.

joi, 8 noiembrie 2012

Sfântul Gheorghe



Până la explicația titlului, duc un monolog zoo.
Îmi imaginez deseori că ar fi hazliu să fim animale. Să behăim, mieunăm, lătrăm, guițăm, să ne înțelegem între noi, să ne căsătorim găină cu ponei, să ne cunune un pinguin. Să ne trezim la 7, să pocnim alarma, să ne fardăm strâmb, să dăm cafeaua în foc, să ne grăbim spre job, să salutăm în grabă vecinii... 
”Bună dimineața, doamna Zebră! Frumoasă haină leopard... Soțul e ok?”

E momentul în care toți cei care citesc vor trebui să-și aleagă un animal, cu precizarea că rechinul e rezervat, din respectul meu pentru șef... Revenind. Ar fi mai ușor să fim animale.
Am explicații, nu nevoie de terapie.

Am trei prietene.

1. Prietena felină
Tinker Bell. O știu din copilărie. Leoaică de august, voce de clopoțel, cea mai frumoasă dintre frumoase. Ne jucam cu păpuși, pe preșuleț, în fața blocului, sub balcon și sub atentul urlet al mamei, în caz c-am fi dispărut din peisaj.
Coseam, țeseam, tăiam, croiam, croitoream pentru păpuși. Ea era designer-ul. Atelierul era o pungă mare, cu orice nație de material, de la perdea la catifea, de la o bucată din blugii tatei, la petice din poșeta mamei.
Prima operă de artă, supermodel, supercreație, Claudia Shiffer de Galați, a fost ideea ei. Alegerea ei. Păpușa principală purta rochie leopard violet, cămașă din batistă bărbătească și un colier lipit de gât din bomboane cip.
Am aplaudat toată după-amiaza o fustă leopard violet.
Aveam șase ani.

2. Prietena șarpe
Mama șarpelui e crocodilul când ești în gimnaziu. Prietena șarpe era deținătoarea unei mame fashioniste, de tip crocodil. Pe care a copiat-o regulamentar, ca o fiica unică ce era. Șifonierul lor adăpostea eșarfe snake/crocodile print, pantofi, poșete, pălării, șosete, toate accesoriile solzoase din lume. Și mai adăpostea și obsesia pentru verde. Pentru că nimic nu se potrivește mai bine cu rochia verde, decât o broșă verde. Și o pălărie verde. Și cizmele crocodil. Și continua mea senzație că aș linge un cactus.
Aveam 12 ani și toate ținutele mi se păreau bolnăviciuni pentru care nimeni nu mi-ar fi scris o scutire la educație fizică. Sau măcar o rețetă.
Și, a propos de Educația Fizică, prietena șarpe a devenit sportivă, iubind ținutele verzui-army. La fel de mult iubește cerceii aurii tip covrig. Sans frontiere...

3. Prietena pinguin
Lucrăm în același birou. E clasică. E frumoasă. E elegantă. E alb negru. E mereu alb-negru. E monotonă. E monoton de alb-negru. Rochie albă, sacou negru. Pantalon negru, bolero alb. Pălărie neagră, rochie albă.
Fără bijuterii?!?! Seamănă puțin cu vecina zebră, doar că n-are dungi. Câteodată arată ca un zar. Atrage nejustificat atenția celor din jur. E ca un film cu Greta Garbo. Ai impresia că afișează un stil unic, dar arată mereu la fel. Diferit, dar la fel. Zi, noapte, la fel. Job, ieșiri, la fel. O ființă din dimensiunea alb-negru.
Câteodata, singura ei bijuterie e o brioșă cu vișine. Roșie.

Am încheiat monologul zoo.
Am făcut alegeri încă din copilărie. Le iubesc încă din copilărie. 
Sunt oamenii frumoși, diferiți, cu care împart  râsete și bârfe mici, cafea, brioșe și sfaturi, sunt oamenii cu care împart internetul, link-uri și site-uri.

Azi sunt Sfântul Gheorghe și o să înfrâng balaurul Modei fără modă.
Azi fac declarație de ostilitate modei proaste, kitchioase sau monotone.
Azi aleg să țip mai tare decât copilul enervant care bate din picioare.
Azi voi fi mai mult decât un sfânt ușor violent.
Azi voi împărți sfaturi în loc de sulițe. Sau voi dărui sfaturi de lux.

Aleg, pentru voi trei, Luxury Gifts.

1. Pentru prietena felină
Nu aduna bucățele de material leopard. Nu pe tine. Nu le transforma în rochie. Nu ajută.
Adună monezi mici, într-o pușculiță leopard.
Leopardul te va răsplăti și te va învăța că o simplă eșarfă leopard se asortează unei little black dress. Doar o eșarfă. Pentru că prea mult animal print e junglă.
Alege-te pe tine. Rămâi cel mai frumos copil. Rămâi poveste cu o broșă de poveste.

2. Pentru prietena șarpe
Nu renunța total la verde, dar adaugă puțin alb. Adaugă un cristal. Un verde luminos.
Cu puțin noroc de trifoi, vei uita de combinațiile army nefericite.
Șarpele e simbolul reîncarnării. Devino șarpe alb, printr-o bijuterie. Uită de pielea de șarpe.

3. Pentru prietena pinguin
Alege o oglindă.
Poșeta ta se va bucura. Tu vei învăța din ea că, dincolo de alb și negru, există multe culori pentru tine. Multe Luxury Gifts. Și poti păstra alb și negru dar alunga monotonia, fiind fericită cu puțin roșu. În orice moment al zilei. O brioșă cu vișine sau o broșă cu cristale?

Alegeri, oameni priviți ca animale, sfinți și un monolog în care încerc să conving.
Până la urma un sfânt, de unul singur, nu are puteri. În nici o lună eu, Sfântul Gheorghe, mă voi ruga de Sfântul Nicolae să-mi cedeze postul. Și voi ajunge la voi, felină, șarpe și pinguin... Ca pisica din filmuleț.

Să vă lustruiți ghetuțele!

P.S. - Film făcut special pentru etapa 17, Luxury Gifts.

Super Blog 2012, etapa 17.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger