timp s-o fac, sau despre care n-aveam nici cea mai vagă idee; dar deja alea erau chestii complicate, băgate printre job, cursuri şi elemente lipsă. În nici un caz pentru chestii care ţineau de mine, de cum răsare soarele sau ce am făcut în vacanţă la bunici.

Şi mă gândeam aşa: prima dată când am auzit de control parental la net, am zis că nu-i adevărat; că nu se poate, că ar trebui să încerci măcar să ai încredere în copilul ăla, căruia i-ai pus compu-n braţe înainte de a şti să meargă ca lumea şi înainte de a renunţa la suzetă, că n-are ce să facă pe net atât de ciudat încât să foloseşti controlul parental. Sincer, aş prefera să ştiu că se duce pe site-uri porno decât că învaţă de mic să dea copy-paste pentru o compunere banală. Măcar aşa aş şti că-şi lucrează imaginaţia nu capacităţile de plagiator.

În încheiere, chiar aş fi curioasă să ştiu câte învăţătoare au citit ce-am scris eu, semnat Gigel, Ionel, Marian. Şi ce notă aş lua acum în clasa a patra, ţinând cont de faptul că mare e grădina netului şi mulţi plagiatori mai sunt în ea...

18 comentarii:

  1. era previzibil sa se intample asta - din pacate, copiii sunt oarecum si incurajati sa foloseasca neuronii altora si sa caute inspiratia pe alte meleaguri, ca altfel nu sunt cool :(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Eclipse - nu'ş de ce cred eu că ar fi mult mai cool să lase cu gura căscată pe toată lumea prin forţe proprii:-??

    RăspundețiȘtergere
  3. @Black Angel - cred că da; oare ce notă am luat?
    =))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Compunerile...., pai nu insemneaza ca tre' sa le compui, adica sa le gandesti? Stiu ca asta se intampla in ziua de astazi si ca noi nu am facut uz de calculator pentru ca, probabil nici nu stiam prea mult cu ce se mananca. Nu pot decat sa-i compatimesc pe micii brotacei fara minte care nu incearca sa vada daca fac fata unei astfel de incercari: de a crea, de a-si masura limitele, valoarea. N-am alt sentiment nici pentru parintii progeniturilor. Au crescut niste blocati, niste viitori oameni fara pic de putere de decizie. Cred, totusi ca exista si copii care cauta, isi fac o idee a ceea ce ar trebui sa contina referatul lor si apoi rezolva situatia cu mintea lor. Cred, insa, ca-s putini. Educativ postul. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Plagiatorii... Mai mici sau mai mari, cu tupeu sau speriaţi de bombe, am cunoscut din toate genurile. Cea mai ciudată chestie a fost când un plagiator - student a venit cu lucrarea de practica dintr-un text care îmi aparţinea. Şi tot eu trebuia să-i pun nota!

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi eu mai luam referate aşa. Doar că le citeam bine înainte şi probabil că mai combinam şi din alte surse câte puţin. Cel mai amuzant era să auzi pe vreunu care habar n-avea nici măcar ce titlu avea referatul sau chiar se mai găsea pe undeva un numele altcuiva :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @QED - după cum spuneam, înţeleg faza cu "inspiraţia", în momentul în care subiectul te depăşeşte. Dar ce inspiraţie poţi găsi în vacanţele altora? Pe bune acu':P

    :)) "educativ". uite la asta nu m-am gândit...:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mihaela ( Catwoman) - :)) s-o fi gândit că n-ai cum să pui notă mică unui text care-ţi aparţine;))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Bogdan - combinat, corectat, adăugat...asta e ok; dar să iei ceva, nici măcar să nu citeşti cum trebuie şi să-ţi pui pompos numele pe el, mi se pare măcar ciudat:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. Amuzant ar fi să copie nu numai compunerea propriu-zisă,ci şi comentariile tale:))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cristina - daaa...asta ar fi culmea plagiatului:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate ai luat si coronita si nu ai habar :))
    Dar de compunere despre 5398 ai auzit ceva??Asta e o mare dilema de a mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Fetita Junglei13 - asta ar fi maxim:))

    hmm...5398? dăm un search pe google, se rezolvă;))

    RăspundețiȘtergere
  14. foarte bun postu!
    copii din ziua de azi nu isi mai dau silinta pt nimic!ce bataie si cu tastatura in cap le-as da eu! :P :))
    app.....o sa ma gandesc la o provocare ca asa ai zis,vezi ca nu uit! :P

    RăspundețiȘtergere
  15. @bitzasp - ms, ms:)
    nu'ş dacă neapărat bătaie, da' o morală bună, bună de tot tot ar merita:P

    păi, nici nu mă gândeam că uiţi:) bring it on:)))

    RăspundețiȘtergere
  16. tin minte ca atunci cand trebuia sa facem compuneri, unele profesoare ne-au sugerat ca putem scrie si minciunele. asta a fost o cireasa de pe tort pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @dreamr - păi, s-or fi gândit că e nevoie de un "impuls":)))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger