.

joi, 7 noiembrie 2013

Introducere în studiul anorexiei - p.2

Nu știu cine a decis că thigh gap e o chestie malefică și noua amenințare mondială. Thigh gap-ul e o chestie de bun simț, dacă ai corpul de așa natură. Și e mai veche ca vechimea însăși, că nici când eram eu în liceu nu era ok să ți se lipească pulpele între ele, să se frece când mergi și să ai blugii roși între picioare pentru că da, ori ești grasă și nu faci nimic în privința asta, ori ești de-a dreptul otova și nimeni nu poate face nimic pentru tine.

Mie mi se pare normal ca pe podium să nu văd revărsându-se valuri de șuncă, să nu se-mbibe aleea aia de slănină, să nu existe pericolul ca, în caz de un model obez cade, toată sala să fie înecată în osânză. Mi se pare normal să văd gagici slabe defilând în costume de baie, nu balene. Mi se pare normal ca modelele să fie un etalon, să fie altfel, să se vadă și corpul lucrat, și înfometarea, să i se vadă și coastele și abdomenul cu pătrățele, să nu i se frece pulpele și să nu i se lipească genunchii, să nu se reverse burta prin rochie și să se vadă hainele pe care le poartă, nu sertărașele cu șaorma adunată-n timp. Că dacă n-ar fi așa, atunci am fi toți fotomodele și s-ar duce dracu` și industria, și idealul și șaormeriile ar deveni supraputeri mondiale.

Da` cum să faci așa ceva? Cum să obligi milioane de minți tinere să se-nfometeze ca să nu li se roadă pulpele când merg? Cum să le pui să lucreze ca să-și modeleze corpul și să nu mai arate ca omulețul de la Michelin, cum să le dai voie să gândească că ar putea să nu mai fie morbid de grase?
Păi, clar alea de pe podium sunt anorexice! Nimeni nu poate să fie slab fără să se înfometeze. Nimeni nu poate să renunțe la faldurile de grăsime fără să aibă o altă boală, mai periculoasă și mai greu de tratat. Nimeni nu poate să fie slab cu sport și-un regim alimentar normal.
Vreți să ne îmbolnăviți copiii! Să moară de foame, să fie subnutriți și fără dependență de fast food.

Nu știu cm se face, da` numai grasele au o problemă cu modelele. Numai grasele le numesc anorexice. Numai grasele vin cu idei despre conspirații mondiale și numai grasele arătă cu degetul chestii care, acum câțiva ani țineau doar de bun-simț.
Nu e manipulare, nu e presiune, nu te oprește nimeni să-ți iubești corpul. Ba cred că-l iubești cam prea mult dacă adaugi în fiecare lună încă vreo câteva kile pe el. O grasă e mai obsedată de corpul ei decât una slabă. O grasă îl întreține și-l crește cu aceeași dragoste cu care bunicile ne îndopau când eram mici ca să plesnim de sănătate și de grăsime. Dar n-o să recunoască asta. O să se uite în jur, o să vadă alte grase ca ea și-o să creadă că așa e normal și bine. Și-n momentul în care apar în cercul ei rotund persoane care nu dau peste cap cântarul de marfă, o să le ardă pe rug pentru anorexie. Vrăjile secolului prezent.

Nu te obligă nimeni să ai thigh gap. Dacă îți dorești lucrul ăsta, înseamnă că nu-ți place cum arăți tu în oglindă, nu că trebuie să arăți așa. Poți să fii grasă și mulțumită cu condiția ta de grasă. Dacă nu ești mulțumită, înseamnă că undeva, sub șunca care-ți acoperă creierul, îți dai seama că nu ești nici sănătoasă, nici estetică. Și-ți dorești să fii slabă nu ca să arăți ca ele, ci ca să arăți și tu cumva uman.
N-are nici o legătură cu presiunea societății sau cu revistele cu modele slabe. Pentru că, dacă-ți dorești să fii ca ele nu pentru tine, ci pentru că așa scrie în reviste, înseamnă că nu ești doar grasă, mai ești și proastă pe deasupra.  

20 comentarii:

  1. dap,nu s-a găsit nicio tipă decentă fizic care să-mi zică cât de anorexică sunt.s-au trezit toate grasele alea de dai zilnic peste ele și care,culmea,țin diete veșnice până mor,care înseamnă pungi întregi de covrigi,cornuri și mâncarea gătită de-acasă,toate în același timp și-aceeași gură.în rest,slabele-s anormale și picioarele scurte,îndopate-s modelu' general de urmat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. păi cum să fii slabă când te poți îndopa până aproape de explozie???

      Ștergere
  2. Nu exista slab/gras. Exista oameni care discuta etaloane de frumusete impuse de oameni. Dar, da, evoulam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce simplu ar fi dacă n-ar exista ograda vecinului

      Ștergere
    2. A propos de orada si de vecin:
      Ce nu pricepe lumea:

      1. sa-i spui unui slab ca e stix cu susan e la fel de dureros ca a numi un gras -obez.

      2.cand nu ai argumente, apelezi la a fute fizicul cuiva. ca stii ca acolo il doare.chit ca e gras, slab, cu 3 picioare sau fara picioare.

      3.facebook e acea carte de capatai a interlanului care invata cum sa urasti alti terestri.cu poze, citate motivationale si link.

      4.tastatura e zid de rezistenta, toti avem corpuri hidoase.

      hai sa aratam cu degetul pentru evolutia persoanla.
      ca structura corporala a devenit motiv de lauda sau de denigrare.
      de aia nu ne viziteaza ufo-zurile.

      Ștergere
    3. si scuzati typo, sunt cu saorma

      Ștergere
    4. lumea nu pricepe că degeaba se ia de cât de gras/slab e celălalt; asta nu schimbă cu nimic cum arăți tu cu tine, între 4 pereți. sau dezlegat, în societate.

      1. sau cămilă. sau macara
      2. până să te iei de fizic, poți apela și la intelect. că prea mulți proști
      3. fb, net, tv, ziare. aceeași ciorbă
      4. am scăpat maioneză pe tastatură din cauza ta :l

      totul e un motiv ca să nu te gândești la tine și să pici în depresie. totul, zic!

      Ștergere
    5. sunt momente in care maioneza refuza sa ramana langa tine:(

      Ștergere
  3. Sunt o şaorma cu de toate si aceasta postare ma ofenseaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred. și pizza cu de toate s-a simțit ofensată. iar maioneza e în greva foamei

      Ștergere
  4. Eu am la birou o grăsuţă care îmi spune mai precis decât cântarul câte kilograme am slăbit. Eventual în timp ce înfulecă ceva :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nimic nu se pierde, totul se transformă. deci și kilogramele tale trebuie să ajungă undeva :D

      Ștergere
  5. Deci treaba e polarizata. Au mai ramas aia ca mine care arata ca Sid din Ice Age, 1-4. Adica vorba dictata de MD: macaroana care a inghitit o boaba de mazare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. slab cu burtă. sau somalez. da. cunoaștem.
      și eu, din când în când.

      Ștergere
  6. Wow Camelia (draga)! Sincera sa fiu, nu cred ca vreo "grasa" a vorbit vreodata despre vreo "anorexica" cu atata patima si cu asemenea spirit critic, precum in randurile de mai sus..
    Sa fii slaba este arareori o optiune. Sa fii gras/a are de cele mai multe ori o cauza fortata. A nu se citi intotdeauna, evident.
    Ce vreau sa spun este ca eu cunosc mai multe persoane slabe care "baga-n ele" pana la refuz (si sa stii ca si asta poate avea la baza niste probleme medicale), decat cunosc grase de acest fel!
    Si nu, nu sunt grasa, dar da, vorbesc in cunostinta de cauza. :) Pacat este ca in ultima vreme chiar si medicii endocrinologi tineri vorbesc si gandesc precum in randurile de mai sus! Ori eu i-as intreba in ce univers paralel au vazut ei oameni SLABI, dar suferinzi de anumite boli (nu va plictisesc cu detalii si denumiri elaborate)? Evident insa, de la micimea mea de asistent nu-mi pot permite asemenea "arogante".
    Peace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am mai spus-o: fiecare să fie gras/slab în lumea lui. nu-mi pasă.
      dar, în momentul în care se ajunge la o ”conspirație mondială” în legătură cu ceva ce e știut, folosit, adoptat (cum vrei să-i spui) de ani, deja e o problemă.

      thigh gap-ul a fost dintotdeauna. de-abia acum s-au trezit unii cum că e ceva forțat și periculos. și se comportă de parcă au descoperit graal-ul.
      asta mă enervează, nu greutatea fiecăruia.

      Ștergere
  7. Din contra, as indrazni sa afirm ca acea "conspiratie mondiala" a fost intotdeauna in legatura cu persoanele grase: de ce sunt asa, cum ma deranjeaza/incomodeaza pe mine, cat de nesimtit/a trebuie sa fie, cum trebuie sa toarne in ea/el, etc etc.
    De ani intregi sunt astfel de discutii, pe mai multe situri!

    Si daca vreun/o gras/a indrazneste sa ridice vocea si sa-si spuna parerea, devin mult mai vehemente (indraznesc sa spun impertinente, fara legatura cu situatia prezenta) slabutele decat au fost vreodata grasutele!
    Poate ma fac mai bine inteleasa printr-un exemplu pasnic (articol scris de dl Andrei Plesu): http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/stupori-alimentare-1_5288dd82c7b855ff5606d3ba/index.html

    Asta cu anti-"thigh gap" e doar o moda, acum, relax.
    Oricum si asta nu depinde neaparat de cat de slaba esti, ci de conformatia corpului. Nu e ok sa "ti se frece pulpele"(dupa cum scrii), dar nici chiar sa treaca trenul printre ele, pentru ca deja vorbim de unele probleme medicale, ce pot aparea in timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu știu cum se face că eu n-am văzut critici decât de la persoane rotunde. și discuții începute tot de ele :l

      e o modă pe o chestie care a existat dintotdeauna. și logic că ține și de conformație. de asta nu înțeleg cum s-a ajuns la concluzia că, dacă ai thigh gap ești, automat, anorexic :l

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger