.

joi, 14 aprilie 2011

Curăţenie generală

Am auzit că ar exista unele persoane care fac curat cu precizia ceasului; adică, au făcut sâmbăta trecută la ora 10 dimineaţa, sâmbăta asta la aceeaşi oră evident că tot program de curăţenie au. Am auzit, da' nu pot băga mâna-n foc pentru existenţa lor. Am mai auzit şi de alea de fac curat în fiecare zi sau, cel mult, o dată la două zile; şi nu doar şters de praf, ci cu tot tacâmul. Mituri, aş fi tentată să spun, dacă n-aş şti că oamenii au fixuri, unele mai mari ca altele.

Eu, una, fac curat când mă pocneşte inspiraţia. Recunosc cinstit, cele mai prolifice momente pentru o acţiune de gen erau când trebuia să învăţ pentru vreun examen. Şi-aveam atâta chef şi-atâta tragere de inimă, încât nu mă puteam apuca de "studiat" decât dacă nu mai era urmă de scamă şi fiecare chestie era aşezată la dungă. De-abia atunci puteam respira fonologie, şi morfologie, şi lexicologie, şi toate "-ologiile" posibile. Acu', nemaiavând examene, curat înseamnă când vrea muşchiu' meu. Da' pe bune că se lasă cu din alea, gen lustruit şi mobila, rearanjat cărţi, eventual mutat şifonier; nu de fiecare dată, pentru că nu mă ţine fizicul, dar cam pe acolo.

Ei, şi-n ordinea asta de idei, n-o să pricep nici dacă-mi baţi un cui în cap care-i treaba cu "curăţenia de Paşte". Îl ştiţi pe ăla de se scarpină nedumerit în cap de pe mess? Ei, cam aşa fac şi eu. Urmat de-un straight face. Adică, să ne înţelegem: există câteva momente de cotitură în anul fiecărei autointitulate "gospodine": curăţenia de Paşte, curăţenia de Crăciun şi, strecurate printre ele, mai mici, dar la fel de importante, alea de sfânta Marie, sfântul Ion şi încă vreo câţiva sfinţişori.

Dar cum se apropie Paştele, evident că asta mi-a sărit în ochi. Adică, unde scrie că de Paşte trebuie să-ntorci casa cu susul în jos, să ajungi cu aspiratorul prin zone neatinse de la Crăciun, să freci cu pasiune geamurile, să lustruieşti podelele de parcă ai avea intenţia să-ţi deschizi patinoar, să-nlocuieşti perdele, covoare, ba chiar şi saltele, depinde de mărimea bugetului din dotare? Unde-s literele alea de foc care te anunţă că da, acum e momentul să te poţi oglindi în parchet, că totul, da' absolut TOTUL trebuie să miroasă a detergent, balsam, Cif şi Domestos? Care a fost ăl de-a decretat că în mod clar înaintea Paştelui e musai să dai cu var şi să refaci tencuiala pe casă? Vreau să văd, şi dacă-mi arată cineva, mănânc pagina cu tot cu carte.

A nu fi înţeleasă greşit: n-am nimic cu curăţenia. E bine să fie; dacă îi apucă pe alţii zelul, şi pot profita de pe urma lui, cu atât mai bine; da' de ce musai înainte de Paşte? Adică, dacă mă pocneşte pe mine să fac curat în mijlocul lu' februarie, toată lumea se uită la mine ca la maşini străine; îşi dau coate, ba chiar fac şi semnul ăla specific, cu semnificaţia precisă "las-o, săraca, e dusă". Da' că-i apucă pe toţi la unison nu se miră nimeni...

Ei, şi-n ordinea asta de idei, tot ce aud în jur e legat de măreaţa acţiune. Asezonat, evident, cu meniul de Paşte, da' aia deja intră într-o cu totul altă categorie. Şi-şi împărtăşesc secrete, fac schimb de produse de lustruit, ba chiar ar fi în stare să se mobilizeze şi să facă cu schimbul curat, fiecare în casa altuia. Se lasă cu din alea: fată, ce febră musculară am de la frecat covorul. Mie-mi spui? Eu am lustruit tacâmurile de argint de la bunica, şi mă omoară mâinile. Ei, lasă tu, că eu mi-am stricat manichiura de la clor. Nu te mai plânge, fată, eu am pus ventilator să se usuce varul; cu vremea asta nici curat ca lumea nu mai poţi face...

Mă rog, aţi prins ideea. Da' partea nasoală e aşa: nu eşti ok dacă NU faci curăţenie de Paşte. Adică, dacă ai apucat să dai cu var acu' o lună, e musai să mai dai o dată, sau să anunţi pe toată lumea că nu, nu mai văruieşti înainte de respectiva sărbătoare, pentru că de-abia ai făcut-o. Şi tot vei primi un ochi critic. Ai dat cu aspiratorul marţi, după florii? Şi ce? Te doare mâna să mai dai o dată şi joi? Că vineri nu se poate, că te trăsneşte mânia divină. De-abia ai adus covoru' de la curăţătorie, acu' două săptămâni? Şi? Mai du-l o dată, da' cât mai aproape de Vinerea mare, că altfel poţi fi bănuit de conspiraţie împotriva sfintei sărbători.

Reversul medaliei e ăla: nu schimb cearşafurile săptămâna asta, ci cealaltă, să fie curat de Paşte. Şi, dintr-o dată, sprânceana mi se ridică: adică, tu n-ai de gând să faci curat azzi, când e nevoie, mai aştepţi o săptămână pentru că, de, de-abia atunci se pune drept curăţenie de Paşte? Asta-i de-a dreptul peste stângul. Frate, nu şterg praful după calendar; îl şterg când e nevoie. Şi nici o sărbătoare din lume n-o să-mi spună mie că îl aştept să ajungă de două degete, pentru a nu-l şterge de două ori. Asta nici măcar ciudat nu mai e; e bizarerie curată...

Aşa că am în plan o redecorare în ziua de Florii şi-un dat cu aspiratorul direct în vinerea Paştelui. Şi pe bune că toate paharele mele de cristal or să strălucească cel mai tare, perdeaua mea o să fie "cea mai" imaculată, covorul meu cel mai lipsit de scame şi, ca să fiu rebelă total, poate că voi apreta şi cearşaful, ca să stea scorţos şi nemişcat de Înviere. Am zis!

Pân' la următoarea dilemă, la bună vedere!

18 comentarii:

  1. Eu am zis mereu,ca,daca meniinu-i musai sa daramai peretii pentru a intra soarele.
    Uite aici ceva interesant http://www.tvdece.ro/te-ai-intrebat-vreodata-de-ce-50/#comments

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) orice as crede, dar cearsaf apretat? :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic sa nu redecorezi chiar de Florii, ca iti mere prost dup-aia! Da' faza cu vinerea mare... chiar nu o pricep! Adica daca fac curat, dau cu var, framant cozonaci si inrosesc oua... CE???
    Ca nu-i cu cruce rosie nicaierea!
    Cat priveste zelul gospodinelor, cred ca li se trage de la faptul ca, prin traditie, e bine si frumos sa astepti sarbatorile curat la suflet si la trup. Dar de aici pana la a ridica blocul cu fundu-n sus ca bati tu covoarele la 6 dimineata intr-o zi de sambata cand eu DORM... e cale lunga!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Fetita Junglei13 - poţi doar să dai draperia la o parte:P

    :))) daps, de acord=))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Maya - mereu:D (modestia mea a simţit că e "la fileu":P)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mihaela ( Catwoman) - pnetru orice există o "prima dată"; cât de greu poa' să fie?:D

    dar da, nici eu nu cred:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alexiuss - păi nu fac; da' nu că-s floriile, că-i ziua mea, şi nu pot depune efort tocmai atunci:)))

    da' chiar, de ce le pocneşte zelul la ore din astea inumane?:-??

    RăspundețiȘtergere
  8. Iar eu credeam că e doar o coincidenţă să fac curăţenie când sunt examene. =))

    Nici eu n-am înţeles faza cu făcutul curăţeniei înainte de sărbători. Dar dacă tu n-ai înţeles până la vârsta asta, eu nu mă mai chinuiesc. :))

    Florii, Vinerea Mare şi Înviere? Nu eşti normală. =)) Dar tu ştiai asta deja.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Liviu - nee, e specific pentru cei care au examene:P

    mda, ms:)) acu' mă faci să mă simt bătrână=)))

    :D ştiu, şi mă şi mândresc cu asta:P normal e boring;)

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Nu asta era intenţia. Şi nu eşti bătrână. Te-a născut prea devreme a ta mamă. :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai, sa le apretezi nu e greu,d ar sa dormi dupa aia in ele mi se pare ingrozitor :))

    RăspundețiȘtergere
  12. @Liviu - aha... şi acum mă simt muult mai bine:))))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Mihaela ( Catwoman) - am aflat eu aşa că e un secret: depinde cât de tare sunt apretate:)))

    numai că... mă vezi pe mine apretând cearşafuri?=)))

    RăspundețiȘtergere
  14. curatenie de paste/sarbatori, bunatate/pace de paste/sarbatori ... superficialitatea nu mai e o exceptie, e regula.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai iti zic eu de ce le pocneste zelu' in cap cu ciomagu': "...ca sa vada aia de la 3 a lu Chioru' ca Nelu al meu ii harnic si ma asculta, si sa taca si cutritza ai de Mitza de la 1 care ma mananca de c** la fufele de la scara ailalta ca nu am io barbat ascultator; basca si tanti Leana , chit ca sta pe partea ailalta de bloc si ii cam chioara, da' de auzit aude inca, si o intreaba pe Veta de sta perete-n perete cu ea al cui a iesit asa de <> , uom harnic si gospodar la dereticat casa?"
    Zi tu amu ca nu-i asa!

    RăspundețiȘtergere
  16. @INTJ - păi, nah, unii chiar nu ştiu ce e Paştele; de ce ar face altceva decât curăţenie şi cozonac?:D

    RăspundețiȘtergere
  17. @Alexiuss - aaa, başca musafirii, care nu pot veni dacă nu e lună în casă:D
    daps, se aprobă varianta ta;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails
 

Blue Jasmine Template by Totul despre Blogger