.

joi, 26 iulie 2012

Don't ask don't tell

Că cică la jocurile olimpice de anul ăsta, nu știu câți participanți au recunoscut că-s gay. Știre care a făcut să crească inima ”comunității”. Care a făcut înconjurul netului. Nu înțeleg. Faptul că-s gay îi face să alerge mai repede și mai bine? Le crește valoarea ca sportivi? Și toți o iau ca un câștig personal. ”Io-te, bă, e gay și participă la Olimpiadă. Ce pas înainte!”

Eu zic că erau gay înainte de a decide să participe, ba chiar înainte de a decide că vor să fie sportivi. Eu zic că participă omul, nu orientarea sexuală. Că ar trebui să te uiți să vezi ce poate ca atlet, nu să te uiți la atlet pentru că e gay. Să-l susții sau să arunci cu noroi în el datorită sau din cauza a ceea ce face în dormitor.

Sunteți sus și tare împotriva discriminării. Încercați să schimbați legi, să faceți să nu mai conteze orientarea, să schimbați mentalități astfel încât să conteze persoana, nu faptul că e bărbat care iubește un bărbat sau femeie care iubește o femeie. Și totuși discriminați. Și discriminarea pozitivă tot discriminare se cheamă.

Dacă au reușit să dovedească că faptul că ești gay nu-ți afectează capacitatea de a fi militar, de ce se bate monedă pe cât de sportiv gay ești? Aceeași chestie, inversată. Dacă n-ar fi avut voie să participe din motivul ăsta, ar fi fost scandal. Nu contează că e gay, e un om cu veleități sportive. Și-atunci de ce contează, când nu-i nici o opreliște? De ce ”sportiv gay” sau ”pictor gay” sau ”cântăreț/scriitor/orice gay” vinde mai bine decât fără atribut și de ce ar fi interesant? De ce discriminarea pozitivă nu-i interzisă? De ce să faci publicitate pe culoarea așternuturilor?
Mă citește cineva doar pentru că-s gay? Să se oprească. Am mai mult de dat decât amănunte de interior și sunt mai mult decât fata care iubește fete și nu roșește să vorbească despre asta. Și la Olimpiadă ăia sunt să concureze, nu să fie poză de banner pe ”opriți homofobia!”

Pân` la următoarea dilemă, la bună vedere!

8 comentarii:

  1. E, daca au recunoscut, inseamna ca e de bine si ca nu sunt prea constransi din cauza orientarii sexuale.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord, nu vad ce legatura are orientarea sexuala cu performantele de la olimpiada. Nu cred ca le interzice nimeni sa participe pe motiv ca-s gay si atunci de ce ar trebuie sa iasa in fata cu asta? Lupta anti-discriminare trebuie sa continue, dar intr-un context relevant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mai ca-ti vine sa zici ca esti rrom, gay sau parte a oricarei "comunitati" minoritare, doar-doar te-ai mai alege cu ceva lauri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da-mi voie sa te contrazic. In doua privinte:

    1. Fiecare din noi are tendinta de a tine cu "ai lui". Cand sunt reprezentatii tarii tale e clar ca tii cu ei. Si de ce. Dar si dintre ai tai, sunt unii care-s mai "valorosi". Un stelist se va bucura mai mult cand pentru nationala inscrie un stelist decat daca ar inscrie un dinamovist.
    In sport (oricare sport) este ideea de "ambasador". Sportul este cel mai bun ambasador: pentru o tara, pentru o comunitate...
    La fel, comunitatea de gay se lauda cu ce are. Nu sunt de acord cu asta, doar ca ... asa se intampla. O inteleg dar nu sunt nici eu de acord cu ea.

    2. Tu consideri ca intai a fost gay, apoi a fost sportiv. S-ar putea sa nu fie chiar asa. Atatia sportivi au devenit gay dupa ce s-au apucat de sport. Atatia fotbalisti au recunoscut ca au intretinut relatii homosexuale in cantonamente. Unii au facut asta si vazand ca le place, au "ramas" gay.

    Salutari :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. poate de asta nu înțeleg, pentru că nici măcar sentimentul ”național” nu-l încerc.

      2. problema e că nu ”devii” gay. ești. că ți-a fost teamă să încerci, că n-ai avut ocazia, că n-ai găsit persoana, asta e altceva; dar nu devii gay pentru că ai încercat și ți-a plăcut. ai încercat pentru că ceva te trăgea acolo.

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger