.

miercuri, 9 ianuarie 2013

Nu trageți în caii de lemn - p.2

N-am zis nimic până acum de Sergiu Nicolaescu pentru că pe mine nu m-a afectat atât de tare că a murit, c-a fost incinerat, că a făcut nu știu câte filme, că n-a luat premii, că ce premii a luat, că a fost sau nu admirator al comunismului. Cu toate că, în perioada aia, doar ăia care vorbeau în șoaptă nu erau. Da` nu m-a afectat. Problema lui, cenușa lui, nu mi-a dat de mâncare și nici n-a venit să bată insistent la mine la ușă să-i dau de mâncare. Sau să-i văd filmele. Mai tare m-ar afecta dacă ar muri tanti care-mi vinde țigări. Cu ea am, oareșcum, o relație.

Acum s-au mai liniștit apele. Că Nicolaescu e dust in the wind. Da` a fost intoxicație majoră câteva zile. Și nu din cauza celor care-l ridicau în slăvi. Din cauza celor care se plângeau că o să fie ridicat în slăvi. Și c-or să ne înece cu păreri de bine. Și, mamă, ce-o să mai fie periat și aplaudat. Ăștia care s-au plâns au fost mai mulți și mai enervanți.
Da` ce-ți pasă, soro? A murit omu`, mi se pare normal să nu te apuci să arunci cu ouă stricate în poza lui, și nici să nu-i arzi filmele în piața mare. Mă-ndoiesc că, dacă mori, ți-ar plăcea să se adune toți ăia care te-au urât și să danseze hora pe mormântul tău. Nu că ți-ar mai păsa atunci, da` până la momentul ăla, cât trăiești, te mai gândești din când în când și la cum o să fie când n-o să mai fii. Nu cred că ai trecut în testament să fie invitați la înmormântare doar ăia care au avut ceva cu tine. Dacă pentru tine nu-ți dorești asta, atunci de ce pana mea te iei de-un mort arhicunoscut? Ți-a furat caii de la bicicletă? Ți-a mâncat pensia? Lasă-i pe ăia care l-au cunoscut și cărora le-a făcut ceva să se plângă, c-or fi destui.

Și e ușor să-ți dai cu părerea, să spui că n-a fost, că n-a făcut, că blablabla, da` prin comparație tu ce-ai făcut? Emiți judecăți de valoare pe rețele sociale și consideri că filmele tale de familie sunt mari opere de artă. Da` n-ai fost nici măcar dublura calului din unul din filmele lu` Nicolaescu.

Unii n-au altă viață decât viața altora. Pentru că n-au ce povesti despre ei, povestesc despre alții. Se alimentează cu asta, fac scenarii, creează povești pe care ajung chiar să le creadă, aruncă cu noroi și, când au epuizat subiectul, o iau de la capăt sau se agață de-o altă victimă. Nicolaescu e doar un exemplu. Pentru că poate fi, la fel de bine, vorba de mine, de tine sau de vecina de la 4. În funcție de afinități și interese. Și să nu te mire când afli de la alții ce-ai făcut. Asta înseamnă doar că cineva și-a dat foarte tare interesul să fie în pielea ta, sau să se dea rotund. În interior sunt atât de banali, încât au nevoie de alții ca să strălucească. Măcar pentru o perioadă de timp.

Pân` la următoarea revelație, la bună vedere!

2 comentarii:

  1. În interior sunt atât de banali, încât au nevoie de alții ca să strălucească.

    Bine ai punctat

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger