.

vineri, 11 octombrie 2013

Omul sfințește locul

Ieri am văzut o cățea alergând pe stradă, cu țâțele fluturându-i în vânt. O cățea mare, cu pui de-abia făcuți, alergând pe trotuar, traversând strada, întorcându-se, continuându-și alergatul. Urmărind o urmă. Semăna oareșcum cu un cal de curse. Se-ntrecea cu urma.
Cățeaua aia căuta ceva, și nu căuta mâncare. 
Cățeaua aia își căuta puii, sau stăpânul. Nici un câine nu aleargă dezlegat în halul ăla doar pentru mâncare.
Puii pe care poate îi căuta au fost luați de oameni, stăpânul care poate a abandonat-o e om.

Ieri am citit și povestea câinelui căruia un dobitoc i-a tăiat botul. Cu totul. Câinele e acum în afara oricărui pericol, arată ciudat dar e viu, o să se facă bine și are șanse să fie adoptat și ținut departe de idioți care cred că-și demonstrează curajul mutilând un câine.
Câinele e bine acum și totuși există un om care a considerat că e uman să-i facă asta.

Trei pisoi au fost abandonați lângă o stradă foarte circulată. De-abia cu ochi. N-au fost, într-adevăr, nici puși într-un sac în mijlocul străzii, nici nu le-a dat nimeni foc, nici nu i-a înecat. Asta-i partea bună.
Tot parte bună e și că acum au o casă, au crescut și-s pisoi norocoși.
Cine i-a salvat e om. Dar tot om e și cel care i-a lăsat.

S-a mai potolit isteria cu câinii maidanezi. Nu mai aud atâtea argumente violente și nici comparații lacrimogene. Și nu, nu-mi pasă de copiii abandonați în orfelinate, pe stradă, sau la coșul de gunoi. Pentru simplul motiv că ăia care i-au abandonat, tot oameni sunt. Și de copiii abandonați are cine să aibă grijă. Și pentru că mulți dintre copiii ăia abandonați, despre care s-a spus că mai bine ar fi adunați de pe stradă decât să ne pese de câini, nu vor să fie adunați de pe stradă.
Nu mă interesează copiii, mă stresează că se aduce argumentul și se face comparație, când comparația n-ar trebui să existe.

Oamenii abandonează câini, oamenii abandonează pisici, oamenii abandonează oameni.
Și-mi pare rău că nu-s atât de om încât să-i dau un ban lu` ăla care cerșește, dar mă bântuie imaginea cățelei care alerga prin oraș. Că n-avea cum să se oprească și să ceară indicații sau explicații.
Ba nu, nu-mi pare.

Îmi pare rău că oamenii care mutilează, și abandonează și fac rău din lipsă de ocupație au voie să fie numiți în continuare oameni și nu pățesc nimic.
Și tot pe câini îi numiți fiare.

11 comentarii:

  1. Si eu am luat 4 "gandacei" de la Galati, de la scoala de cascati.. Din care mai am doi, pe ceilalti doi i-am pasat unui angajat cu inima in el.In total acum am 5. Si stau la bloc, si din bucata mea de paine.. Stii tu.. Nu suntem si nici nu prea vom fi vreodata o tara civilizata.. Civilizatie nu inseamna iphone 5 sau costum armani... Suntem cele mai rele animale de pe planeta asta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crezi sau nu - și tu ești în postarea asta :)

      Ei sunt, nu noi.

      Ștergere
    2. Da? Bazaia o musca pe langa caciula mea. Deci asa.. Sunt foarte ofticat ca gloata a votat eutanasierea. De fapt nici nu ma asteptam la altceva. Marea majoritate a poporului roman e teleghidat, fara personalitate, iar cat despre bun simt n-are rost sa mai vorbesc.. Si da, ei sunt, nu noi.. Persoanele de fata se exclud (in general)..

      Ștergere
    3. prea-s multe oi ca să nu se fi votat.

      eu am simțit nevoia să-ntăresc excluziunea

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger