.

joi, 16 februarie 2012

Puterea exemplului

Medicul o să-ţi recomande să nu mai fumezi chiar dacă, în timp ce-ţi scrie reţeta, trage nonşalant din ţigară. Şi pe biroul lui de medic, lângă hârtille lui frumos aranjate de medic, tronează pachetul aproape plin. Nu orice fel de ţigări, de obicei filters şi, de obicei, lungi.
O să-ţi spună că nu face bine la sănătate, o să-ţi enumere motivele pentru care ar fi momentul să te opreşti acum, dar va avea la îndemână bricheta să-ţi ofere un foc şi, eventual, colecţia de scrumiere ca să alegi feng-shui.

Preotul o să-ţi spună că nu-i bine să bei chiar dacă, în timp ce-ţi dă cu busuiocul în cap, binecuvântează şi vinul din care a tras cam mult în ziua respectivă. Şi-n sacoşa lui de preot are îngrămădite sticluţe lângă cozonac şi sarmale, şi-acasă-l aşteaptă o cramă-ntreagă, special sfinţită pentru sfinţenia sa. Dar o să-ţi spună că nu-i bine, pentru că-i viciu, şi viciile nu sunt privite cu ochi buni de divinitate. El, având linie directă cu ăl de sus, a primit derogare.

Taximetristul va avea o figură constipată când îl va depăşi unu' cu maşină spaţială şi cu Mach 5. O să spună că nu-i responsabil să conduci în stilul ăla, că din cauza nebunilor de genul ăsta se-ntâmplă atâtea accidente şi toată teoria o să ţi-o ţină în timp ce faţa ta e cu un kilometru în urmă pentru că da, a uitat să ridice piciorul de pe acceleraţie. Şi-arăţi ca un shar pei bătut de taifun din faţă, dar el insistă să-ţi explice de ce e bine să conduci responsabil.

Şi nu-nţeleg de ce unii se-ncăpăţânează să predice opusul a ceea ce fac. Sau de ce se-ncăpăţânează să predice punct. Pentru că e clar că tot după cum mă taie capul fac, indiferent de câte judecâţi de valoare ascult; şi nu se lipeşte nimic de mine pentru că nu-i nimic de lipit, doar chestii minuscule pe care le adun în timp. Pot doar presupune că le place să se audă vorbind.

Pân' la următoarea dilemă, la bună vedere!

2 comentarii:

  1. In afara de medic si preot care trebuie sa dea sfaturi, acest lucru facand parte din natura profesiei, sunt unii mai sfatosi din nastere, asa sunt ei, pur si simplu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. să văd eu preotul care-mi poate da sfatul potrivit, şi-atunci, chapeau!

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger