Consum românește
din 1984, când laptele venea în sticle din alea mari, cu capac de staniol.
Și brânza topită
era iute, și cașcavalul era iute, și brânza de burduf era iute. Dar consumam
românește, pentru că altceva nu știam.
Singurele produse
românești pe care le mâncam cu plăcere, și știam clar că-s românești, pentru că
aveau obiceiul să crească direct în grădina bunică-mii, erau fructele și
legumele. Tufa de zmeură, caisul din care culegeam caise și clei, roșiile
direct de pe curpăn, ardeii iuți care chiar erau iuți, căpșunile pe care le
culegeam eu, mică, direct din răsadurile mici, bobul mâncat direct de pe
tulpină, fasolea pe care o culegeam eu, cu mâna mea, și ajungea direct în
ciorbă, toate erau românești.
Românești pentru că le vedeam cum cresc;
naturale, pentru că bunica le uda singură, cu furtunul, și știam clar că nu le
”injectează”. A injecta era un verb foarte la modă în perioada în care am
crescut eu, și trebuia să te ferești de tot ce era injectat, pentru că riscai
să faci nu știu ce boală și să mori.
Așa am crescut
eu. Cu lapte cu capac de staniol, cu coada românească de la lapte, și cu fructe
și legume naturale, din grădina bunicii.
Când am crescut,
la modă erau pulpele de pui americane mari, laptele pasteurizat la cutie mare
și pepenii mari, strugurii mari, căpșunile mari. Toate erau mari. Toate erau de
import. Și când spuneai c-ai luat ceva ”de import”, ți se umplea gura, că erau
mari, erau scumpe, și arătai că ai bani.
Ai mei n-aveau bani când eram eu mică.
N-aveau bani nici când am crescut, n-au bani nici acum.
Copilăria mi-am
petrecut-o cu pui de Avicola, lapte de la țărani și fructe din grădină.
Legumele erau și ele tot din grădină, bonus. Când nu erau din grădină, erau de
la bătrânica din colț, care vindea leuștean și țelină și ștevie și roșii, la
un preț oareșcare.
Erau românești? Erau! Erau naturale? Erau! Aveau ciorba și
desertul gust ca-n copilărie? Aveau!
Am crescut. Nu
mai depind de banii părinților, nu mai depind de bătrânica din colț.
Ce cumpăr? Sau,
cumpăr românește? Cumpăr, în funcție de calitate.
Țigările le prefer din afară.
Cafeaua, hainele, berea, electronicele, la fel.
Când vine vorba de ouă, lapte,
brânză, legume, fructe, le prefer românești.
Nu pentru că mă umple pe mine de
mândrie națională eticheta aia, pe care o văd în Real, la ”Standul produselor
românești” și pe care scrie ”Încurajezi producătorii locali” sau ”Susții
economic regiunea în care locuiești”.
Nu pentru că știu ce consum, alegând produse
de proveniență autohtonă.
Nu pentru că, într-un fel sau altul, aș încuraja
istoria regiunii.
Nu pentru că vreau să trăiesc sănătos, mâncând sănătos.
Aș fi
fățarnică să afirm asta, în condițiile în care eu pun accent pe gust și pe
savoare.
Le aleg românești pentru că au acel ceva care-mi aduce aminte de cum
erau alimentele naturale odată. De cum era când mâncai, fără să te temi de E-uri.
De cum era când, mic fiind, rupeai caisa din copac, și-o mâncai nespălată.
Recunosc,
alimentele străine arată mai apetisant. Dar când ajung la gust, când sunt eu
față-n față cu salata mea, în care am pus roșii de grădină, castraveți și
salată tot de-acolo și brânză nu feta, ci brânză originală, de la oi originale
românești, parcă simt vitaminele cum intră-n mine. Le simt naturale, nealterate
și nemodificate.
Pentru c-am crescut cu ele și le recunosc real oriunde,
oricând.
Și nu aleg
anumite alimente românești pentru a încuraja economia națională. Ăsta e ultimul
lucru la care mă gândesc, când fac cumpărături. De fapt, mă îndoiesc că există
persoane care să ia în calcul acest aspect când cumpără ceva. Pur și simplu mă
încântă ideea că mărul e românesc, și-o să-l aleg mereu înaintea celui ”de
import” nu pe motiv de naționalism, ci pe motiv de savoare. La fel ca mine,
mulți. Toți cei care au cumpărat mere mamut, au ajuns la concluzia că nu au
nici un gust, și s-au întors la merele mici, galbene și dulci, din livada
națională. La pepenii care pârâie sănătos când îi tai, la cireșele ochioase de
mai, la produs românesc, vândut românește.
Iar dacă economia
românească ar fi strict legată de fructe, legume și lactate, atunci am fi ași
ai economiei mondiale. Pentru că majoritatea cunoaște încă gustul autentic și
majoritatea alege încă natural, în defavoarea exoticului. Din fericire, există
încă produse la care excelăm. Din nefericire, există încă snobi care pun
prețul, înaintea amintirilor.
În continuare
cunosc naturalul, încă mai cumpăr zarzavat de la băbuța din colț, încă aștept
căpșunile de grădină, îmi place încă laptele gras, de țară, și ador roșiile din
grădină, pe care încă le mai crește tata. Ca tradiție de familie. Iar pe
surorile lor, le găsesc în Real.
Și nu mă mândresc autohton și național; mă
bucur sincer când văd salata naturală, la mine-n farfurie. Și când o gust. De
câte ori am ocazia.
P.S. - Film făcut pentru Real.
SuperBlog 2012, etapa 26.
Ohoo, brânza topită era superbună cu un termen de garanție de doar 3 sătpămâni în condiții de ținut la rece iar iaurtul tot la rece doar 72 de ore. Adoram acea brânză topită de atunci în special Tihuța (triunghiuri), Timiș (la rudă ca salamul).
RăspundețiȘtergereCu privire la produsele autohtone, de 4 ani, Consiliul Local Cluj a demarat proiectul Produs de Cluj. Astfel avem săptămânal piețe volate în cartiere cu produse locale, bio. De asemenea în centru pe strada Matei Corvin, zilnic sunt tarabe cu porduse bio, locale, sunt porducători și din Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia.
Peițele volante mustesc de lume, sunt de toate băuturi, mezeluri, dulciuri, săpunuri, multe cu bmarcă europeană primită.
eu mă feresc de tarabele de gen. nu de alta, dar n-aș ști să mă hotărăsc ce să cumpăr; m-aș muta acolo:)))
ȘtergereAu niște porduse excelente. Apăi haida la Cluj, nu mai sta!
RăspundețiȘtergere:)) ajung în 15 minute :)))
Ștergere:)))
Ștergere