Da` nu asta mă roade pe mine. Pân` la urmă se publică ce se citește, și dacă cititorii s-au idiotizat de tot, mi se pare normal ca și cărțile care se publică să fie pentru idioți. Un soi de jurnalismul e can-can, pentru că can-can-ul se vinde. Problema e alta: ca orice idiot care vrea să devină valoare, m-am interesat și eu ce tre` să faci să publici o carte. Că ce, eu nu pot să scriu pe budă la fel de bine ca oricare altul? Sau ce, nu pot să fac și eu un câcat cu moț?
Mă, pot, pe bune că pot, da` de aici până la a-l pune și pe hârtie tipărită, e cale lungă.
Că-n primul rând nu vrei să-l publici pe banii tăi. Vrei să-l publici ca să faci bani, nu doar ca să te mândrești că are și copertă. Dacă voiai asta, scoteai frumos la imprimantă tot, te ajuta un amic cu o copertă hand made și dădeai autografe în cercul tău strâmt.
Ca să nu scoți bani din buzunar, tre` să găsești o editură dispusă să te suporte și, eventual, să te plătească. Că te plătește cu un procent infim, asta-i partea a doua. Și că dacă te nășteai scriind în altă limbă îți dădeau frumos un cec cu multe cifre, iar e secundar.
Da` pentru că te-ai născut aici, tre`să găsești editura. Și, cu toate că-s multe, tre`să găsești și editura care să-ți răspundă. Cu da sau nu, da` să-ți răspundă. Și care bineînțeles, să treacă peste faptul că nu scrii nici despre vampiri, nici despre nemurirea sufletului, nici despre găleți de sânge. Că asta se vinde acum. Și să treacă și peste faptul că nu ești autor străin, pentru că ei nu publică decât autori străini. Și peste faptul că ești un necunoscut care poate n-o să vândă nici un exemplar. Și-ajungem din nou la bani. Și la faptul că la noi se urmează rețeta succesului din afară. Și la faptul că tot ce e scris în românește are personaje cu nume străine, gen John și Lucy și, de cele mai multe ori, acțiunea se petrece oriunde în altă parte decât în ograda ta.
Că dacă nu poți să scrii în engleză și să publici în afară, măcar să te apropii câtuși de puțin de succes, cu personaje străine. Eu nu zic că pe personajul tău tre`să-l cheme Ion, sau pe ea Varvara. Da` sincer am văzut că impactul e mai mare dacă răsfoiești cartea și nu vezi neaoș acolo. Că până și la cărți suntem snobi și pupăm picioare străine, că-s mai bune decât ale noastre.
Și-n nici un caz nu scrie chestii care țin de ceea ce chiar cunoști. Nu. Asta s-a mai scris. Uite-te la Zaharia Stancu. Uită-te și la Mihail Sebastian. Și la Drumeș, și la Teodoreanu, și la Cella Serghi. Păi, ei au scris despre ce știau, și e literatură veche. Cum să scriem noi și să și publicăm literatură veche? Tre` să aducem un suflu nou în literatura românească. Să scriem cum se scrie în afară, ca să ne apropiem de Occident. Altfel rămânem la stadiul de literatură originală, și n-are cum să fie de calitate. Urmează cheia succesului. Cheia bestseller-ului, altfel n-ai nici o șansă.
Și-o să fac o chestie nașpa: păi, bestseller a scris și Sidney Sheldon, și Meg Cabot, și Lauren Henderson. Aia nu e literatură de calitate. Alea-s cărți de citit când ai chef să te relaxezi, să nu gândești și să rămâi la fel de blank ca înainte.
Dar, nah, asta-i doar părerea mea. A unui idiot care vrea să devină valoare fără să scrie despre cum ar fi dacă vecina de alături s-ar transforma în vampir în timpul unui zombie apocalypse.
Deci ai material de o carte, asta e ideea?!
RăspundețiȘtergerepentru mai multe, dar nu.
Ștergereincearca self publishing, pe amazon pt kindle, dar trebuie sa scrii in engleza
RăspundețiȘtergereexact ce spuneam: mai greu publici în limba ta
ȘtergereAi foarte mare dreptate in tot ceea ce spui. In plus, eu iti dau un caz concret, cum poti sa devii "celebritate" literara in tara noastra.
RăspundețiȘtergere1. Iti deschizi un blog pe care incepi sa scrii zilnic, sau aproape zilnic, tot ce-ti trece prin cap si ce resturi mai ai pe la inimioara.
2. Ca sa te citeasca totusi cineva, si sa capeti adepti (cititori) ca doar pentru asta te chinuie talentul, e musai sa bagi ceva religios - pentru sufletele pioase, sa bagi ceva amor neimpartasit, soarta nemeritata, lumea are ceva cu mine, Sf. Filofteia - povesti de-astea infulecate pe nemestecate de gospodine (ele pierd cel mai mult timp pe bloguri sa afle ce? Pai cum s-a f...t Leana cu Gheorghe si cum a lasat-o cu ochii in soare de nesimtitor sau nesimtit ce-a fost. Ma rog, personajele se pot numi pompos, asa cum ziceau si tu, Lucy si John).
3. Bagi si ceva despre nemurirea sufletului, gen: "Pietrele aruncate în alţii au efect de bumerang. Din păcate realizăm asta abia atunci când ne trezim cu capul spart." sau "Timpul care separa oamenii de persoane", "Târându-te nu vei reuşi niciodată să mă ajungi din urmă. Străduieşte-te să zbori." Mai pui si ceva versuri, ca doar fara poezie nu se poate, ceva ce suna cam asa:
"Te-am căutat prin paturi ademenitoare
Crezând c-am să te pot uita uşor
Dar cum să poată un altul, oarecare
Să îmi aline nesfârşitul dor?"
4. Musai sa pui poze pe blog cu copilasi, ingerasi, fluturasi, floricele pe campii/hai sa le-adunam copii s.a.m.d.
In felul acesta ti-ai capatat adeptele, publicul se afla in delir... aplauze prelungite, bis-uri... pana da de tine Editura "Eu sunt Eu" atrasa si ea de numarul mare de cititoare ale blogului cu pricina. Editura te contacteaza, iti publica cartea pe banii ei, ca doar tu nu esti fraier(a) sa scoti vreun ban de corporatist(a) din buzunarul tau, si gata, cartea este publicata, anunti pe bloguri, sau cu ajutorul neamurilor, prietenilor si vecinilor despre "marea aparitie editoriala a celei mai bune carti a tuturor timpurilor".
5. Un lucru esential pe care l-a sugerat editura, pentru a se vinde cartea, bagam o campanie umanitara de ajutorare a unui caz social, cu alte cuvinte - lume-lume, cumparati cartea asta si veti ajuta mai multe suflete de om...
Urmand pasii acestia, vei avea succes garantat.
P.S. Ca sa nu mi se reproseze ca am plagiat, dau si numele celei care a creat citatele de mai sus - Irina Binder
Cu respect,
Ofticosu'
http://www.edituraabsolut.com/
RăspundețiȘtergere