.

marți, 7 mai 2013

Mi-e rușine cu Isus

Mie mi-era rușine să spun c-adevărat a înviat Hristos. De când eram mică. M-au învățat ai mei că așa e politicos, religios și frumos să răspund când, zeci de zile după înviere, când nu mai vezi picior de ou sau de cozonac, unii țin morțiș încă să te mai anunțe că a înviat. Și bălmăjeam un ”adevărat” rahitic, de-abia auzit, zâmbeam tâmp și făceam pierdut restul frazei. Nu știu cât de retardată puteam să par, da` mi-era rușine.

Aș putea să spun că mamă, ce copil deștept eram încă de pe atunci, ce de întrebări fără răspuns aveam, cum căutam la 6 ani sensul vieții și cum creștea în mine sămânța ateismului, dar ar fi bullshit. Nu eram nici atât de deșteaptă, nici atât de deep. Doar că mi-era peste mână. Bine, mie mi-era peste mână să răspund frumos și când îmi ura cineva ”la mulți ani”, dar era mai acceptabil decât faza cu adevăratul.

Și-acum fac la fel. Mormăi un adevărat și-mi arăt fasolile. Sau mă fac că plouă, și-mi arăt fasolile. Am văzut eu că merge faza cu zâmbitul tâmp. Toată lumea o să creadă că sunt atât de pătrunsă de măreția evenimentului, că explodez de bucurie și că mi-am pierdut cuvintele. Eu nu pot să spun că adevărat a-nviat. Că nu cred neapărat că a înviat. Și chiar dacă, să-i fie de bine. De ce trebuie să mă pună pe mine într-o postură dificilă, 2000 de ani mai târziu?

Păi, nu trebuia el să te facă să te simți bine? Auzi, mă, pe mine nu mă faci să mă simt bine. Mă faci să mă simt ciudat. Până și când spărgeam cuminte ouă, tot nu scăpam de fraza asta. Și-mi plăcea să sparg ouă. Să-l aleg pe ăla care avea să spargă toate celelalte ouă, să ies peste toți ceilalți care credeau că e doar un joc, și le spărgeau doar ca să le mănânce. Spartul de ouă nu e un joc! E o competiție! Iar mie-mi strici competiția dacă mă pui să amestec religia cu războiul ouălelor.

Și, apropo de asta, mie-mi place salata de ouă. O ador. Și nu-mi pasă dacă e din ouă eco, sau din ouă de la găini stresate. Pentru că de asta există găini. Să facă ouă pentru salata mea. Și dacă-mi militezi pentru drepturile găinilor, n-o să faci decât să-mi doresc o salată din 40 de ouă stresate, ca mine timp de 40 de zile după Înviere. Veganii mă stresează la fel de tare ca Isus care ține neapărat să răspund la salut. Despre ei, altădată.

Mi-era rușine să spun c-adevărat, și mă amuză la culme faza aia cu ”îl primești pe Isus în tine?” În Mexic, asta e invitație la sex. Deviez. Pe bune că nu din cauză de masa de Paști. De-abia dacă am mâncat 2 ouă-ntr-o salată. Deviez pentru că mi-e groază, la propriu, că ăștia încă mai respectă tradiția și înc-o lună de acum încolo o să trebuiască să evit salutul ăla. Cu grație și retardare.

Pân` la următoarea dilemă, la bună vedere!


20 comentarii:

  1. Şi pân' la urmă crezi în ceva sau nu? Că tot nu m-am lămurit.

    Eu unul nu şi o să urăsc din suflet tăte zilele astea în care deja aud doar că a inviat cineva. Mi-au spus câteva persoane asta şi le-am răspuns cu un "bine" scurt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Isus a murit pentru pacatele noastre,a inviat si acum sta la dreapta lui Dumnezeu...El v-a veni ca judecator pentru cei ce nu cred in El si v-a veni totodata sa-i ia pe cei care I-au slujit sau care au crezut in El...asta nu este o gluma...bine sa zicem ca nu exista...eu cred in El,tu nu...si daca exista,eu cred,tu nu...cine v-a avea de pierdut?!
    Mai bine sa crezi chiar daca n-ar exista decat sa existe si sa nu crezi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e propagandă.
      dacă ar fi așa cum spui tu, și eu nu cred în el, și-n biblie și-n alte povești, dar sunt un om ok, și când vine ziua aia de care spui tu, și el mă dă la spate pentru c-am fost un om bun, dar n-am crezut literal, cine e mai rău: eu, sau dumnezeul vostru?

      Ștergere
    2. Liberu arbitru. E o prostie să zici că mă poate pedepsi cineva pentru că nu cred în ceva ce nu se poate explica

      Ștergere
    3. religia în sine nu se poate explica. orice religie.

      Ștergere
  3. Zi merci ca nu ai in preajma religiosi devotati care de la Înălţare la Rusalii saluta cu "Hristos s-a înalţat!" la care eu nici în ziua de azi nu m-am prins cum se răspunde

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pune ca-s nasoala daca raspund cu "Buna ziua!" la "Hristos a-nviat!" ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Bineinteles ca eu cred...si Ii multumesc atat de mult ca m-i s-a descoperit si Il pot intelege...Scrie in Biblie caci putini sunt cei ce afla calea catre El...nu stiu cum de nu poti crede cand tot ce exista pe pamant si in ceruri vine de la El...Cine crezi ca face sa rasara soarele,sa vina ploaia,...s.a.Nici eu nu sunt adepta saluturilor Hristos a inviat! si Adevarat a inviat!.ISUS a inviat o data si a fost,este si va fi un lucru minunat.Trebuie sa ne amintim mereu de moartea si invierea Lui, nu numai o data de an.Degeaba esti om bun daca nu crezi in Isus...Si dupa cum am mai zis cand v-a veni Sfarsitul doar pe cei ai Lui ii v-a lua(cei ce cred)...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si cata pace si speranta ai cand crezi ca exista un Dumnezeu viu si adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mai spune in Biblie ca cine se v-a rusina de Mine ma voi rusina si Eu cu el inaintea Tatalul cand v-a fi judecata viitoare(Apocalipsa).Exista un Rai(un loc cu fericire vesnica) si exista un Iad(un foc care nu se stinge niciodata si nimeni nu cred ca vrea sa ajunga acolo).viata oricum este scurta dar conteaza apoi unde ne vom petrece vesnicia dupa moarte...in Iad sau Rai?!

    RăspundețiȘtergere
  8. nimic nu este la voia intamplarii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cum vad ca se apropie careva de mine zic primul buna ziua, seara, salut si scap. Doar nu o sa salut de doua ori?! Daca apuca sa spuna, e bun spus. Tot buna ziua zic, dar vorba ta, se simt ceva tensiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e tensiune, pentru că nah, poate sunt evreu, ce-o să facă atunci?

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger